Αυξάνεται ο χρόνος απόσταξης του τσίπουρου
Το φλέγον ζήτημα του χρόνου απόσταξης του τσίπουρου βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, του υφυπουργού Οικονομικών και του δημάρχου Τυρνάβου.
Σύμφωνα με εγκύκλιο με την οποία καθορίστηκε, ο τρόπος απόσταξης για τη νέα περίοδο καθώς και το πώς θα λειτουργήσουν τα παραδοσιακά καζάνια, ο χρόνος αυτός μειώθηκε στις 3 ώρες από τις 3,5 ώρες.
Η μείωση του χρόνου απόσταξης (καζανιάς) τους στερεί από τους αμβυκούχους χρόνο από τη διαδικασία απόσταξης και συνεπώς αδυνατούν να παράξουν τις μέγιστες νόμιμες ποσότητες -500 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης κατ’ έτος ανά παραγωγό.
Ο Δήμαρχος Τυρνάβου, μετέφερε με γλαφυρό και σαφή τρόπο την υπερπροσπάθεια και τις αγωνίες των αμβυκούχων του Δήμου μας. Εν τέλει, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε πως με απόφαση του ο χρόνος απόσταξης (καζανιά) θα αυξηθεί από τις τρεις (3) ώρες στις τρεις ώρες και τριάντα λεπτά (3.30)
Έτσι, ικανοποιείται ένα κύριο αίτημα των αμβυκούχων του Δήμου μας, ως λύση ενός ζητήματος το οποίο προέκυψε από τη νέα νομοθεσία.