Sunday, September 8, 2024
HomeαγρότεςΠαγκόσμια έλλειψη φράουλας λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη

Παγκόσμια έλλειψη φράουλας λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη

Αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 3 βαθμούς μπορεί να μειώσει την παραγωγή φράουλας έως και 40%. Αυτό διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα, επισημαίνοντας πως η κλιματική αλλαγή καθιστά τις αγαπημένες σε όλους μας φράουλες πιο σπάνιες και ακριβές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo προειδοποιούν ότι οι φράουλες μπορεί να είναι «λιγότερες και πιο ακριβές λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή». Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sustainability, χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο ανάλυσης και παρατηρεί ότι η μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 2 βαθμοί Κελσίου) θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις φράουλας έως και 40 %.

Την έρευνα διεξήγαγαν ακαδημαϊκοί όπως ο Unnikrishnan, ο Dr. Kumaraswamy Ponnambalam, ο οποίος είναι επίσης από το Systems Design Engineering στο Waterloo, και ο Dr. Fakhri Karray, από το Πανεπιστήμιο Τεχνητής Νοημοσύνης Mohamed bin Zayed στο Άμπου Ντάμπι. Συνολικά, η μελέτη ανέπτυξε ένα μοντέλο που προβλέπει την πιθανότητα απώλειας απόδοσης, συσχετίζοντας τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες με τις αποδόσεις του φυτού. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε τη μέτρηση της μεγαλύτερης μεταβλητότητας με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας πιο ακριβή ευρήματα.

Γιατί όμως να μελετήσουν τις φράουλες; Η ομάδα επέλεξε αυτό το φρούτο λόγω της δημοτικότητάς του και της σύντομης διάρκειας ζωής του. Τα ευρήματα της μελέτης έχουν επιπτώσεις για τη διαθεσιμότητα όλων των προϊόντων που εισάγονται από την Καλιφόρνια, καθώς οι φράουλες είναι σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως η βελτιστοποίηση της άρδευσης, η χρήση στάγδην άρδευσης, ο προγραμματισμός εργασιών για την αποφυγή της αιχμής του καύσωνα και η εφαρμογή σκίασης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες και να διατηρήσουν την παραγωγή τους.

«Ελπίζουμε ότι η καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της αύξησης της θερμοκρασίας στην απόδοση των καλλιεργειών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων στη γεωργία από την κυβέρνηση και τους αγρότες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες στρατηγικές προσαρμογής στην υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Dr. Ponnambalam.

Με πληροφορίες από newfoodmagazine.com

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

10,989FansLike
1,268FollowersFollow

Recent Comments