Friday, October 11, 2024
HomeαγρότεςΆλμα 8,2% στις Εξαγωγές Φρούτων και Λαχανικών το Α' Επτάμηνο του 2024

Άλμα 8,2% στις Εξαγωγές Φρούτων και Λαχανικών το Α’ Επτάμηνο του 2024

Θετικό πρόσημο παρουσιάζουν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών τους επτά πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Incofruit-Hellas.

Ειδικότερα, οι αποστολές αυξήθηκαν 8,2% σε αξία, φτάνοντας το 1,139 δισ. ευρώ, ενώ ο όγκος παρέμεινε αμετάβλητος (-0,2%), ανερχόμενος στους 1,151 εκατ. τόνους. Οι εξαγωγές προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανήλθαν σε 920.504 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 81% της συνολικής αξίας των συνολικών αποστολών. Αντίστοιχα, οι κατ’ όγκο αποστολές προς την ΕΕ ανήλθαν σε 941.223 τόνους, ενώ αυτές προς τρίτες χώρες έφτασαν τους 210.117 τόνους.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τη σημαντικότερη αύξηση (+30,3%) παρουσίασαν οι εξαγωγές ακτινιδίων, όπου η αξία των αποστολών το επτάμηνο του 2024 έφτασε τα 159.510.219 ευρώ έναντι των 122.449.150 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023. Σημαντική ήταν και η συμβολή των εξαγωγών φράουλας, που για ακόμη μία χρονιά κατέγραψαν ρεκόρ, με αποστολές που ανήλθαν σε 160,36 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές εκτός Ευρώπης έφτασαν τα 219,25 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου.

Θερινά οπωροκηπευτικά

Στο μεταξύ, ειδικά για τα θερινά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Incofruit-Hellas (στις 13/9/2024), η συγκομιδή και η εξαγωγή των προϊόντων συνεχίζονται με καλύτερους ρυθμούς, παρουσιάζοντας τάσεις ανόδου. «Η ζήτηση για πολλά προϊόντα εξακολουθεί να είναι σταθερή, αλλά με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών αναμένεται να αυξηθεί και οι πωλήσεις θα αυξηθούν», αναφέρει ο Σύνδεσμος. Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές θερινών φρούτων και λαχανικών (έως τις 13/9/2024) έχουν ως εξής:

α) Στα καρπούζια ανέρχονται σε 159.066 τόνους (τ.), έναντι 167.450 τ. πέρσι (-5%). 

β) Στα βερίκοκα ανέρχονται σε 25.699 τ., έναντι 26.151 τ. πέρυσι (-1,7%).

γ) Στα ροδάκινα ανέρχονται σε 75.316 τ., έναντι 70.900 τ. πέρυσι (+6,2%).

δ) Στα νεκταρίνια ανέρχονται σε 60.423 τ., έναντι 49.370 τ. πέρυσι (+22,4%).

ε) Στα κεράσια ανέρχονται σε 32.120 τ., έναντι 26.509 τ. πέρυσι (+21,1%). 

στ) Στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχονται σε 21.176 τ., έναντι 19.226 τ. πέρυσι (+10,1%).

ζ) Στα ακτινίδια ανέρχονται σε 757 τ., έναντι 269 τ. πέρυσι (+181,41% – επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για εξαγωγή προς Ουκρανία 106 τ., προς Αίγυπτο 183 τ. και προς Ισραήλ και Ολλανδία 5 τ.).

Ακτινίδια

Πράξη υπονόμευσης της φήμης των ακτινιδίων χαρακτηρίζει την εξαγωγή ανώριμων καρπών ο Incofruit-Hellas. «Αναμένουμε την ανακοίνωση ότι τα εξαχθέντα ακτινίδια είχαν μετρηθεί σε επίσημα εργαστήρια και πληρούσαν τις προδιαγραφές, όταν με βάση πληροφορίες της αρμόδιας Διεύθυνσης σε τυχαίο έλεγχο βρέθηκαν προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται ούτε στα ελάχιστα brix ούτε στην ξηρά ουσία», αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «δυστυχώς, και παρά τους διενεργούμενους ελέγχους, κάποιοι “έμποροι” φαίνεται ότι –κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ– συνέχισαν να συγκομίζουν και εξήγαγαν ακτινίδια πρώιμων ποικιλιών (την περίοδο των ελέγχων και παρά τη δημοσιοποίηση από τοπικές ΔΑΟΚ των προδιαγραφών εμπορίας τους), παρά το ότι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και απόδειξη αυτού αποτελεί η πώληση ελληνικών ακτινιδίων ποικιλίας “Τσεχελίδης” στην ολλανδική χονδρική αγορά».

Πυρηνόκαρπα

Σε ό,τι αφορά τα πυρηνόκαρπα, σύμφωνα με τον Incofruit-Hellas, η παραγωγική περίοδος των κερασιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε.
Η κατανάλωση και οι τιμές υπόκεινται αναπόφευκτα στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πυρηνόκαρπα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών, φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, ιδιαίτερα λόγω της γενικής μείωσης της κατανάλωσης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, «υπάρχει μια ομαλοποίηση των ποσοτήτων που συγκομίζονται στο χωράφι και μια καλύτερη προσαρμογή στις ποσότητες που ανταποκρίνονται στη ζήτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Εντύπωση προκαλεί η εισαγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών τις τελευταίες ημέρες από Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια, η συγκομιδή συνεχίζεται, ενώ μέρος της παραγωγής που ήταν πρώιμη ξεχωρίζει για την ποιότητά της, η οποία είναι πολύ καλή. Ωστόσο, μειωμένος είναι ο όγκος των επιτραπέζιων σταφυλιών στις κυριότερες παραγωγικές περιφέρειες, αφού έχει επηρεαστεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. «Η ζήτηση για σταφύλια είναι εξαιρετική και οι τιμές είναι υψηλές. Υπάρχει πάντα έλλειψη σταφυλιών τον Οκτώβριο, αλλά φέτος η έλλειψη ξεκίνησε από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Μειωμένες οι εξαγωγές ντομάτας το πρώτο εννιάμηνο του 2024

Οι εξαγωγές ντομάτας κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2024 έως 13/9/2024 εκτιμώνται σε 29.700 τόνους, έναντι 31.300 τόνων, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με εξαγωγή και προς το Ισραήλ.

Εντύπωση προκαλούν, σύμφωνα με τον Incofruit-Hellas, οι εισαγωγές ντομάτας από 1/1/2024 περίπου 17.000 τόνων, ποσότητες προερχόμενες από Τουρκία (8.500 τ.), Σερβία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία, καθώς και από Κόσοβο (με εισαγωγές από τις αρχές Σεπτεμβρίου 4.000 τόνων, εκ των οποίων περίπου 3.200 τόνων από Τουρκία).

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, ο διεθνής ανταγωνισμός, ειδικά από χώρες όπως είναι το Μαρόκο και η Τουρκία, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι κλιματικές αλλαγές και οι επιβαρύνσεις του κόστους καλλιέργειας επηρεάζουν την κερδοφορία των παραγωγών. «Οι τιμές εισόδου και αναφοράς για τις ντομάτες δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και πολλά χρόνια και βλάπτουν την παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ. Οι μηχανισμοί διασφάλισης που προβλέπονται στις συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν εφαρμόστηκαν, όταν υπήρξαν περιπτώσεις πολύ χαμηλών τιμών όπου έπρεπε να ληφθούν μέτρα διασφάλισης για την προστασία των κοινοτικών παραγωγών ντομάτας», τονίζει ο Σύνδεσμος. Παράλληλα, ο Incofruit-Hellas επισημαίνει προς τους διακινητές-εξαγωγείς κρητικών κηπευτικών (μελιτζανών, πιπεριών και βρώσιμου καλαμποκιού) ότι απαιτείται φυτοϋγειονομικό «διαβατήριο» με την επισήμανση στη συσκευασία, με το απαραίτητο αυτοκόλλητο.

Με το συγκεκριμένο μέτρο, ουσιαστικά, παρέχονται φυτοϋγειονομικές εγγυήσεις μετά από μακροσκοπικό ή εργαστηριακό έλεγχο, σχετικά με την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εξάπλωσης του εντόμου Spodoptera frugiperda (πολυφάγο λεπιδόπτερο) σε νέες περιοχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ, μέσω της μεταφοράς και διακίνησης καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπεται δέσμευση του φορτίου και επιβολή των προβλεπόμενων αυστηρών ποινών.

Πηγή Ypaithros.gr

Για περισσότερα νέα και αναλύσεις σχετικά με την ελληνική γεωργία και τις εξαγωγές, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,267FansLike
1,331FollowersFollow

Recent Comments