Monday, September 23, 2024
HomeειδήσειςΨηφιακή Επανάσταση: Η Μεταβίβαση Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης Γίνεται Πλέον Διαδικτυακά

Ψηφιακή Επανάσταση: Η Μεταβίβαση Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης Γίνεται Πλέον Διαδικτυακά

Αποκλειστικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής https://entitlements.opekepe.gov.gr θα υποβάλλεται φέτος και έως τις 20 Οκτωβρίου 2024 η αίτηση μεταβίβασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να τονιστεί ότι για να είναι εμπρόθεσμη η υποβολή της αίτησης απαιτείται τόσο η οριστικοποίηση της αίτησης από τον μεταβιβαστή όσο και η αποδοχή της από τον αποδέκτη να γίνουν έως την καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή έως τις 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός περιπτώσεων αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η οποία οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της περίπτωσης «Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη», αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.

Ανωτέρα βία

Εάν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή/και εξαιρετικών περιστάσεων, που δεν επέτρεψαν την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης, είναι δυνατή η υποβολή της με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, συνοδευόμενη, πέραν των απαραίτητων δικαιολογητικών, και από τις σχετικές κατά περίπτωση αποδείξεις στοιχειοθέτησης της ανωτέρας βίας ή της εξαιρετικής περίστασης. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή/και εξαιρετικών περιστάσεων ορίζεται η 27η Οκτωβρίου 2024.

Ακύρωση

Ακύρωση εμπρόθεσμα υποβληθείσας αίτησης μεταβίβασης είναι δυνατή μόνο εφόσον συμφωνούν και οι δύο συμβαλλόμενοι. Ως καταληκτική ημερομηνία ακύρωσης εμπρόθεσμα υποβληθείσας αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2024 ορίζεται η 27/10/2024.

Τροποποίηση

Τροποποίηση εμπρόθεσμα υποβληθείσας αίτησης μεταβίβασης μπορεί να γίνει μόνο ως προς τα παρακάτω:

α) Αλλαγή κατηγορίας μεταβίβασης, δηλαδή του υποδείγματος.

β) Αλλαγή στα προς μεταβίβαση δικαιώματα ενίσχυσης.

γ) Αλλαγή στα προς μεταβίβαση αγροτεμάχια.

Ως καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης εμπρόθεσμα υποβληθείσας αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ορίζεται η 27η Οκτωβρίου 2024.

Κατηγορίες μεταβίβασης

Οι κατηγορίες μεταβίβασης, μία εκ των οποίων επιλέγεται στην εφαρμογή, είναι οι ακόλουθες:

1. Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη.

2. Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη.

3. Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς.

4. Μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης.

5. Αλλαγή προσωπικών στοιχείων.

6. Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με/χωρίς γη.

7. Μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη.

8. Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό.

9. Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με/χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό.

Όροι και προϋποθέσεις

  • Το έτος 2024 δεν εγκρίνονται μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενίσχυσης που αποκτήθηκαν από τα περιφερειακά αποθέματα έτους 2023, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κληρονομιάς ή ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών συνθηκών που απαγορεύουν επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και οι οποίες προέκυψαν μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα έτους 2023.
  • Τα δικαιώματα ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση ή να εκμισθώνονται, συνοδευόμενα ή μη από γη.
  • Σε περίπτωση οριστικής μεταβίβασης ή εκμίσθωσης δικαιωμάτων ενίσχυσης με γη, τα αγροτεμάχια θα πρέπει να εμφανίζονται ως επιλέξιμα στο ΟΠΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ το έτος 2024, και ο αριθμός των δικαιωμάτων, που μεταβιβάζεται να συνοδεύεται από μεταβίβαση επιλέξιμης γης μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου του αριθμού των μεταβιβαζόμενων δικαιωμάτων ενίσχυσης. Μεταβίβαση δικαιωμάτων μαζί με γη είναι δυνατή μόνο όταν τα δικαιώματα ενίσχυσης περιφέρειας ΠΕ1, ΠΕ2 ή ΠΕ3 μεταβιβάζονται με γη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ΠΕ1, ΠΕ2 ή ΠΕ3 αντίστοιχα.
  • Τα μεταβιβασθέντα δικαιώματα ενίσχυσης ενεργοποιούνται μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ΠΕ1 ή ΠΕ2 ή ΠΕ3 της ελληνικής επικράτειας.
  • Στα περιφερειακά αποθέματα οδηγούνται:
  1. Αριθμός δικαιωμάτων ενίσχυσης ισοδύναμος με τον συνολικό αριθμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης που δεν έχουν ενεργοποιηθεί από γεωργό επί δύο συναπτά έτη (εκτός αν η ενεργοποίηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων).
  2. Δικαιώματα ενίσχυσης, τα οποία δεν συνεπάγονται καταβολές ενισχύσεων για δύο συναπτά έτη.
  3. Αδικαιολογήτως χορηγηθέντα δικαιώματα ενίσχυσης.
  • Για τον καθορισμό των ιδιόκτητων ή μισθωμένων δικαιωμάτων του γεωργού που επιστρέφονται στα περιφερειακά αποθέματα, προτεραιότητα έχουν τα δικαιώματα με τη χαμηλότερη μοναδιαία αξία.
  • Σε περίπτωση μίσθωσης δικαιωμάτων ενίσχυσης με γη, τα δικαιώματα και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο. Το χρονικό διάστημα μίσθωσης των αγροτεμαχίων θα πρέπει να επιτρέπει στον αποδέκτη να αποδεικνύει ότι έχει τη γη στην κατοχή του στις 31/5 του έτους υποβολής της αίτησης μεταβίβασης καθώς και για όλα τα έτη, που διαρκεί η μίσθωση. Με τη μίσθωση των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης με γη, τα δικαιώματα δεν μεταβιβάζονται οριστικά στον αποδέκτη, αλλά επιστρέφουν στον κάτοχο των δικαιωμάτων και μεταβιβαστή μετά την ημερομηνία λήξης της μίσθωσης της γης και των δικαιωμάτων. Η επιστροφή των δικαιωμάτων στον κάτοχο λόγω λήξης της μίσθωσης δεν θεωρείται μεταβίβαση και πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ενίσχυσης κατά το έτος επιστροφής.

Παρακράτηση 25%

Κατά την οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη εφαρμόζεται παρακράτηση ύψους 25% επί του αριθμού των δικαιωμάτων ενίσχυσης υπέρ των περιφερειακών αποθεμάτων. Η παρακράτηση δεν εφαρμόζεται στη μοναδιαία αξία, η οποία παραμένει σταθερή, αλλά στον αριθμό των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται.

Η παραπάνω παρακράτηση δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Στην οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή σύζυγοι.
  • Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς.
  • Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που ο κληρονόμος είναι συγγενής α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή σύζυγος με τον αποδέκτη.
  • Στη λύση μίσθωσης δικαιωμάτων και ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή σύζυγοι.

Ως καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης εμπρόθεσμα υποβληθείσας αίτησης ορίζεται η 27η Οκτωβρίου 2024.

Πηγή Μπόχτη Γεωργία Ypaithros.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις γεωργικές επιδοτήσεις και τις αλλαγές στη διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,156FansLike
1,291FollowersFollow

Recent Comments