Thursday, September 19, 2024
HomeUncategorizedΣτις 37.000 ευρώ από τις 25.000 η τριετής επιδότηση για αγρότες

Στις 37.000 ευρώ από τις 25.000 η τριετής επιδότηση για αγρότες

Αύξηση του ποσού των κρατικών ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα, το οποίο θα μπορεί να φτάνει τις 37.000 ευρώ σε διάστημα τριετίας, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με άλλες τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν τη χορήγηση των χρημάτων στους δικαιούχους.

Πρόκειται για τις λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, ενώ η Κομισιόν ξεκίνησε για το σκοπό αυτό μια δημόσια διαβούλευση ώστε να ακούσει και να λάβει υπόψη τα αιτήματα των κρατών-μελών και όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Η δημόσια διαβούλευση θα έχει διάρκεια έως τις 21 Ιουλίου 2024.

Τα όρια

Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα εξαιρεί τα μικρά ποσά από το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων, δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά.

Με βάση την τελευταία αναθεώρηση του 2019, τα κράτη-μέλη μπορούν να χορηγούν στήριξη στον γεωργικό τομέα ύψους έως 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο για περίοδο τριών οικονομικών ετών, χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση προς έγκριση από την Επιτροπή. Εάν ένα κράτος- μέλος διαθέτει κεντρικό μητρώο σε εθνικό επίπεδο για την καταχώριση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ισχύει υψηλότερο ανώτατο όριο, ύψους 25.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στον γεωργικό τομέα και τις υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων, δρομολόγησε στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα στις 2 Μαΐου 2024, νωρίτερα από την προγραμματισμένη επανεξέταση.

Τι αλλάζει

Το σχέδιο τροποποίησης περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

–   Tην αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών, από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ, ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

–   Την προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής. Οι ισχύοντες σήμερα κανόνες λαμβάνουν υπόψη την περίοδο αναφοράς 2012-2017 για τον υπολογισμό αυτό. Η Επιτροπή θέλει να επεκτείνει την περίοδο αναφοράς ώστε να καλύπτει την περίοδο 2012-2023, γεγονός που θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη αξία της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη.

–  Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται για περίοδο τριών φυσικών ετών αντί τριών ημερολογικών ετών, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

–  Τη θέσπιση υποχρεωτικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς που χρησιμοποιούν επί του παρόντος σύστημα υπεύθυνης δήλωσης.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Εως το 2032 σε ισχύ ο κανονισμός

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, με την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση, προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευρύνουν τις δυνατότητες των κρατών- μελών να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με απλούστερο, ταχύτερο, πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, δεδομένου ότι η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να κοινοποιείται στην Επιτροπή ούτε να εγκρίνεται από αυτήν. Επιπλέον, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς μέσω της θέσπισης υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, τα οποία θα ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους γεωργούς, κυρίως σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με την εν λόγω αναθεώρηση θα παραταθεί η περίοδος ισχύος του κανονισμού έως το 2032. Το σχέδιο της Κομισιόν θα συζητηθεί επίσης σε συνεδριάσεις μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών – μελών, ώστε να έχουν όλοι επαρκείς ευκαιρίες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

με πληροφορίες  eleftherostypos.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments