Monday, September 16, 2024
HomeαγρότεςΜε Τεχνητή Νοημοσύνη από το Μπενάκειο : Αντικατάσταση εργατικών χεριών στις καλλιέργειες

Με Τεχνητή Νοημοσύνη από το Μπενάκειο : Αντικατάσταση εργατικών χεριών στις καλλιέργειες

Αντικατάσταση εργατικών χεριών στις καλλιέργειες, έγκαιρο εντοπισµό ασθενειών κι εχθρών, που όταν διαπιστώνονται από το ανθρώπινο µάτι είναι, συνήθως, πολύ αργά, µείωση των χηµικών σε επίπεδο λίπανσης και φυτοπροστασίας, λόγω στοχευµένων επεµβάσεων και στο µέλλον συγκοµιδή, κλαδεύµατα και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει.

Πρόκειται για ορισµένες από τις εργασίες που θα κάνει το καινοτόµο ροµποτικό σύστηµα που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει η «I know How ΙΚΕ», µια αµιγώς ελληνική επιχείρηση µε έδρα, αλλά και παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, η οποία εξειδικεύεται, µεταξύ άλλων, και στην παροχή µηχανικών λύσεων ευφυούς γεωργίας.

Με τη συγκεκριµένη ροµποτική πλατφόρµα, µάλιστα, η I know How IKE συµµετέχει στο ερευνητικό έργο PestNU, το οποίο συντονίζεται από το ΕΚΕΤΑ και χρηµατοδοτείται από την Ε.Ε., µε εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία και στόχο τη µείωση της χρήσης λιπασµάτων, φυτοφαρµάκων και θρεπτικών συστατικών του εδάφους, µε αξιοποίηση ψηφιακών διαστηµικών τεχνολογιών και αγροοικολογικών πρακτικών.

Σε αυτήν τη φάση το βάρος του προγράµµατος έχει πέσει στον έγκαιρο εντοπισµό εχθρών και ασθενειών σε καλλιέργειες τοµάτας, πιπεριάς και αγγουριού, µε τη ροµποτική πλατφόρµα να εκπαιδεύεται, προκειµένου να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες, µέσω τεχνητής νοηµοσύνης, από επιστήµονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και να «τρέχει» σχετικά πιλοτικά tests σε θερµοκήπια στην Ισπανία.

«Το ροµπότ διαθέτει ένα βραχίονα που µπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2,5 µέτρα και παράλληλα έχει κι ένα σύστηµα αισθητήρων µπροστά, µε πολυφασµατική κάµερα, µε κάµερα µε αισθητήρα βάθους και µια απλή φωτογραφική µηχανή και κάνει detect συγκεκριµένες ασθένειες, όπως ο αλευρώδης, η Tuta absoluta και τώρα δουλεύουµε και τον βοτρύτη για το αγγούρι και την πιπεριά. Ειδικά για το βοτρύτη, επειδή χρησιµοποιούµε και την πολυφασµατική κάµερα, επιδιώκουµε να πετύχουµε πραγµατικά πολύ έγκαιρο εντοπισµό. Πολύ πριν δηλαδή γίνει ορατό στο ανθρώπινο µάτι, γιατί όπως έχει αποδεχθεί, τότε είναι πάρα πολύ αργά. Επιπλέον µας έχουν πει πως ο βοτρύτης έχει την ιδιαιτερότητα να µένει σε ύπνωση για πολύ καιρό. Να προσβληθεί δηλαδή το φυτό, οι συνθήκες να µην είναι ευνοϊκές για να αναπτυχθεί και άρα να βρίσκεται σε λήθαργο για εβδοµάδες και ξαφνικά η θερµοκρασία, η υγρασία κι άλλες παράµετροι να το επιτρέψουν και να τα καταστρέψει όλα», τονίζει στην Agrenda ο Νίκος Φραγκάκης, επικεφαλής στο τµήµα καινοτοµίας της «I Know How», που αριθµεί 27 άτοµα και σχεδιάζει διάφορα ροµποτικά συστήµατα.

Το µεγάλο πλεονέκτηµα στη ροµποτική πλατφόρµα της «I Know How», η οποία αναµένεται να είναι εµπορικά διαθέσιµη στην αγορά περίπου σε µια τριετία, όπως λέει ο συνοµιλητής µας, είναι ότι από τη στιγµή που έχεις ένα σύστηµα που δουλεύει, για παράδειγµα στον εντοπισµό του αλευρώδη, µπορεί κάνει εκπαίδευση στον επόµενο στόχο και έτσι να εµπλουτίζεται η γκάµα των υπηρεσιών που θα µπορεί να προσφέρει.

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Horizon 2020 το έργο PestNu

Το έργο «PestNu» του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος «HORIZON 2020», όπου συµµετέχει το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας και συντονίζεται από το ΕΚΕΤΑ, αποτελεί µια κοινοπραξία είκοσι εταίρων από εννέα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Το έργο αναπτύσσει και αξιολογεί πρωτοποριακές αγρο-οικολογικές πρακτικές, οι οποίες συνδυάζονται µε τεχνολογίες Ροµποτικής, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, µε στόχο την επίλυση προβληµάτων στη γεωργία που επιβαρύνουν την ποιότητα των τροφίµων και το περιβάλλον.

Συγκομιδή και κλάδεμα οι μελλοντικές εργασίες

«Ό,τι εχθροί και ασθένειες παίζουν στα θερµοκήπια, σιγά σιγά, το σύστηµα θα εκπαιδευτεί πάνω στον εντοπισµό τους. Επίσης µε τον τρόπο που το έχουµε φτιάξει ουσιαστικά έχουµε µια πλατφόρµα που µπορεί µελλοντικά να κάνει και άλλα πράγµατα, όπως για παράδειγµα συγκοµιδή τοµάτας, να κλαδεύει, να κάνει κορυφολόγηµα και άλλες εργασίες», σηµειώνει ο κ. Φραγκάκης, προσθέτοντας πως µέσω του πυλώνα της γεωργίας ακριβείας που διαθέτει, η «I Know How» έχει ασχοληθεί και µε ΙΟΤ αισθητήρες εδάφους, συγκεντρώνοντας δεδοµένα τα οποία σώζει σε µια βάση και κατόπιν τα «τρέχει» µε ένα σύστηµα DSS (σ. σ. υποστήριξης λήψης αποφάσεων), ώστε να λαµβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις για την εκάστοτε καλλιέργεια.

Αυτόνοµο χλοοκοπτικό ροµπότ διαχειρίζεται τη βλάστηση στα φωτοβολταϊκά πάρκα

Ένας ακόµη βασικός πυλώνας δραστηριότητας για την «I Know How» είναι η πράσινη µετάβαση, στον οποίο, επίσης, έχει κατασκευάσει ένα αυτόνοµο χλοοκοπτικό ροµπότ για τη διαχείριση της βλάστησης στα φωτοβολταϊκά πάρκα. «Είναι ένα προϊόν το οποίο το σχεδιάσαµε και το κατασκευάσαµε στη γραµµή συναρµολόγησης που έχουµε στην Αθήνα. Ήδη έχει περπατήσει το συγκεκριµένο προϊόν, έχουµε πουλήσει µέχρι στιγµής 20 κοµµάτια», αναφέρει ο κ. Φραγκάκης, συµπληρώνοντας πως «είναι µια τεχνολογία που γίνεται απόσβεση του κόστους αγοράς σε διάστηµα 18 µηνών και αυτό µε περσινά οικονοµικά δεδοµένα. Με τα φετινά νούµερα που έχουν ανέβει κι άλλο οι τιµές, παίζει η απόσβεση να γίνεται σε ένα έτος». Πρακτικά το αυτόνοµο ροµποτικό χλοοκοπτικό δίνει τη δυνατότητα στο διαχειριστή του φωτοβολταϊκού πάρκου να κουρεύει συχνά τα χόρτα, χωρίς την παρουσία του. «Έχει το χάρτη του πάρκου, το σπιτάκι του µε το σταθµό φόρτισης µέσα, ένα περιβάλλον διαχείρισης web και του λέει ο χρήστης θέλω να µου κουρέψεις αυτό το τµήµα του πάρκου ή αυτούς τους διαδρόµους ή κάτω από αυτά τα συγκεκριµένα πάνελ. Ξεκινά αυτό, πάει κουρεύει, αν τελειώσει η µπαταρία του, επιστρέφει πίσω για να φορτίσει, ξαναβγαίνει έξω, συνεχίζει το κούρεµα, µέχρι να τελειώσει», αναφέρει ο κ. Φραγκάκης και σηµειώνει ότι εκτός από την Ελλάδα, µέχρι τώρα έχουν πουληθεί τέτοια ροµπότ και στην Ιταλία, ενώ έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν παραληφθεί ορισµένα και από πελάτες σε Βραζιλία, Παναµά, Ολλανδία και Ισπανία. Στις δραστηριότητες της «I Know How» εντάσσεται επίσης και η «βιοµηχανία 4» και η «βιοµηχανία 5», που είναι ένας βραχίονας που κάνει αυτόνοµα συγκολλήσεις σε κοµµάτια που δεν γνωρίζει πιο πριν, µε χρήση τεχνητής νοηµοσύνης.

Ωστόσο, το κύριο αντικείµενο της εταιρείας που απασχολεί συνολικά περίπου 200 εργαζόµενους και ανήκει στον Γρηγόρη Κοτσικάρη είναι η υλοποίηση µεγάλων έργων δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα, στο κοµµάτι του ICT – ψηφιακού µετασχηµατισµού.

Πηγή profi.gr

Για να ενημερωθείτε για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στη γεωργία και να ανακαλύψετε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των καλλιεργειών σας, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Σήμερα μου έφεραν σταφύλια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ και είναι τα πιο νόστιμα σταφύλια που έχω φάει εδώ και πολύ καιρό, κανείς δεν τα πότιζε κανείς δεν πέταγε χημικά και επίσης έφαγαν και όλους τους δήθεν “καύσωνες” χωρίς πότισμα και όμως αυτά τα σταφύλια άντεξαν και είναι καλύτερα από όσα παράγουν όλοι οι αγρότες της Ελλάδας και άλλων χωρών. Αυτά βλέπετε στην φωτογραφία που δεν μπορώ να σας βάλω εδώ αν θέλετε σας την στέλνω. Τέτοια σταφύλια θέλουμε και όχι με ορμόνες χημικά και τεχνητές ανοησίες. Χαθήκαμε από το κακό στο χειρότερο πάνε τα τρόφιμα, αν τα αφήσουμε και στην τεχνητή ανοησία χαθήκαμε – Για να σας δούμε να τρέφεστε με όλα αυτά τα συνθετικά που φτιάχνουν τελευταία και θα δούμε αν τελικά ένα ρομπότ γίνεται να φτιάξει τροφή. Αυτό το βλέπουμε ήδη και με τις μηχανές που μαζεύουν ελιές, καταπονούν τα κακόμοιρα τα δένδρα και δεν δίνουν κάθε χρόνο καρπό, ενώ αν τις μαζεύουν με τα χέρια η ελιές δίνουν κάθε χρόνο. Τα ίδια και με τούς φούρνους μικροκυμάτων δεν μαγειρεύουν σωστά τα φαγητά και έτσι μειώνεται κατά πολύ η γεύση τους και καταστρέφουν και τα μόρια. Ποιος λοιπόν ξέρει τι ακριβώς θα κάνει και η τεχνητή ανοησία. Αυτά να τα καλλιεργείτε και να τα τρώτε μόνοι σας. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει μέρα με την ημέρα και τα βλέπουν όλα αυτά και πολλοί έχουν αρχίσει να καλλιεργούν. Εύχομαι σιγά σιγά ο αγρότης να πάψει πια να είναι επάγγελμα και να γίνουν αγρότες οι περισσότεροι άνθρωποι για να επιβιώσουμε και από αυτήν την τρέλα που σας έχει πιάσει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,100FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments