Tuesday, July 23, 2024
HomeκτηνοτροφίαΠρόληψη στην Κτηνοτροφία: Γιατί Είναι Προτιμότερη και Ποια τα Οφέλη της

Πρόληψη στην Κτηνοτροφία: Γιατί Είναι Προτιμότερη και Ποια τα Οφέλη της

Η πρόληψη στην κτηνοτροφία αποδεικνύεται προτιμότερη για την υγεία των ζώων και την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τη σημασία της προληπτικής φροντίδας, τα βασικά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της και πώς μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ποιότητα της κτηνοτροφικής μονάδας.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Μετά τις πρόσφατες θεομηνίες των τελευταίων ετών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας («Ιανός», «Daniel» και «Elias») και τις πυρκαγιές που έπληξαν τον Έβρο, με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιου αριθμού ζώων, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προκειμένου σε παρόμοιες φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές) να αποφευχθεί ο κίνδυνος απωλειών και άλλων ζώων.

Προκειμένου οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τις συνέπειες πιθανών φυσικών καταστροφών, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συστήνει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, όπως ενδεικτικά:


1. Να καταγράψουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των οικείων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος (όπου αφορά), του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιωτών κτηνιάτρων, αδειοδοτημένων σφαγείων και εταιρειών διαχείρισης νεκρών ζώων.


2. Να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων της εγκατάστασής τους, καθώς και για τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από αυτή, από ξερά χόρτα και σκουπίδια και τη βελτίωση της παροχέτευσης των όμβριων υδάτων.


3. Να μεριμνήσουν για την επάρκεια σε νερό, τροφή και άλλες απαραίτητες προμήθειες, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων σε περίπτωση αποκλεισμού της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5-7 ημερών, ακόμη και χωρίς τη λήψη εξωτερικής βοήθειας.


4. Να προμηθευτούν με γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ή/και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.


5. Να μεριμνήσουν να υπάρχει φορτισμένο κινητό τηλέφωνο στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση.


6. Να έχουν τακτική ενημέρωση για το δελτίο καιρού.


7. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρώτα να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (Πυροσβεστική κ.ά.) και μετά να ακολουθούν οι υπόλοιπες ενέργειες.


8. Να λαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα στην περίπτωση σοβαρά άρρωστων, τραυματισμένων ή νεκρών ζώων:


i. Διαχωρισμός από τα άλλα ζώα.
ii. Παροχή πρώτων βοηθειών (περίδεση πληγής, σταμάτημα αιμορραγίας, έλεγχος και βελτίωση του αερισμού κ.ά.).
iii. Εξέταση και θεραπεία από κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.
iv. Σε περίπτωση που απαιτείται, επικοινωνούν με τους κτηνιάτρους και τα σφαγεία για την εκτέλεση επιτόπου σφαγής έκτακτης ανάγκης, σε ζώα σοβαρά τραυματισμένα που δεν μπορούν να θεραπευθούν (Τήρηση κανόνων για την πρόληψη εξάπλωσης ασθενειών).
v. Να διαχωρίσουν τα νεκρά από τα ζωντανά ζώα και να τα συγκεντρώσουν σε ξεχωριστό χώρο της εκτροφής. Η υγειονομική ταφή πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες νομικές διατάξεις.
vi. Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης διάσωσης των ζώων, κατά τις περιπτώσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών με απελευθέρωση αυτών ή με μεταφορά τους σε προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης ζώων, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Επισημαίνεται ότι κάθε ενέργεια απομάκρυνσης των ζώων ή προσέγγισης των εκτροφών πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και πάντα υπό τις οδηγίες των αρμόδιων αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τα τελευταία νέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

10,350FansLike
1,250FollowersFollow