Friday, September 20, 2024
HomeUncategorizedΑποζημιώσεις: Έρχονται 25 εκατ. ευρώ για ελιές και αμπέλια

Αποζημιώσεις: Έρχονται 25 εκατ. ευρώ για ελιές και αμπέλια

Την αποκάλυψη αυτή, αφού συζήτησε με στελέχη τόσο των Αθηνών όσο και των Βρυξελλών, έκανε στο neakriti.gr χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης
Μέχρι και το διπλάσιο των 25 εκατ. ευρώ θα μπορέσουμε να λάβουμε ως χώρα για να ενισχύσουμε οριζόντια τους αμπελουργούς, τους ελαιοπαραγωγούς και τους αγρότες στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν φέτος από την κλιματική αλλαγή, και το “πακέτο” αυτό θεωρείται δεδομένο, με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – εφόσον από τη Δευτέρα των εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση – να ετοιμάζει τις βαλίτσες του αμέσως για Βρυξέλλες.
Την αποκάλυψη αυτή, αφού συζήτησε με στελέχη τόσο των Αθηνών όσο και των Βρυξελλών, έκανε στο neakriti.gr χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας για δεδομένες ενισχύσεις μέσα από το “ξεκλείδωμα” του Αποθεματικού Κρίσης για τη φετινή χρονιά, συνολικά για τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι έκτακτες ενισχύσεις σε ελιές, αμπέλια και άλλες δεντρώδεις καλλιέργειες, μέσα από τον νέο φάκελο της Ε.Ε. Θα “ξεκλειδώσει” το Αποθεματικό Κρίσης, που έχει έναν κουμπαρά 350 εκατομμυρίων ευρώ. Την ερχόμενη Δευτέρα 26 του μήνα και την Τρίτη 27 του μήνα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες και εκεί θα τεθεί το θέμα της έκτακτης κατανομής στο πλαίσιο του de minimis για καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει το τελευταίο εξάμηνο την Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης.
Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια ευρώ από τα 350 εκατομμύρια. Πέρυσι η Ελλάδα πήρε 27 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως ένα “παραθυράκι” που λέει ότι έχουμε περιθώριο αναπροσαρμογής του φακέλου. Δηλαδή, μπορούμε να κάνουμε 200% αύξηση του κονδυλίου. Άρα τα 25 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να αυξηθούν κατά 200 φορές. Αυτόν τον “λαγό από την τρύπα” τον έβγαλε τον περασμένο Απρίλιο η Ισπανία, επειδή είχε 30 μήνες ξηρασία. Ακολούθησαν με γραπτό αίτημα η Γαλλία και η Ιταλία, με τις τρεις αυτές χώρες να υποβάλλουν στις 30 Μαΐου κοινό αίτημα. Στο περασμένο Συμβούλιο Γεωργίας κατατέθηκε ο φάκελός τους. Οι Βρυξέλλες επεξεργάστηκαν τον φάκελο και στο νέο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας γίνεται ως αίτημα αποδεκτό για όλη την Ε.Ε.»!
Στο μεταξύ, πέρυσι τα 27 εκατομμύρια ευρώ είχαν δοθεί με 200% πάνω, που πήγαν σε βιοκαλλιεργητές και σε μέλη Ομάδων Παραγωγών με 70 ευρώ το στρέμμα.
«Σε κάθε περίπτωση, θα κληθεί να αναπτύξει επίσημη πρόταση από τις 26 του μήνα και μετά ο δικός μας υπουργός, που θα λέει ότι τα 25 εκατομμύρια ευρώ δε φτάνουν γιατί στην Ελλάδα μέχρι και το πρώτο 20ήμερο του Ιούνη είχαμε βροχοπτώσεις, δροσούλες κ.λπ., που έχουν αρχίσει και να ανεβάζουν τον πήχη των αποζημιώσεων. Διότι δεν είναι μόνο οι ελιές και τα αμπέλια, το ίδιο πρόβλημα έχουν και τα κεράσια και τα ροδάκινα κ.λπ. Ο νέος υπουργός, λοιπόν, θα πρέπει να ετοιμάσει τις βαλίτσες του από τη Δευτέρα το πρωί», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.
«Μίλησα με στελέχη των Βρυξελλών»

«Εγώ μίλησα με στελέχη των Βρυξελλών», όπως μας είπε ο συνεταιριστής. «Είναι υπάλληλοι που μου έδωσαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα που έχει είναι ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων. Θέμα γεωργίας που συνδέεται με το εμπόριο. Κοινή Αλιευτική Πολιτική για το 2024. Βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια. Ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο προσέγγισης για τη Δημόσια Υγεία. Νομοθετικές πράξεις υπό εξέταση. Αλλά υπάρχει και η ανεπίσημη συζήτηση στη διάρκεια του γεύματος, όπου θα συζητηθεί το θέμα για τις ενισχύσεις. Και θα “ξεκλειδώσουν” για μία φορά ακόμη το Αποθεματικό Κρίσης. Και μέσω αυτής της συζήτησης αποδεικνύεται πλέον ότι και η Ελλάδα έχει υποστεί πλήγματα από την κλιματική αλλαγή και ότι και για τη χώρα μας χρειάζονται ενισχύσεις», επισήμανε ο Μύρων Χιλετζάκης.
«Τα χρήματα αυτά, επειδή είναι από το Αποθεματικό Κρίσης, θα δοθούν σύντομα. Διότι υπάρχει πρόβλημα και στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον ίδιο.
Έρχονται και τα απλήρωτα των περυσινών επιδοτήσεων

Στο μεταξύ, χθες δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώσεις για εξασφαλισμένες πληρωμές του 2022 στους δικαιούχους μέχρι την 30ή Ιουνίου, καθώς και για τις νέες αιτήσεις δίνονται, μεταξύ άλλων, σε κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων.

Αναλυτικά, η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις του Υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Τσακίρη με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελο Σημανδράκο, διευκρινίζεται ότι:

– Η πύλη εισόδου για τις αιτήσεις των δικαιούχων αγροτών είναι μια και μοναδική και βρίσκεται στο gov.gr.

– Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός συστήματος διεπαφής (ΑΡΙ), ακολουθώντας όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου, πιστοποίησης και ασφάλειας δεδομένων.

– Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξασφαλίζει τις πληρωμές του 2022 στους δικαιούχους μέχρι την προθεσμία της 30ής Ιουνίου 2023».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, για το θέμα αυτό, χθες μας είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε μία πληρωμή του 2022 που είναι σε εκκρεμότητα από πέρυσι. Και αυτά πρέπει να πληρωθούν επιτέλους, γιατί δε γίνεται να είναι απλήρωτοι οι άνθρωποι».
Εξάλλου, όσον αφορά στον πλήρη επανέλεγχο αγροτεμαχίων που υπήρξαν μειώσεις κατά τον έλεγχο τηλεπισκόπησης στο πλαίσιο ΕΑΕ 2022, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: «Λόγω αδυναμίας τεχνικής υποστήριξης που έχει επιφέρει καθυστερήσεις στις διαδικασίες της ΕΑΕ 2022, και έχοντας ως γνώμονα την ορθή και κατά το δυνατόν έγκαιρη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των γεωργών δεδομένων των συνθηκών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί καθολικό επανέλεγχο των αγροτεμαχίων που υπήρξαν μειώσεις κατά τους ελέγχους που διεξήχθησαν με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022.
Ο καθολικός επανέλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι γεωργοί για τους οποίους υπήρξαν μειώσεις κατά τον έλεγχο των Συνδεδεμένων Καθεστώτων θα ειδοποιηθούν: Μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι παραγωγοί που κατέθεσαν online αίτηση και μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων στα οποία έχουν υποβάλει την αίτησή τους, προκειμένου να προσκομίσουν στις οικείες Π.Δ./Π.Μ. του Οργανισμού ενδεχόμενο πόρισμα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ληφθεί υπόψη για την ολοκλήρωση του επανελέγχου των αγροτεμαχίων τους».
Πηγή neakriti.gr
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,150FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments