Tuesday, October 15, 2024
HomeμελισσοκομίαΣήμερα οι Πληρωμές για τους μελισσοκόμους

Σήμερα οι Πληρωμές για τους μελισσοκόμους

Σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει η πληρωμή των δικαιούχων της δράσης ΜΚ2- 55.3-2 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και της δράσης ΜΚ2-55.3-1 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», της Παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών» του ΣΣ ΚΑΠ 2024-2027.

Εξοπλισμός

Ειδικότερα, και όσον αφορά την δράση ΜΚ2- 55.3-2 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» η δημόσια δαπάνη για το οικονομικό έτος 2024 καθορίστηκε στα 4.220.000 ευρώ, με το ποσό ενίσχυσης για την προμήθεια κυψελών αντικατάστασης να έχει καθοριστεί σε 17 ευρώ ανά επιλέξιμη κυψέλη, και το ποσό ενίσχυσης για την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών σε 6 ευρώ ανά επιλέξιμη κινητή βάση.

Ειδικά για τους δυνητικούς δικαιούχους που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023, μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% και η εν λόγω μείωση δηλώθηκε το έτος 2023 στον ΕΛΓΑ και στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το ποσοστό ενίσχυσης της δαπάνης προμήθειας ανά κυψέλη αντικατάστασης ορίζεται σε 100% επί της καθαρής επιλέξιμης αξίας των ειδών και έως του ποσού των 24 ευρώ ανά επιλέξιμη κυψέλη.

Νομαδική μελισσοκομία

Για τη δράση ΜΚ2-55.3-1 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» τα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δημόσιας δαπάνης για το οικονομικό έτος 2024 καθορίστηκαν στα 6.130.290 ευρώ, με το ποσό της ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη να έχει καθοριστεί σε 5 ευρώ.

Ειδικά για τους δυνητικούς δικαιούχους που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023 μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών, η οποία δηλώθηκε το έτος 2023 στον ΕΛΓΑ και στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ισχύουν τα εξής:

  • Αν το ποσοστό μείωσης είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 50%, το ποσό της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά επιλέξιμη κυψέλη καθορίζεται σε 7,50 ευρώ.
  • Αν το ποσοστό μείωσης είναι μικρότερο του 50%, το συνολικό ποσό ενίσχυσης καθορίζεται σε 5 ευρώ ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη, προσαυξημένο κατά το διπλάσιο του ανωτέρου ποσού για κάθε κυψέλη που απωλέσθηκε.

Πληρωμή

Σύμφωνα με αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, η οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση των δράσεων «καταβάλλεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το αργότερο μέχρι την 15η Οκτωβρίου 2024».

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,302FansLike
1,333FollowersFollow

Recent Comments