Friday, September 20, 2024
HomeUncategorizedΑπαξιωτικές τιμές και μείωση εξαγωγών για κορινθιακή σταφίδα, προβλέψεις παραγωγής

Απαξιωτικές τιμές και μείωση εξαγωγών για κορινθιακή σταφίδα, προβλέψεις παραγωγής

Απαξιωτικές τιμές και μείωση εξαγωγών για κορινθιακή σταφίδα, προβλέψεις παραγωγής

Διαφορετικές εικόνες ανά περιοχή φαίνεται να έχει η φετινή παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας.
Διαφορετικές εικόνες ανά περιοχή φαίνεται να έχει η φετινή παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού στη Μεσσηνία, «από την εικόνα μέχρι στιγμής στα αμπέλια φαίνεται ότι θα έχουμε φέτος μια καλή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας. Σε αντίθεση με τα οινοστάφυλα δεν υπάρχουν προβλήματα με περονόσπορο στα σταφιδάμπελα. Τις επόμενες ημέρες ελπίζουμε να μην έχουμε βροχοπτώσεις για να μην υπάρξουν προβλήματα φυτοπροστασίας στα αμπέλια. Πάντως στις αποθήκες υπάρχουν αποθέματα από την περυσινή παραγωγή. Η απορρόφηση του προϊόντος γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς».
Αντίθετα ζημιές από χαλαζοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις έχουν στα αμπέλια με σταφίδα στην Ηλεία, όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος. «Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι υγρασίες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα από τον περονόσπορο», τονίζει.
Στο μεταξύ πτώση των εξαγωγών σταφίδας είχαμε το πρώτο 3μηνο του 2023. Ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι έχουμε μείωση των εξαγωγών κορινθιακής σταφίδας κατά -11% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022. Και αυτό συμβαίνει όταν η τιμή παραγωγού έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η αγορά γνωρίζει ότι υπάρχουν αποθέματα και δεν βιάζεται να αγοράσει αλλά περιμένει να μειωθεί ακόμη περισσότερο η τιμή.
Όσον αφορά την εικόνα της φετινής παραγωγής είναι ακόμη νωρίς να την πούμε αλλά όπως φαίνεται υπάρχει διαφοροποίηση ανά περιοχή. Εκτιμώ ότι συνολικά αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Όμως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι σταφιδοπαραγωγοί πουλάνε σε τιμές κάτω του κόστους. Υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα με τις εκριζώσεις που εκτιμώ ότι αν συνεχιστεί η πτώση τιμής και τον επόμενο χρόνο θα ξεπεράσουν το 20%. Το ίδιο το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι το κόστος καλλιέργειας είναι στα 1,30 ευρώ το κιλό. Οι τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί είναι στα 60 – 64 λεπτά το κιλό. Δηλαδή πουλάνε με ζημιά όλα αυτά τα χρόνια. Περιμένουμε από την νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ μετά τις εκλογές να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πρόβλημα της σταφίδας στην χώρα μας».
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,146FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments