Monday, September 16, 2024
Homeκτηνοτροφία16.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα λόγω πανώλης

16.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα λόγω πανώλης

Aπό τις 31 Ιουλίου 2024 έως και τις 6 Αυγούστου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών) επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε 21 εκτροφές αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥπΑΑΤ, 

   τρεις εκτροφές βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Καλοχωρίου, του Δήμου Τεμπών και μία στη δημοτική κοινότητα Ποταμιάς, του Δήμου Ελασσόνας της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

–  μία εκτροφή βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα Κάμπου, του Δήμου Καρδίτσας, της Π.Ε. Καρδίτσας.

–  πέντε εκτροφές βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Φενεού και τρείς εκτροφές στη δημοτική κοινότητα Στυμφαλίας, του Δήμου Συκιωνιών της Π.Ε. Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

–  δύο εκτροφές βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Αστερουσίων, του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, της Π.Ε. Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης.

–  δύο εκτροφές βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Σώστου, του Δήμου Ιάσμου, της Π.Ε. Ροδόπης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

–  μία εκτροφή βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα Ανακτορίου, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

–  δύο εκτροφές βρίσκονται στην Π.Ε. Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μία στη δημοτική κοινότητα Βαρθολομιού, του Δήμου Πηνειού και μία στη δημοτική κοινότητα Φολόης, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

–  μία εκτροφή βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα Καλαμπακίου, του Δήμου Δοξάτου, της Π.Ε. Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι σήμερα Τετάρτη (7/8/2023), λόγω της ζωονόσου έχουν οδηγηθεί για θανάτωση 16.000 αιγοπρόβατα

Επιστολή στην ΕΕ

Την λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR) και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απωλέσουν, ζητεί, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφκι και την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της νόσου επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.

Όπως επισημαίνει, το ζήτημα αφορά πολλά κράτη μέλη και αποτελεί απειλή με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για όλη την Ένωση. Επικαλούμενος την αρχή της αλληλεγγύης, τονίζει ότι «αυτή η κοινή πρόκληση απαιτεί συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της».

Για την εξάλειψη των οικονομικών επιπτώσεων από την PPR, ο Έλληνας υπουργός προτείνει: «Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας, όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments