Άριστη ποιότητα, καλές τιμές, αλλά και μειωμένη παραγωγή, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εγκατάλειψης του προϊόντος, είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς για τους παραγωγούς αχλαδιού στην Αρκαδία.
«Είχαμε καλή παραγωγή, αλλά τα περιβόλια ήταν λίγα, γιατί από τη μία μεριά ήταν οι ασθένειες που δεν μπορούσαν να καταπολεμηθούν, όπως το βακτηριακό κάψιμο και, από την άλλη, οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών, που έφεραν απογοήτευση και οδήγησαν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας», σημειώνει ο αχλαδοπαραγωγός Νίκος Χαραλαμπάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή φέτος ήταν στα 70 λεπτά, δίνοντας ανάσα στους παραγωγούς, που είχαν δει την τιμή του προϊόντος τους να κατρακυλά τα προηγούμενα χρόνια. «Πρέπει να τονιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αδυναμία να προστατευθούν τα δέντρα από τις ασθένειες, αφού μια σειρά από φυτοφάρμακα αποσύρθηκαν μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά που τα αντικατέστησαν δεν έδρασαν αποτελεσματικά, όπως τα προηγούμενα», εξηγεί. Όλα τα παραπάνω, όπως σημειώνει, μείωσαν την παραγωγή και αύξησαν το κόστος καλλιέργειας.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική της καλλιέργειας, ο ίδιος την περιγράφει με μελανά χρώματα: «Οι καλλιέργειες που εγκαταλείπονται δεν αναπληρώνονται από άλλες. Απλά εγκαταλείπονται. Η δε ξηρασία είναι ακόμα ένας παράγοντας που συντελεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας».
Πηγή ypaithros.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.