Friday, September 20, 2024
HomeUncategorizedΣε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα τα αλώνια

Σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα τα αλώνια

Σε παγίδα ανοιχτών τιμών η εγχώρια αγορά σιτηρών και ο καιρός… κρεμασμένος

Σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα τα αλώνια στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, με τον καιρό να παραμένει δύσκολος και το εμπόριο να περιμένει στη γωνία… για τη ρεβάνς. Ήδη το γεγονός ότι σύσσωμοι, σ´ αυτή τη φάση, οι εν δυνάμει αγοραστές άρχισαν να παραλαμβάνουν τα πρώτα κριθάρια, χωρίς να ανακοινώνουν τιμή, είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς.

Ένα χρόνο πριν, οι αγοραστές, όχι μόνο είχαν ανακοινώσει τιμή (35 λεπτά για το κριθάρι και 50 λεπτά για το σκληρό σιτάρι) αλλά έκαναν και ότι μπορούσαν για να συγκεντρώσουν ποσότητες. Φέτος το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Η φράση που κυριαρχεί είναι… φέρτο και θα δούμε.
Όπως έχει γράψει από την περασμένη εβδομάδα το Agronews, η πρώτη απόπειρα του εμπορίου για… ανώμαλη προσγείωση των τιμών εκδηλώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, με γνωστούς οίκους της Θεσσαλίας να διαμηνύουν μέσω των μεσιτών τιμή πέριξ των 15 λεπτών για το κριθάρι και μέχρι 23,λεπτά για το σκληρό σιτάρι. 
Η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου έχει παγώσει κατά κάποιο τρόπο την επισημοποίησή τους, ωστόσο ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Αντίθετα η γενίκευση της πολιτικής των ανοιχτών τιμών, φέρνει πιο κοντά τους στόχους του ελεύθερου εμπορίου, αποδυναμώνοντας αντίστοιχα τη θέση των παραγωγών.
Να σημειωθεί ότι πριν αποκαλύψει τις διαθέσεις του το ελεύθερο εμπόριο, οι μονάδες μεταποίησης ζωοτροφών άφηναν να εννοηθεί ότι η τιμή για τα κριθάρια νέας σοδειάς θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό. Σήμερα κανένα ζωοτροφάδικο δεν πληρώνει αυτή την τιμή, όλοι επιμένουν στα «ανοιχτά», ενώ, ακούμε και οι κτηνοτροφικές μονάδες δεν φαίνονται διατεθειμένες να πληρώσουν πάνω από 17-18 λεπτά το κιλό για κριθάρι.
Κάπως καλύτερα δείχνουν προς το παρόν τα πράγματα στο σκληρό σιτάρι,καθώς το γεγονός ότι η διεθνής αγορά, στο συγκεκριμένο προϊόν κρατάει, αφήνει κάποια περιθώρια για καλύτερη τύχη των Ελλήνων παραγωγών που θα παραμείνουν ψύχραιμοι μέσα στα αλώνια. Άλλωστε στο σκληρό υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές αλλά και αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των εν δυνάμει αγοραστών που ενδεχομένως να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε μια κατρακύλα της τιμής το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι παραγωγές και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στον Καναδά.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,146FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments