Επί τρία μερόνυχτα μάζευε μεγάλες ποσότητες από άνθη του φυτού «primoula veris», το γνωστό “λουλούδι του Δαρβίνου” που φέρεται να έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ένας 63χρονος Αλβανός ο οποίος είχε περάσει παράνομα από την πατρίδα του στην ορεινή περιοχή της Αετομηλίτσας στον Γράμμο.
Ο αλλοδαπός εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και, όταν συνελήφθη από τους άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, είχε ήδη γεμίσει πέντε τσουβάλια με τα βαθυκίτρινα λουλούδια του αρωματικού φυτού, συλλέγοντας παράνομα συνολικά 47,5 κιλά. Ο 63χρονος δράστης, ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του νόμου περί αλλοδαπών, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η ποσότητα των λουλουδιών κατασχέθηκε και παραδόθηκε στο Δασαρχείο Κόνιτσας.
Το «λουλούδι του Δραβίνου», με τις κοινές ονομασίες «δακράκι» και «πασχαλίτσα», εξάγεται αποξηραμένο στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλείται από 100 ως 400 ευρώ το κιλό. Το φυτό περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.
Η κίτρινη πρίμουλα, που λέγεται και «Πασχαλούδα»(η ανθοφορία της έχει ταυτιστεί με τις μέρες του Πάσχα) ή «δακράκι», δεν κατατάσσεται- προς το παρόν- στα απειλούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας. Είναι όμως το υπ’ αριθμόν 1 αρωματικό- φαρμακευτικό φυτό της χώρας που πέφτει…θύμα λαθρεμπορίας για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Στο πρώτο lockdown- αστυνομικές διευθύνσεις παραμεθορίων νομών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας κατέγραψαν περιστατικά λαθροσυλλογής κυρίως από αλλοδαπούς. Μόνο τον Μαϊο του 2020, η αστυνομία Καστοριάς, σε δύο μόνο περιπτώσεις, συνέλαβε 7 άτομα και κατάσχεσε συνολικά 215 κιλά κίτρινης πρίμουλας που είχαν συλλέξει παράνομα.
Ως αφέψημα, χρησιμοποιείται κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης από ανοιχτές πληγές και την θεραπεία των μωλώπων.
Πηγή cibum.gr