Thursday, September 19, 2024
HomeUncategorizedΤο Ισχυρό «Προφίλ» των ΠΟΠ Γουμένισσα: Αναδείκνυοντας την Ποιότητα του Ελληνικού Κρασιού

Το Ισχυρό «Προφίλ» των ΠΟΠ Γουμένισσα: Αναδείκνυοντας την Ποιότητα του Ελληνικού Κρασιού


 

Το Ισχυρό «Προφίλ» των ΠΟΠ Γουμένισσα: Αναδείκνυοντας την Ποιότητα του Ελληνικού Κρασιού

Η περιοχή της Γουμένισσας έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον χώρο της οινοποίησης χάρη στα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) κρασιά της, που διατηρούν μια σταθερή και υψηλή ποιότητα. Η φετινή διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου επιβεβαίωσε αυτή την υπεροχή, με τα αποτελέσματα να δείχνουν τη συνεχή βελτίωση και αναγνώριση των κρασιών της περιοχής.

Διαδικασία και Αποτελέσματα

Η φετινή κατάταξη των κρασιών ΠΟΠ Γουμένισσα πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο Χατζηβαρύτη στη Γερακώνα Κιλκίς, με συμμετοχή επτά οινοποιείων και 62 καλλιεργητών. Από τα 300 στρέμματα αμπελώνων, παρήχθησαν 134 τόνοι κρασιού από 210 τόνους σταφυλιών, με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα να πρωταγωνιστούν. Το μέσο σκορ των κρασιών ήταν 71,8 με άριστα το 100, καταδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα.

Χαρακτηριστικά της Φετινής Χρονιάς

Η επιτροπή οργανοληπτικού ελέγχου, που αποτελείται από ειδικούς της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), επισήμανε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από «φανταστική ωρίμανση», εξαιρετικά χρώματα και καλές τανίνες. Τα κρασιά ΠΟΠ Γουμένισσα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, προσφέροντας στιβαρή δομή και αρμονία που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά των ΠΟΠ Γουμένισσα

Η διαφορά των κρασιών ΠΟΠ Γουμένισσα έγκειται στην υποχρεωτική συμμετοχή τουλάχιστον 20% της ποικιλίας Νεγκόσκα, κάτι που τα ξεχωρίζει από άλλες περιοχές όπως η Νάουσα και το Αμύνταιο. Αυτό προσδίδει στα κρασιά της Γουμένισσας μια μοναδική γεύση και χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικά στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Οινοποιεία της Γουμένισσας

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη φετινή διαδικασία και πλέον μπορούν να εμφιαλώσουν τη «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2023» τα επόμενα χρόνια είναι:

  • Αιδαρίνης Χρήστος
  • ΑΟ.Α Χατζηβαρύτη
  • Βαλτάρας Αλέξανδρος
  • Κυρ-Γιάννη
  • Μπουτάρη Οινοποιεία Α.Ε.
  • Μικρό Κτήμα Τίτου
  • Τάτσης Π & Τάτσης Σ. ΙΚΕ

Το Μέλλον των ΠΟΠ Γουμένισσα

Η σταθερή βελτίωση και οι υψηλές προδιαγραφές των κρασιών ΠΟΠ Γουμένισσα αποδεικνύουν ότι η περιοχή διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή οινική σκηνή. Οι τοπικοί παραγωγοί, σε συνεργασία με ειδικούς και φορείς, συνεχίζουν να επενδύουν στην ποιότητα και την καινοτομία, με στόχο να αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά των κρασιών τους.

Η επιτυχία της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνει ότι τα κρασιά ΠΟΠ Γουμένισσα δεν είναι απλώς μια επιλογή αλλά μια εγγύηση ποιότητας για τους λάτρεις του καλού κρασιού. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι παραγωγοί της περιοχής εργάζονται αδιάκοπα για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την θέση τους στην αγορά, προσφέροντας πάντα το καλύτερο στους καταναλωτές.

Με πληροφοριες απο www.ot.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments