Με τιμές που σε ορισμένες πράξεις φτάνουν μέχρι και το 1,20 ευρώ το κιλό, για την κορυφαία ποιοτική κατηγορία άνοιξε η αυλαία της φετινής εμπορικής σεζόν για το ακτινίδιο, σε ένα σενάριο που επιβεβαιώνει τις θετικές προσδοκίες, που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα, με τη βοήθεια και του διεθνούς περιβάλλοντος.
Η συλλογή της φετινής παραγωγής, ξεκινώντας στις 15 Οκτωβρίου, είναι πλέον στο «φόρτε» της, σε όλα τα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της χώρα κι αποδεικνύεται πως το προϊόν ποιοτικά κινείται σε υψηλά επίπεδα, αν και ποσοτικά, κατά τόπους, καταγράφονται απώλειες στις αποδόσεις.
«Η ποιότητα είναι εξαιρετική. Τα μεγέθη του καρπού είναι πολύ καλά, με ποικιλία στις διάφορες κατηγορίες, όπως επιθυμεί το εμπόριο, ενώ κι η ζήτηση να είναι αυξημένη» τόνισε στο Agronews και την Agrenda ο Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος του ΠΕΣΚΟ Αγ. Σπυρίδωνα – Κονταριώτισσας.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης σημειώνει, ακόμη, ότι η πλειονότητα των παραγωγών, που συνεργάζονται με την οργάνωση, έχει ήδη «δώσει τα χέρια» με αγοραστές, για να διαθέσουν την παραγωγή τους, σε τιμές οι οποίες ξεκινούν από τα 0,90 ευρώ το κιλό και φτάνουν έως και τα 1,20 ευρώ το κιλό, με τις περισσότερες εμπορικές πράξεις, ωστόσο, να είναι στα επίπεδα των 1 και 1,05 ευρώ το κιλό.
«Το εμπορικό άνοιγμα είναι πολύ καλό. Πρώτοι σύραμε το χορό στην εγχώρια αγορά, με μια συμφωνία με ελληνική εμπορική εταιρεία, από την περιοχή της Λάρισας, για 2.000 τόνους και δώσαμε το στίγμα και για το πώς θα κινηθούν και οι υπόλοιποι», επισημαίνει ο κ. Γκρίνιας, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος από τις τιμές του προϊόντος, όχι όμως και από την παραγωγικότητα των φυτειών.
Όπως εξηγεί, σε πολλά από τα κτήματα στους πρόποδες του Ολύμπου, μεταξύ της Πλάκας Λιτοχώρου μέχρι και τον Άγιο Σπυρίδωνα, περιοχές δηλαδή, που επλήγησαν την άνοιξη από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα, οι αποδόσεις περιορίζονται, κατά μέσο όρο, σε 1,5 τόνους το στρέμμα.
«Συνάδελφος μάζεψε πέρυσι 160 τόνους από τα κτήματά του και φέτος με το ζόρι έφτασε στους 120 τόνους, ενώ άλλος παραγωγός από τους 65 τόνους που υπολόγιζε να συγκομίσει, πήρε τελικά 42 τόνους. Με τιμή στο 1 ευρώ το κιλό, αν κάνετε τον υπολογισμό θα δείτε ότι η οικονομική απώλεια είναι τεράστια», υπογραμμίζει ο κ. Γκρίνιας.
Χαμηλότερες από μια κανονική χρονιά είναι οι αποδόσεις και στην περιοχή της Άρτας, με το μέσο όρο να κυμαίνεται στους περίπου 2 με 2,5 τόνους το στρέμμα, όπως μας πληροφορεί ο παραγωγός Άγγελος Ξυλογιάννης, από τον Συνεταιρισμό Ακτινιδιοπαραγωγών Άρτας.
«Ο Άραχθος βρέθηκε στα όριά του και δεν μιλάμε για άλλα μικρότερα ποτάμια και πηγές, που έχουν το ¼ των αποδόσεών τους, καθώς δεν έχει βρέξει εδώ και πολλούς μήνες, με συνέπεια το αρδευτικό νερό να είναι σε ανεπάρκεια. Επιπλέον τα κτήματα με ηλικία 28-30 έτη έχουν πλέον κλείσει τον κύκλο τους και θα πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς οι αποδόσεις τους κυμαίνονται μεταξύ 500 και 1.000 κιλών το στρέμμα» υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.
Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φρούτων, μας είπε ότι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι και όσοι φρόντισαν τα κτήματά τους, έχουν πάρει καλή παραγωγή σε μεγέθη, όσο και σε ξηρά ουσία, με το εμπόριο να ανταποκρίνεται και να ανταμείβει με καλές τιμές.
«Για τα 100 γραμμάρια το τεμάχιο, την κατηγορία 30 δηλαδή, η οποία αντιπροσωπεύει, μαζί με τις κατηγορίες 27, 25, 23 και 20, περίπου το 50% της παραγωγής στην Άρτα, το προϊόν πληρώνεται από 0,95 έως και 1 ευρώ το κιλό, έναντι 0,80 έως 0,83 ευρώ το κιλό πέρυσι. Είναι καλές οι τιμές για τον παραγωγό, το ζήτημα είναι να δούμε αν θα το δεχθεί και η αγορά», είπε ο κ. Ξυλογιάννης. Ο ίδιος σημείωσε ότι «με τις αυξήσεις που έχουμε στα εργατικά, στην ενέργεια και στα υλικά συσκευασίας, η εξαγωγή θα πρέπει να βγει τουλάχιστον κατά 20 λεπτά το κιλό πιο πάνω από τα περσινά 1,50 ευρώ το κιλό για το συσκευασμένο προϊόν».
Με βάση το 1 ευρώ γίνονται πολλές αγοραπωλησίες ακτινιδίων και στο αγρόκτημα της πεδιάδας του Νέστου, όπως μας αναφέρει ο Στέλιος Μερμελέγκας, πρόεδρος της τοπικής Ομάδας Παραγωγών ακτινιδίου, προσθέτοντας πως σε κάποια κτήματα η παραγωγή είναι μειωμένη έως και 20% λόγω των ζημιών που έγιναν από τις ανεμοθύελλες την άνοιξη.
Για ποιοτικά ακτινίδια με καλή ξηρή ουσία και κανονικά σχήματα και με αποδόσεις που κυμαίνονται από 3 έως 5 τόνους το στρέμμα, ανάλογα με την περιοχή, το χωράφι και την ηλικία της φυτείας, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Κλέαρχος Σαραντίδης, γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας. Ο έμπειρος manager μας είπε πως η οργάνωση υπολογίζει πως θα διαχειριστεί φέτος περί τα 9 εκατ. κιλά ακτινιδίου, έναντι 8,3 εκατ. κιλών πέρυσι, καθώς θα μπει παραγωγή και από νέες φυτείες. Για τη ζήτηση τόνισε πως είναι αυξημένη, ωθώντας και τις τιμές ανοδικά, με αποτέλεσμα οι περισσότερες πράξεις φέτος να γίνονται γύρω από το 1 ευρώ το κιλό. Σύμμαχος στο ελληνικό ακτινίδιο φέτος, υποστηρίζει ο κ. Σαραντίδης είναι και το διεθνές περιβάλλον, αφού η Χιλή έστειλε κακής ποιότητας ακτινίδια, αφήνοντας ανοικτό πεδίο στην αγορά, ενώ και τα ακτινίδια της Νέας Ζηλανδίας, που είναι εκτός ανταγωνισμού, σιγά – σιγά θα αρχίσουν να εξαντλούνται από την ευρωπαϊκή αγορά.
Πηγή Fresher.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr