ΑρχικήΚτηνοτροφίαΗ σημασία του φρέσκου χόρτου στη διατροφή των αγελάδων για ποιοτικό τυρί...

Η σημασία του φρέσκου χόρτου στη διατροφή των αγελάδων για ποιοτικό τυρί – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Η διατροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων δεν είναι απλώς ζήτημα απόδοσης – είναι ζήτημα γεύσης, υγείας και παράδοσης. Αυτό αποδεικνύει πρόσφατη γαλλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Science, εστιάζοντας στον ρόλο του φρέσκου χόρτου στη διατροφή των αγελάδων και τις συνέπειες στη θρεπτική και οργανοληπτική ποιότητα των τυριών.

Οι επιστήμονες του INRAE και του VetAgro Sup, αναλύοντας δεδομένα από βοσκοτόπια στην περιοχή του Μασίφ Σαντράλ, έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή και οι συχνότερες ξηρασίες ωθούν τους κτηνοτρόφους να στραφούν στο καλαμπόκι. Όμως, αυτή η αλλαγή διατροφής έχει κόστος στην ποιότητα των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πώς έγινε η μελέτη;

Για τέσσερις μήνες, μελετήθηκαν τέσσερις ομάδες αγελάδων που τρέφονταν με διαφορετικά ποσοστά φρέσκου χόρτου και καλαμποκιού. Το γάλα τους χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του καντάλ, ενός παραδοσιακού τυριού της Γαλλίας. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά:

  • Όσο περισσότερο φρέσκο χόρτο έτρωγαν οι αγελάδες, τόσο πλουσιότερα σε Ω3 λιπαρά ήταν τα τυριά.
  • Οι επιτροπές γευσιγνωσίας εντόπισαν πιο έντονο άρωμα, απαλή υφή και έντονο χρώμα στα τυριά από ζώα που είχαν διατροφή με βάση το χορτάρι.

Τι συμβαίνει όταν κυριαρχεί το καλαμπόκι;

Τα τυριά που παρασκευάστηκαν από γάλα αγελάδων που δεν κατανάλωναν καθόλου χόρτο ήταν πιο λευκά, πιο σφιχτά και με πιο επίπεδη γεύση. Η έλλειψη βοσκής επηρεάζει όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τη θρεπτική τους αξία, στερώντας από τον καταναλωτή τα ευεργετικά λιπαρά οξέα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν: «Ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα χόρτου στη διατροφή με βάση το καλαμπόκι είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας».

Κλιματική αλλαγή και μέλλον της κτηνοτροφίας

Η μελέτη φωτίζει μια ακόμα πτυχή της κλιματικής κρίσης: την ποιοτική υποβάθμιση της διατροφικής αλυσίδας λόγω αλλαγών στη γεωργική παραγωγή. Η καλλιέργεια καλαμποκιού ίσως είναι πρακτική λύση για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεων, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη βοσκή, ειδικά όταν μιλάμε για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα παραδοσιακά τυριά.

Για να προστατευτεί η ποιότητα της παραγωγής και η αυθεντικότητα παραδοσιακών προϊόντων όπως το τυρί, απαιτείται ισορροπημένη διατροφή των αγελάδων. Το φρέσκο χόρτο πρέπει να παραμείνει πυλώνας της γαλακτοπαραγωγής, ακόμα και υπό το βάρος της κλιματικής πίεσης.

Μάθετε περισσότερα για βιώσιμες πρακτικές στη γεωργία και κτηνοτροφία στο e-Agrotis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ