Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΙταλοί και Ισραηλινοί έμποροι έκαναν την εμφάνισή τους στην χώρα μας για...

Ιταλοί και Ισραηλινοί έμποροι έκαναν την εμφάνισή τους στην χώρα μας για αγορά φιστικιών


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην χώρα μας. Οι βροχοπτώσεις πριν από περίπου δυο εβδομάδες δημιούργησαν κάποια προβλήματα στην συγκομιδή. Όμως φέτος το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης.

Η φετινή παραγωγή, όπως και ανέμεναν οι παραγωγοί, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και είναι καλής ποιότητας. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι που δίνουν προσφορές σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι. Έχουν έρθει όμως και έμποροι από το Ισραήλ, που είχαν να εμφανιστούν στην χώρα μας πολλά χρόνια. Το δυνατό δολάριο δεν βοηθά τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί έμποροι να στραφούν στην ελληνική αγορά.

Εμπορική συμφωνία μέχρι στιγμής δεν έχει κλειστεί και δεν έχει φτάσει ελληνικό φιστίκι στην Ιταλία. Οι Έλληνες παραγωγοί προσπαθούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Οι Ιταλοί προτείνουν την καταβολή προκαταβολής 10% και εξόφληση όταν το φορτίο φτάσει στην χώρα τους και ελέγξουν την ποιότητα.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «έχει ολοκληρωθεί το πρώτο χέρι στη συγκομιδή και βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο. Υπήρξε μια απώλεια στην παραγωγή λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Πάντως φέτος έχουμε αυξημένη σε σχέση με πέρσι παραγωγή σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μας. Παραμένει μεγάλο πρόβλημα οι εργάτες γης».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η διπλάσια ποσότητα, ίσως και παραπάνω από πέρσι, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα ποιότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών να αφορά ανοιχτό φιστίκι. Ευτυχώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή δεν δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή. Αυτή την περίοδο είμαστε στο δεύτερο χέρι. Η ισοτιμία ευρώ με δολάριο δεν βοηθά τις αγορές φιστικιού από τις ΗΠΑ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να στραφούν οι έμποροι στις αγορές της Ελλάδας, Τουρκίας και Ιράν. Έτσι η ζήτηση είναι αυξημένη αυτή την εποχή. Πάντως οι παραγωγοί μέχρι στιγμής φαίνονται επιφυλακτικοί στο να πουλήσουν σε τιμή κάτω από την περσινή. Πέρσι το ανοιχτό το δώσαμε στην αρχή 8,20 ευρώ και μετά ανέβηκε περαιτέρω η τιμή στα 9,30, ενώ το κλειστό έπαιξε στα 8 ευρώ το κιλό».


Πηγή https://www.agrotypos.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments