ΑρχικήΔενδροκαλλιεργειαΗ σημαντικότητα της μετασυλλεκτικής λίπανσης στην ακτινιδιά

Η σημαντικότητα της μετασυλλεκτικής λίπανσης στην ακτινιδιά

Ο γεωπόνος ΑΠΘ Βασίλης Έξαρχος, με Intergrade Master, Μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, μας ενημερώνει αυτή την φορά για την σημαντικότητα της Επικουρικής λίπανσης που γίνεται την περίοδο αυτή (μετά δηλαδή της συγκομιδής των καρπών της ακτινιδιάς) και ονομάζεται Μετασυλλεκτική Λίπανση.

Η σημαντικότητα της εφαρμογής αυτής έγκειται στο εξής:

« … Μετά ακριβώς από την συγκομιδή το φυτό της Ακτινιδιάς βρίσκεται σε μια μορφή «θρεπτικής» καταπόνησης . Αυτό οφείλεται στην μακροχρόνια παραμονή των καρπών πάνω στο φυτό, περίπου 5 μήνες !!!,(τη μεγαλύτερη  απ όλα τα οπωροφόρα), με αποτέλεσμα την υψηλή κατανάλωση και απώλεια θρεπτικών στοιχείων.

Από την στιγμή της συγκομιδής και μετά η φύση έχει «προνοήσει» δίνοντας εντολή στα φυτά να αποθηκεύουν στους ιστούς θρεπτικά στοιχεία. Επιβεβαίωση όλων αυτών είναι και το κιτρίνισμα των φύλλων όπου ουσιαστικά διασπούνται υψηλής βιολογικής αξίας οργανικές ουσίες των κυττάρων του φυτού με πρώτη και καλύτερη την Χλωροφύλλη (για αυτό τα φύλλα από πράσινα γίνονται κίτρινα) με σκοπό τα θρεπτικά συστατικά που θα προκύψουν από την διάσπαση να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν ακριβώς μετά τον λήθαργο δηλαδή με την έναρξη της επερχόμενης βλαστικής περιόδου.

Πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι τις περισσότερες φορές, αρχές Απριλίου (όπου γίνεται στο Ακτινίδιο η έκπτυξη οφθαλμών) το έδαφος είναι «κρύο» ειδικά στα Αργιλώδη εδάφη τα οποία κρατούν αρκετή υγρασία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι χημικές αντιδράσεις και ουσιαστικά να αρχίσει η θρέψη του φυτού από το έδαφος είναι η θερμοκρασία του να ξεπεράσει  τους 10 βαθμούς.

Ο στόχος των 10 βαθμών και άνω στο έδαφος, τις περισσότερες φορές πετυχαίνεται χρονικά λίγο αργότερα…. και έτσι ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΤΟ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΨΕ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ  ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ  ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ  ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΛΗΘΑΡΓΟΥ  ΤΟΥ … »

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο για τους  λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, η Μετασυλλεκτική προσθέτει  και βοηθάει το φυτό  την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει,  να αποθηκεύσει θρεπτικά συστατικά  τα οποία θα χρησιμοποιήσει όπως προαναφέραμε, την άνοιξη.

Η Μετασυλλεκτική εφαρμογή γίνεται με δύο τρόπους:

1) Ριζοπότισμα με ένα Υδατοδιαλυτό (Κρυσταλλικό) Λίπασμα σε συνδυασμό με ένα σκεύασμα Χηλικών Ιχνοστοιχείων

2) Διαφυλλικά με συνδυασμό ιχνοστοιχείων, Αμινοξέων και Ουρίας Χαμηλής Διουρίας (στην κατάλληλη δοσολογία), η οποία Ουρία αυτή αυξάνει την διηθηκότητα του σκευάσματος στα φύλλα ειδικά την περίοδο αυτή.

Τους τύπους και τις ποσότητες των λιπασμάτων που θα εφαρμόσουμε με την Μετασυλλεκτική θα μας υποδείξουν:

1) Η Εδαφολογική Ανάλυση.

2) Η Φυλλοδιαγνωστική .

3) Τα λιπάσματα που ρίξαμε την τρέχουσα χρονιά.

4) Η ”Κλινική” Εικόνα του κτήματος (πόσο καταπονημένο είναι δηλαδή).

5) Η απόδοση σε καρπούς που είχαμε την τρέχουσα χρονιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ 

με πληροφορίες  pieriasocial.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα Επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ