Friday, September 20, 2024
HomeειδήσειςΥποχώρηση στην Τιμή του Ελαιολάδου – Αύξηση στο Κόστος του Καφέ από...

Υποχώρηση στην Τιμή του Ελαιολάδου – Αύξηση στο Κόστος του Καφέ από τον Σεπτέμβριο

Η τιμή του ελαιολάδου δείχνει σημάδια υποχώρησης, ενώ ο καφές αναμένεται να γίνει «πικρός» για τους καταναλωτές, καθώς από τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση στην τιμή του. Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και τις διακυμάνσεις στην αγορά.

Εκτός από βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και στον υπ’ αριθμό 1 τροφοδότη του πληθωρισμού των τροφίμων. Η τιμή του ελαιολάδου έχει αυξηθεί κατά 56% σε σχέση με πέρυσι και 137% στην τριετία. Ωστόσο ήδη στην χονδρική αγορά φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης.

Εδώ και ένα δίμηνο έχει ξεκινήσει μία σταδιακή μείωση της τιμής σε επίπεδο τιμών παραγωγού από τα ιστορικά υψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα βρισκόμαστε στα 7 ευρώ” τονίζει ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης.Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται η παραγωγή. Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 40%. “Οι συνθήκες αυτές είναι πιθανό να πιέσουν τις τιμές περισσότερο προς τα κάτω” εξηγεί ο κ. Γιαννούλης.

«Πικρός» όμως αναμένεται ότι θα είναι από τον Σεπτέμβριο ο καφές. Ήδη στην χονδρική καταγράφεται άνοδος κατά 40-45% στην ποικιλία Arabica και κατά 65% στην ποικιλία Robusta. “Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ανοδικών τάσεων στα χρηματιστήρια προφανώς και θα ακριβύνει ο καφές” σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιαγκόγλου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μεγάλες αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο εσπρέσο σε κάψουλες από τα 5 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ελληνικός καφές από τα 3,9 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,7 ευρώ.

Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά και την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24% , προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις σε περίπτωση που ανατιμηθεί η πρώτη ύλη.

Πηγή ertnews.gr

Για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στις τιμές των προϊόντων και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά σας, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr. Εκεί θα βρείτε έγκυρες πληροφορίες και αναλύσεις για την αγορά.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments