Monday, October 14, 2024
HomeειδήσειςΔιαρκής άνοδος στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων: Ποια η τάση στην αγορά;

Διαρκής άνοδος στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων: Ποια η τάση στην αγορά;

Αισιόδοξες είναι οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την παραγωγή τυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να συνεχίσουν σε τροχιά ανάπτυξης για το 2024 με ρυθμό της τάξεως του 2,1%.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι με ανταγωνιστικές τιμές οι εξαγωγές τυριών της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν σε ανοδική τάση  για το υπόλοιπο του έτους (+2%), ενώ οι εισαγωγές, κυρίως των ακριβών πολυτελών τυριών, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης με την σταδιακή πάροδο της ακρίβειας, με τις εις εισαγωγές από την Αγγλία και την Ελβετία να αυξάνονται κατά 8% και 10% αντίστοιχα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με πέρυσι.

Για το 2025 η Κομισιόν εκτιμά ότι σε περίπτωση που η προμήθεια γάλακτος της ΕΕ παραμείνει σταθερή, η παραγωγή τυριών θα συνεχίσει να αυξάνεται (+0,5%), με τις εξαγωγές τυροκομικών να επωφελούνται από τις ανταγωνιστικές τιμές και να σημειώνουν μια πιο αργή άνοδο (+1%), χάρη στην σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης των καταναλωτών σε σημαντικές αγορές.

Η μειωμένη παραγωγή και οι υψηλές τιμές περιορίζουν τις εξαγωγές της ΕΕ

 Η μέση τιμή του βουτύρου της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά το 2024, ξεπερνώντας πριν το φθινόπωρο τα 7 ευρώ ανά κιλό, λόγω της μικρής παραγωγής και της σταθερής ζήτησης, φέρνοντας την πτώση της παραγωγής κατά 1,6% για το υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, οι υψηλές τιμές της ΕΕ αναμένεται να φέρουν και την μείωση των εξαγωγών βουτύρου που εκτιμάται ότι θα πέσουν κατά 4% το 2024.

Η αυξημένη παραγωγή φρέσκων γαλακτοκομικών αναμένεται ότι θα συνεχίσει και το τελευταίο τρίμηνο του 2024 (+0,5), με την παραγωγή κρεμών και γιαουρτιών να αυξάνεται κατά 2%, και του πόσιμου γάλακτος κατά 0,3%. Οι εξαγωγές της ΕΕ μάλλον θα συνεχίσουν να μειώνονται (-3%) λόγω χαμηλής ζήτησης στην αγορά της Κίνας, αυξάνοντας την εγχώρια κατανάλωση κατά 0,6%.

Σημαντικά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο η τιμή του ωμού γάλακτος

 Οι τιμές του ωμού γάλακτος της ΕΕ έφτασαν τον Αύγουστο στα 46,9 ευρώ ανά 100 κιλά, ένα νούμερο κατά 17% υψηλότερο από τον μέσο όρο πενταετίας, ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης των καταναλωτών για γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένει επιφυλακτική.

Καθόδου συνέχεια το 2025

 Το 2025, η κατανάλωση εντός της ΕΕ μάλλον θα επιστρέψει στις αρνητικές τάσεις των προηγούμενων ετών, και οι εξαγωγές πιθανότατα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο λόγω της σταθερά χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης (-3%), η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει την παραγωγή της Ε.Ε. σε ένα επίπεδο παρόμοιο με αυτό του 2022 με μια πτώση της τάξεως του 0,8%.

Πηγή Tyrokomos.gr

Για περισσότερες αγροτικές ειδήσεις και ενημερώσεις, επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr!

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,295FansLike
1,334FollowersFollow

Recent Comments