HomeειδήσειςΙσπανία: Μόνιμη η μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

Ισπανία: Μόνιμη η μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

Το ισπανικό υπουργείο θα συμπεριλάβει το ελαιόλαδο στα προϊόντα με υπερμειωμένο ΦΠΑ (4%) από το 2025

Οι έρευνες απέδειξαν ότι το μέτρο είχε θετικά αποτελέσματα. Αυτόματα η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το 2025 το ελαιόλαδο θα συμπεριληφθεί μόνιμα στη λίστα των προϊόντων με υπερμειωμένο ΦΠΑ (4%) στην Ισπανία.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον γεωργικό τομέα στην Ισπανία

Ο υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με την υπουργό Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή λόγω των οικονομικών πιέσεων και της αύξησης των τιμών του προϊόντος.

Το ελαιόλαδο θεωρείται πλέον προϊόν πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και το γάλα, και με αυτή τη φορολογική αλλαγή αναμένεται να βοηθήσει στην ελάφρυνση του κόστους για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω της παγκόσμιας ζήτησης και των κλιματικών προβλημάτων στην παραγωγή. Η νέα ρύθμιση αναμένεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον γεωργικό τομέα στην Ισπανία.

Ίδιος φόρος για λάδι, ψωμί, γάλα, αυγά

Το ελαιόλαδο απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ έως την 1η Οκτωβρίου μετά από διάταγμα που εξέδωσε η ισπανική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, κείμενο που καθόριζε επίσης μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά στο 2% μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Αν δεν υπήρχε νομοθετική μεταρρύθμιση, ο ΦΠΑ στα σπορέλαια και τα ζυμαρικά θα έπρεπε να αυξηθεί στο 7,5% από τον Ιανουάριο του 2025, αλλά με αυτή τη μεταρρύθμιση, το ελαιόλαδο θα έχει φόρο 4% όπως το ψωμί, το γάλα ή τα αυγά.

«Αυτά τα μέτρα ήταν πολύ αποτελεσματικά, παρά την πίεση της αγοράς», είπε ο Πλανάς πριν από την παρουσίαση ενός βιβλίου για τον αγροτικό συνδικαλισμό στην Ανδαλουσία.

Από την άλλη, ο Πλανάς τόνισε τη σημασία των εξαγωγών λαδιού και διαβεβαίωσε ότι θα ήθελε οι ελαιοπαραγωγοί να συνεχίσουν να λαμβάνουν δίκαιες αποδοχές. «Ο παραδοσιακός ελαιώνας, ο εντατικός ή ο υπερεντατικός, όλα πρέπει να έχουν δίκαιη αμοιβή», είπε ο Πλανάς, ο οποίος επίσης διαβεβαιώνει ότι θα επαγρυπνούν για να μην υπάρξουν παρατυπίες ή καθορισμός τιμών.

Παρά το γεγονός ότι είναι ο κύριος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία είναι η χώρα στην Ευρώπη όπου αυτό το προϊόν είναι το πιο ακριβό. Έτσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του ελαιολάδου για τον μήνα Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 38% στο διαχρονικό ποσοστό διακύμανσης στη χώρα της ιβηρικής.

Το επόμενο κράτος όπου η τιμή του αυξήθηκε περισσότερο ήταν η Ιταλία, 30,7%, παρά το γεγονός ότι ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς κοντά στο 10% έναντι 42,5% στα ισπανικά. Ακολουθούν η Λιθουανία, με αύξηση 29,3% και η Ουγγαρία, 28,7%, αλλά δεν είναι παραγωγοί.

Στις άλλες δύο μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της ηπείρου, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 27,8 και 18% αντίστοιχα. Εκεί που το προϊόν έγινε το φθηνότερο ήταν στη Δανία, κατά 7,8%. και Ρουμανία, 7,5%, που ανήκουν στις μη παραγωγικές χώρες για το ελαιόλαδο.

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

11,150FansLike
1,289FollowersFollow

Recent Comments