Η Παγκόσμια αγορά βαμβακιού: Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές
Η παγκόσμια αγορά βαμβακιού αναμένεται να αναπτυχθεί σταθερά από το 2024 έως το 2028, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για βαμβακερά προϊόντα και της αυξανόμενης προτίμησης για φυσικές ίνες. Ωστόσο, η αγορά αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω καιρικών συνθηκών, γεωπολιτικών εντάσεων και εμπορικών πολιτικών.
Οι βασικές τάσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς περιλαμβάνουν την αυξανόμενη ζήτηση για βαμβακερά προϊόντα, την προτίμηση για φυσικές ίνες, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον αντίκτυπο γεωπολιτικών παραγόντων και καιρικών διακυμάνσεων.
Οι κύριοι παραγωγοί βαμβακιού είναι η Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Πακιστάν και η Βραζιλία, ενώ οι κύριοι καταναλωτές είναι η Κίνα, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και το Περού. Πέραν των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, το βαμβάκι έχει εφαρμογές στην παραγωγή ινών, βρώσιμου ελαίου και ζωοτροφών, ενώ οι σπόροι του έχουν πιθανές εφαρμογές στη μαγειρική, τα καλλυντικά, τα φάρμακα και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Η αγορά βαμβακιού παρουσιάζει προοπτικές, αλλά απαιτεί μια προσεκτική προσέγγιση λόγω των προκλήσεων.
Cotton Market ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και τη βιωσιμότητα
Κατά το οικονομικό έτος 2022, η αξία του βαμβακιού και των προϊόντων βαμβακιού που εξήχθησαν από την Ινδία ανήλθε σε πάνω από 1140 δισεκατομμύρια INR (13,94 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά σχεδόν 586 δισεκατομμύρια INR (5,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, το οποίο αντιστοιχούσε σε 726 δισεκατομμύρια INR (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
Περίπου το 90% των ποικιλιών βαμβακιού που καλλιεργούνται στην παγκόσμια αγορά είναι το Gossypium hirsutum, το οποίο παράγει κοντές ίνες για ποικίλες εφαρμογές. Το Gossypium arboretum, το οποίο προέρχεται από την Ινδία και το Πακιστάν, και το Gossypium herbaceum, το οποίο προέρχεται από τη Νότια Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι τιμές του βαμβακιού μπορεί να αυξομειώνονται λόγω των μεταβολών στην προσφορά και τη ζήτηση, των καιρικών συνθηκών και των γεωπολιτικών γεγονότων. Η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό μέλημα για τη βαμβακοβιομηχανία, καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Ορισμένες εταιρείες έχουν εντοπίσει τα δυνητικά οφέλη από την ενσωμάτωση βιώσιμων προϊόντων στα χαρτοφυλάκιά τους, με στόχο την αύξηση της αξίας της αγοράς. Το βαμβάκι όχι μόνο διατηρεί τη βιωσιμότητά του στην αγορά, αλλά και αποκτά διάφορες μακροπρόθεσμες επιλογές για χρήση σε αυτόν τον κλάδο. Αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές υιοθετούν πιο υπεύθυνες πρακτικές και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για το βαμβάκι της υψηλότερης ποιότητας που διατίθεται στην αγορά. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών, οδηγεί περαιτέρω την αγορά.
Η βαμβακοκαλλιέργεια στηρίζει τα μέσα διαβίωσης εκατομμύρια ανθρώπων όσον αφορά την πρόσβαση και τη χρήση βασικών εισροών (π.χ. λιπάσματα) για τη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα και εισόδημα.
Στην τρέχουσα αγορά, οι παραγωγοί και οι εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή βαμβακιού χρησιμοποιούν βασικές τακτικές όπως τα προθεσμιακά συμβόλαια και η πώληση κατά τη συγκομιδή. Ομάδες εμπορίας και προγράμματα δανείων . Προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών, η οποία περιλαμβάνει την ποιότητα και τη βιωσιμότητα, Η εστίαση των εταιρειών είναι πλέον στην ποιότητα του βαμβακιού που παράγεται με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και βιώσιμων πρακτικών, με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς και της φήμης του εμπορικού σήματος
Η τρέχουσα πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση βαμβακιού είναι 111 εκατομμύρια δέματα, ενώ η παγκόσμια προσφορά βαμβακιού βρίσκεται σε σχετικά υψηλό επίπεδο 122 εκατομμυρίων δεμάτων. Η τρέχουσα πρόβλεψη για τις εξαγωγές βαμβακιού των ΗΠΑ είναι 15 εκατομμύρια δέματα, που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 1,5 εκατομμύριο δέματα από την πρόβλεψη του Απριλίου. Στον απόηχο της εμπορικής διαμάχης Κίνας-ΗΠΑ, οι ΗΠΑ είδαν μείωση του μεριδίου τους στην αγορά βαμβακιού, με την Κίνα να αναδεικνύεται σε βασικό ανταγωνιστή. Η Βραζιλία και η Αυστραλία ήταν οι ωφελημένες από την απώλεια ευκαιριών αγοράς για το αμερικανικό βαμβάκι στην Κίνα.
Η παγκόσμια μείωση της ζήτησης βαμβακιού, σε συνδυασμό με την εμπορική αβεβαιότητα, τον αυξημένο ανταγωνισμό και την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία, ασκούν συνεχείς καθοδικές πιέσεις στις τιμές του αμερικανικού βαμβακιού.
Η μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχε αντίκτυπο στην αγορά βαμβακιού, αλλά δεν ήταν επαρκής για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Οι έμποροι αναμένουν τη δημοσίευση της έκθεσης για τις εξαγωγικές πωλήσεις βαμβακιού των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το βαμβάκι είδε συνέχιση της πτωτικής του πορείας κατά τη διάρκεια δύο συνεδριάσεων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5%, σηματοδοτώντας την πρώτη μείωση εδώ και τέσσερα χρόνια και μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 4,75-5%. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία επιδεικνύει συνεπή ανάπτυξη και ότι ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση. Δεν υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου ή του δείκτη δολαρίου.
Η Cotton Incorporated σε μια μελέτη αναφέρει μικρή μεταβολή ή μέτρια αύξηση στην αγορά βαμβακιού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το εύρος τιμών για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης NY/ICE των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο ήταν 67 έως 71 σεντς ανά λίβρα, ενώ ο δείκτης Α παρέμεινε στα 80 σεντς ανά λίβρα. Στην Κίνα, ο δείκτης κινεζικού βαμβακιού παρέμεινε περίπου στα 94 σεντς ανά λίβρα, ενώ το ρενμίνμπι σημείωσε μικρή αύξηση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Στην Ινδία, η τιμή του βαμβακιού Shankar-6 σημείωσε αύξηση. Στο Πακιστάν, σημειώθηκε αύξηση της τιμής του βαμβακιού, καθώς και αύξηση των εγχώριων τιμών. Οι προαναφερθείσες μεταβολές των τιμών υποδηλώνουν αύξηση της αγοραίας αξίας του βαμβακιού.
- Στις 24 Δεκεμβρίου το βαμβάκι βρίσκεται στις 70,77 μονάδες, μειωμένο κατά 139 μονάδες,
- 25 Μαρτίου το βαμβάκι βρίσκεται στο 72,43, μειωμένο κατά 126 μονάδες,
- Στις 25 Μαΐου το βαμβάκι βρίσκεται στις 73,57, σημειώνοντας πτώση 118 μονάδων
Τι τιμές έχει σήμερα το βαμβάκι στην Ελλάδα
Από τα δεδομένα προκύπτει ότι στις 19/09/2024 οι τιμές του βαμβακιού κυμαίνονται μεταξύ 0,5100 και 0,5407 ευρώ ανά κιλό. Παρατηρούμε μια σχετική σταθερότητα στις τιμές που καταγράφονται στα εκκοκιστήρια, με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιχείρηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τιμή που καταγράφεται στο χωράφι (Καραμπελάς – Μαρκού) είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές των εκκοκιστηρίων.
Η πλειονότητα των εκκοκιστηρίων προσφέρει παρόμοιες τιμές, με μικρές διαφορές για παράδειγμα ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ – ΕΚΚΟΚKΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ A.E με τιμή στα 0,5350 που ενδέχεται να οφείλονται σε παράγοντες όπως η ποιότητα του βαμβακιού, οι όγκοι παράδοσης και οι διαπραγματευτικές δυνατότητες των παραγωγών όπως μας λένε παράγοντες τις αγοράς .
Παρόλο που υπάρχει μια γενική τάση σταθερότητας, παρατηρούνται και κάποιες μικρές διακυμάνσεις ανάμεσα στα διάφορα εκκοκιστήρια.
Οι τιμές του βαμβακιού, για σήμερα που γραφούμε για την ελληνική επικράτεια , παρουσιάζουν μια σχετική σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,66 ευρώ ανά κιλό, ενώ η διεθνής τιμή κυμαίνεται στα 83,75 cents ανά λίβρα.
Η σημασία της τιμής του σύσπορου
Εκτός από την τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού, σημαντική είναι και η τιμή του σύσπορου. Η τιμή του σύσπορου διαμορφώνεται στα 0,55 ευρώ ανά κιλό, παρουσιάζοντας επίσης μια σχετική σταθερότητα.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα report της Τουρκίας για το βαμβάκι την έκθεση Wasde και την έκθεση της Ινδίας
Πηγή Agrocapital.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr