ΑρχικήUncategorizedΠώς η Φθιώτιδα έγινε η νέα πρωτεύουσα του φιστικιού στην Ελλάδα

Πώς η Φθιώτιδα έγινε η νέα πρωτεύουσα του φιστικιού στην Ελλάδα


 Το κελυφωτό φιστίκι είναι μία υπόθεση περίπου 70 χρόνων στην Ελλάδα. Μπορεί τα πρώτα δέντρα φυτεύτηκαν στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα όμως η πιο συστηματική του παραγωγή ξεκίνησε στο νησί στην δεκαετία του ‘60 ενώ στην υπόλοιπη χώρα εδραιώθηκε σε κάποιες περιοχές την τελευταία εικοσαετία. Μία από αυτές είναι και η Φθιώτιδα όπου εκτιμάται ότι αγγίζει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής του προϊόντος. Πρωταγωνιστές είναι οι περιοχές Θερμοπυλών – Μώλου και Μάκρης όπου υπάρχουν και δύο ιδιαίτερα δυναμικοί συνεταιρισμοί που ασχολούνται αποκλειστικά με το προϊόν.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου – Θερμοπυλών, κ. Ζυγομήτρος Βασίλης ανέφερε στο Power Game ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή από άποψη παραγωγής στην χώρα μας κάτι το οποίο μπορεί και να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές παραγωγών στην περίπτωση που είναι υψηλή η σοδειά και σε μεγάλες παραγωγικές χώρες όπως είναι το Ιράν και η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φιστικιού στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή της τάξης των 10.000 τόνων. Η εθνική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς συνεχίζουν να φυτεύονται νέα δέντρα. Σε αρκετές περιπτώσεις καλλιεργητές αντικαθιστούν ελαιόδεντρα με φιστικιές κάτι που οδήγησε και τον νομό Φθιώτιδος να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυστικιού. Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο και στην Ισπανία όπου αναμένεται να ρίξει την Ελλάδα από την πρώτη θέση καθώς σε βάθος χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 100.000 σε ετήσια παραγωγή.

Ο Συνεταιρισμός Μώλου – Θερμοπυλών συστάθηκε πριν από 11 χρόνια και σήμερα αριθμεί 50 μέλη. Σύμφωνα με τον κ. Ζυγομήτρο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στασιμότητα στην αύξηση του αριθμού των συνεταιριστών κάτι που έχει να κάνει με τις καλές τιμές που απολάμβαναν παραγωγοί σε χρονιές με μικρή παραγωγή αλλά στην επιθυμία αρκετών από αυτούς να λειτουργούν στα όρια της παραοικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Ζυγομήτρο υπάρχει μία ελπίδα αυτή η κατάσταση να αναστραφεί καθώς το κράτος δίνει κίνητρα για την ένταξη των αγροτών σε συνεταιρισμούς.

Ο Συνεταιρισμός, όπως αναφέρει ο κ. Ζυγομήτρος, διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ενώ όσες επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει αυτές έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια. Πέρυσι που ήταν μία χρονιά με περιορισμένη παραγωγή ο Συνεταιρισμός διαχειρίστηκε 220 τόνους φιστικιού. Φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις στην ΒΙΠΕ Λαμίας (γραφεία, συσκευαστήριο, αποθήκες, ψυκτικοί χώροι) και πρόσφατα επενδυτικό του σχέδιο που αφορά την μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητους χώρους εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο. Διαθέτει μακροχρόνιες συνεργασίες με δύο μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα με την Σκλαβενίτης για την οποία παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και με τα My Market με επώνυμο προϊόν. Παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 20% κινείται στις διεθνείς αγορές και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

Πηγή – lamianow.gr (powergame.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ