Thursday, September 19, 2024
HomeUncategorizedΤι πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε την πρόωρη πτώση καρπών στην...

Τι πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε την πρόωρη πτώση καρπών στην ελιά

Πτώση καρπών ελιά τι να κάνετε ;Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ του τέλους της καρπόδεσης και της έναρξης της πρώτης διόγκωσης δρύπης . Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε στρατηγικές για την υποστήριξη των φυτών και την πρόληψη της πρόωρης πτώσης των καρπών.

Διαφυλλική λίπανση

Πτώση καρπών ελιά τι να κάνετε ; Μια αποτελεσματική πρακτική είναι η διαφυλλική λίπανση . Η οποία συνίσταται στην εφαρμογή βασικών θρεπτικών συστατικών απευθείας στο φύλλωμα.

Πτώση καρπών ελιά . Ειδικότερα, τα μικροστοιχεία όπως το βόριο (Β), ο ψευδάργυρος (Zn) και ο χαλκός (Cu) είναι ζωτικής σημασίας . Για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών και την ποιότητα του καρπού.

Αυτά τα στοιχεία εμπλέκονται σε πολυάριθμες φυσιολογικές διεργασίες . Συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της φωτοσύνθεσης και της αντίστασης σε ασθένειες και περιβαλλοντικού στρες.

Ας μην ξεχνάμε το άζωτο (Ν), το οποίο πρέπει να διανέμεται ως οργανικό λίπασμα, ώστε να μην υποστούμε απώλειες από έκπλυση ή εξάτμιση, μειώνοντας την οικονομική σπατάλη.

Συνιστάται η εφαρμογή λιπασμάτων κατά προτίμηση τις λιγότερο ζεστές ώρες της ημέρας , όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Παρακολούθηση πτήσης δάκου

Η παρακολούθηση του δάκου βοηθάει σε περιορισμένη παρουσία πτήσεων ενηλίκων. Για όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν παγίδες για μαζική σύλληψη, χρησιμοποιώντας ελκυστικά τροφίμων και φερομόνες . Είναι καιρός να τις τοποθετήσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Είναι δυνατή η χρήση παγίδων μεγάλης ελκυστικής διάρκειας, έξι μηνών, ή μικρότερης διάρκειας, περίπου εκατό ημέρών.

Οι παγίδες πρέπει να κρεμαστούν από το φύλλωμα των ελαιόδεντρων που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του ελαιώνα . Σε ύψος 1,5 – 1,8 μέτρα, εκτεθειμένες στα νοτιοδυτικά , στο πιο σκιερό μέρος, με πυκνότητα 100 – 150 παγίδες ανά εκτάριο . Κατά μέσο όρο μία για κάθε δύο φυτά.

Η ποσότητα όμως εξαρτάται από την πίεση προσβολής που ασκεί ο δάκος. Εάν ο ελαιώνας συνορεύει με άλλους εγκαταλελειμμένους . Καλό είναι να αυξήσετε τον αριθμό των παγίδων που εκτίθενται στο τμήμα όπου βρίσκεται δίπλα.

Γράφει

Enzo Gambin,

Direttore AIPOAssociazione Interregionale 

Produttori Olivicoli

OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments