Monday, September 23, 2024
HomeαμπέλιΟ πρώιμος φετινός τρύγος ολοκληρώνεται με μειωμένο εισόδημα για τους αμπελουργούς.

Ο πρώιμος φετινός τρύγος ολοκληρώνεται με μειωμένο εισόδημα για τους αμπελουργούς.

Με σημαντικά μειωμένες ποσότητες ολοκληρώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα ο φετινός τρύγος κρασοστάφυλων. Το εισόδημα των αμπελουργών αναμένεται επίσης μειωμένο, καθώς, παρά την πτώση της παραγωγής, οι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ελαφρά ή και θα παραμείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα, από δέκα ημέρες έως και τρεις εβδομάδες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη και, κυρίως, τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περιοχές όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη, η παραγωγή, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά και του φαινομένου του περονόσπορου πέρυσι, μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπέλου και Οίνου (ΚΕΟΣΟΕ), «ο περονόσπορος που έπληξε τους αμπελώνες το 2023 στη μεγάλη πλειονότητα των αμπελουργικών περιοχών της χώρας (Τύρναβος, Νεμέα, Ηράκλειο κ.λπ.) και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας, συνοδευόμενη από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου Ιουλίου, είναι τα γενικά αίτια μιας αναμενόμενης για δεύτερη χρονιά μικρής συγκομιδής σταφυλιών και κατ’ επέκταση παραγωγής οίνου, το 2024».

Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η δυνατότητα ή όχι άρδευσης των αμπελώνων εξελίσσεται, πλέον, σε κριτήριο βιωσιμότητας του αμπελώνα, ενώ οι πιθανές λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας έχουν καθυστερήσει δραματικά σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Σαντορίνη. Ωστόσο, οι ξηροθερμικές συνθήκες έφεραν και κάτι θετικό, δεδομένου ότι συνέβαλαν στην απουσία γενικά μυκητολογικών προσβολών, με αποτέλεσμα «η εναπομείνασα σταφυλική παραγωγή να χαρακτηρίζεται εξαιρετική από άποψη ποιότητας», προσθέτει η ΚΕΟΣΟΕ.

Κάτω από το 50% θα πέσει η παραγωγή Ξινόμαυρου στα ξηρικά αμπέλια της Φλώρινας

Στο Αμύνταιο, ο τρύγος αναμένεται να ολοκληρωθεί και στο Ξινόμαυρο μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, για όλες τις ποικιλίες ξεκίνησε πρώιμα, 15 ημέρες νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Στις πρώιμες λευκές ποικιλίες, όπως το Sauvignon Blanc και το Traminer, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά τουλάχιστον 40%. Στις ερυθρές ποικιλίες Merlot, αλλά και στο Ξινόμαυρο, η μείωση προβλέπεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο σημαντικό ρόλο στις αποδόσεις έπαιξε η δυνατότητα ποτίσματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αμυνταίου, Γιώργο Γιαννιτσόπουλο, «οι ποσότητες του Ξινόμαυρου για τα αμπέλια που ποτίστηκαν ήταν καλές. Ωστόσο, σε περισσότερο από το 65% των παλαιών αμπελιών, οι αμπελουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα ποτίσματος, οπότε και η παραγωγή Ξινόμαυρου στα ξηρικά αμπέλια θα πέσει και κάτω από 50%». Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ξενικές ποικιλίες έχουν φυτευτεί την τελευταία εικοσαετία, οπότε και οι αμπελώνες έχουν δυνατότητα ποτίσματος. Όσον αφορά την τιμή, ο κ. Γιαννιτσόπουλος τονίζει ότι αυτή θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα για το Ξινόμαυρο, από 0,60 ευρώ η κατώτερη έως και 0,90 ευρώ για την ανώτερη ποιότητα. Ασφαλώς, λόγω της μείωσης των ποσοτήτων, θα μειωθεί και το εισόδημα των παραγωγών, ωστόσο, είναι θετικό ότι «εδώ και 4-5 χρόνια οι παραγωγοί γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς σε ποιο οινοποιείο θα πάει το σταφύλι τους», προσθέτει. 

«Ο περονόσπορος και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας, συνοδευόμενη από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου Ιουλίου, είναι τα γενικά αίτια μιας αναμενόμενης για δεύτερη χρονιά μικρής συγκομιδής σταφυλιών και κατ’ επέκταση παραγωγής οίνου, το 2024», αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ

Στη Νάουσα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού VAENI, Γιώργος Φουντούλης, επισημαίνει ότι «η φετινή ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική, αλλά η ποσότητα ήταν μειωμένη κατά 40%-50% λόγω του παρατεταμένου καύσωνα». Ο τρύγος για το Ξινόμαυρο ξεκίνησε εξαιρετικά πρώιμα και στη Νάουσα, στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ –ενδεικτικά– πέρυσι τα Ξινόμαυρα της περιοχής είχαν αρχίσει να μαζεύονται μετά τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Φουντούλη, οι τιμές για τους αμπελουργούς θα παραμείνουν στα περυσινά επίπεδα, περίπου στα 0,70 ευρώ το κιλό. «Τα οινοποιεία περνούν, επίσης, μια δύσκολη περίοδο λόγω της ακρίβειας και δεν υπάρχει η δυνατότητα για αυξήσεις», τονίζει.

Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι οι τιμές στη Νεμέα για το Αγιωργίτικο

Στο μεταξύ, στη Νεμέα, όπου η παραγωγή του Αγιωργίτικου ήταν φέτος μειωμένη κατά 50% σε πολλά αμπελοτόπια λόγω των καιρικών συνθηκών, οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να κυμανθούν από 0,45 έως και 0,60 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, «οι τιμές, όσο και να αυξηθούν, δεν μπορούν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα των παραγωγών, λόγω της μείωσης της παραγωγής».

Μάλιστα, όπως ο ίδιος επισημαίνει, πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια διά παντός. Ήδη, φέτος, λόγω ξηρασίας, όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να ποτίσουν άφησαν τα αμπέλια τους ακαλλιέργητα, με αποτέλεσμα να ξεραθούν. 

Πρώτη φορά τόσο πρώιμος τρύγος σε Ιωάννινα και Τύρναβο

Για πρώτη φορά στα χρονικά της περιοχής των Ιωαννίνων, ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα, από τις 20 Αυγούστου, με τη βασική τοπική ποικιλία, Ντεμπίνα. Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν ανεβάσει τα σάκχαρα των σταφυλιών, ενώ και η οξύτητά τους κυμαίνεται σε άριστα επίπεδα. Ωστόσο, επιβαρυντικά έχουν λειτουργήσει οι κλιματολογικές συνθήκες της προηγούμενης του τρύγου περιόδου, με την παραγωγή σταφυλιών να προβλέπεται μειωμένη κατά 20%-30%. Οι τιμές σταφυλιών που θα καταβληθούν θα είναι ελαφρά αυξημένες σε σχέση με την περσινή περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ.

Και στον Τύρναβο, όμως, ο τρύγος ξεκίνησε 15 μέρες νωρίτερα, με τις λευκές ποικιλίες να τρυγούνται πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, γεγονός πρωτοφανές για την περιοχή. Οι τιμές για το Μοσχάτο Τυρνάβου θα ξεκινήσουν από τη βάση των 0,48 ευρώ ανά κιλό σταφυλιού, ενώ αυξημένες είναι οι τιμές που καταβάλλονται και για τις υπόλοιπες οινοποιήσιμες ποικιλίες (σ.σ. Ροδίτης στα 0,37 ευρώ).

Ιστορικό χαμηλό για Ηράκλειο Κρήτης και Σαντορίνη

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση, σε συνδυασμό με την ανομβρία και τους συνεχόμενους καύσωνες, είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή σταφυλιών κατά 70%, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό για τον Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη. Αν και οι τιμές παρουσιάζουν ανοδική τάση, τα σταφύλια είναι λιγοστά. Η μείωση της σταφυλικής παραγωγής ήταν πρωτοφανής και στη Σαντορίνη, φθάνοντας στο 80% σε σχέση με την κανονική παραγωγή του νησιού. Η ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα ήταν ο διπλασιασμός των τιμών του Ασύρτικου, που έφτασε να πωλείται στα 9-10 ευρώ το κιλό.

Πηγή Ypaithros.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,158FansLike
1,291FollowersFollow

Recent Comments