Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΑυξημένες τιμές αχλαδιού αλλά με μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικών συνθηκών

Αυξημένες τιμές αχλαδιού αλλά με μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικών συνθηκών

Άριστη ποιότητα, καλές τιμές, αλλά και μειωμένη παραγωγή, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εγκατάλειψης του προϊόντος, είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς για τους παραγωγούς αχλαδιού στην Αρκαδία.

«Είχαμε καλή παραγωγή, αλλά τα περιβόλια ήταν λίγα, γιατί από τη μία μεριά ήταν οι ασθένειες που δεν μπορούσαν να καταπολεμηθούν, όπως το βακτηριακό κάψιμο και, από την άλλη, οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών, που έφεραν απογοήτευση και οδήγησαν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας», σημειώνει ο αχλαδοπαραγωγός Νίκος Χαραλαμπάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή φέτος ήταν στα 70 λεπτά, δίνοντας ανάσα στους παραγωγούς, που είχαν δει την τιμή του προϊόντος τους να κατρακυλά τα προηγούμενα χρόνια. «Πρέπει να τονιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αδυναμία να προστατευθούν τα δέντρα από τις ασθένειες, αφού μια σειρά από φυτοφάρμακα αποσύρθηκαν μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά που τα αντικατέστησαν δεν έδρασαν αποτελεσματικά, όπως τα προηγούμενα», εξηγεί. Όλα τα παραπάνω, όπως σημειώνει, μείωσαν την παραγωγή και αύξησαν το κόστος καλλιέργειας.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της καλλιέργειας, ο ίδιος την περιγράφει με μελανά χρώματα: «Οι καλλιέργειες που εγκαταλείπονται δεν αναπληρώνονται από άλλες. Απλά εγκαταλείπονται. Η δε ξηρασία είναι ακόμα ένας παράγοντας που συντελεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας».

Πηγή ypaithros.gr

Για περισσότερα νέα σχετικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments