Monday, September 16, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΗ Ισπανία Μηδενίζει τον ΦΠΑ στο Ελαιόλαδο για να Αντιμετωπίσει την Αύξηση...

Η Ισπανία Μηδενίζει τον ΦΠΑ στο Ελαιόλαδο για να Αντιμετωπίσει την Αύξηση Τιμών

Η Ισπανία Μηδενίζει τον ΦΠΑ στο Ελαιόλαδο για να Αντιμετωπίσει την Αύξηση Τιμών

Η Ισπανία ανακοίνωσε μια σημαντική οικονομική πολιτική για να ανακουφίσει τους πολίτες από την αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου. Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, ενσωματώνοντάς τον μόνιμα στην κατηγορία των ειδών πρώτης ανάγκης από τον Ιούλιο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας της δραματικής αύξησης των τιμών του ελαιόλαδου, που προκλήθηκε από την μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω της ακραίας ξηρασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση αυτή θα βοηθήσει να ανακουφιστούν οι καταναλωτές και να υποστηριχθεί ο τομέας της ελαιοπαραγωγής.

«Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πιλάρ Αλεγρία, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3. Εκτός από την ανακούφιση των πολιτών, η μείωση του ΦΠΑ θα ενθαρρύνει την κατανάλωση ενός προϊόντος κρίσιμου για την Ισπανία.

Το μέτρο αυτό θα εγκριθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, επιτρέποντας στο ελαιόλαδο να επωφεληθεί από τον υπερμειωμένο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Τα είδη αυτά, όπως το ψωμί και τα φρούτα, επιβαρύνονται συνήθως με ΦΠΑ 4%, αλλά σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, το ποσοστό μπορεί να πέσει στο 0%.

Η Ισπανία, που προμηθεύει σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ελαιόλαδου, είναι μαζί με την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις κατανάλωσης, με περίπου 14 λίτρα ανά πολίτη ετησίως. Όμως, η ξηρασία και οι ακραίοι καύσωνες μείωσαν δραματικά την παραγωγή τα τελευταία χρόνια, εκτοξεύοντας τις τιμές.

Το 2022-2023, η παραγωγή έφθασε τους 660.000 τόνους, σε σύγκριση με 1,48 εκατ. τόνους το 2021-2022. Το 2023-2024, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 850.000 τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Αυτό το μέτρο της ισπανικής κυβέρνησης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την υποστήριξη τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών, προσφέροντας μια σημαντική ανακούφιση εν μέσω των οικονομικών πιέσεων.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το AFP.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments