ΑρχικήΔενδροκαλλιεργειαΜηλιά – αχλαδιά: Μέτρα αντιμετώπισης για τη σήψητου λαιμού και το φουζικλάδιο

Μηλιά – αχλαδιά: Μέτρα αντιμετώπισης για τη σήψητου λαιμού και το φουζικλάδιο

Συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η σήψη του λαιμού στα μηλοειδή και το φουζικλάδιο στα μήλα και τα αχλάδια δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Πιο αναλυτικά, για τη σήψη του λαιμού καταγράφει ότι συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους. Επίσης χρειάζεται αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα).

Μετά τη ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα. Συνίσταται ξελάκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μείγμα cheshunt (αποτελείται από 11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνίου και 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη και χρησιμοποιείται σε δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό).

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο. Όσον αφορά τις επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος, να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας, ειδικά στα όξινα εδάφη.

Φουζικλάδιο μηλιάς και αχλαδιάς

Σχετικά με το φουζικλάδιο το περιφερειακό κέντρο αναφέρει ότι σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σημαντικές προσβολές συνιστάται ψεκασμός των φύλλων, καθώς και των πεσμένων στο έδαφος φύλλων με ένα μυκητοκτόνο. Ο ψεκασμός αυτός αποσκοπεί στην παρεμπόδιση παραγωγής ασκοσπορίων (καταστροφή των περιθηκίων), που θα αποτελέσουν αρχικά μολύσματα για τη νέα χρονιά.

Όσον αφορά τα καλλιεργητικά μέτρα, χρειάζεται αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων, συλλογή των πεσμένων φύλλων και κάψιμο ή/και βαθύ παράχωμα. Η καταστροφή των αρχικών μολυσμάτων, όπως συστήνεται παραπάνω, είναι αποτελεσματικότερη όταν είναι γενικής εφαρμογής σε μία περιοχή από όλους τους παραγωγούς. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω επεμβάσεις και καλλιεργητικά μέτρα προστατεύουν τα δέντρα και από τη σεπτορίωση της Αχλαδιάς.

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ