Friday, September 20, 2024
HomeελαιόλαδοΠαρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου , Ανοδική παραμένει η αγορά του ελαιόλαδου

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου , Ανοδική παραμένει η αγορά του ελαιόλαδου


 

Προσπαθώ στο Παρατηρητήριο της κάθε εβδομάδας να κλείσω τα όσα συνέβησαν σε μια και μόνη φράση. Ίσως από αντίδραση στα άλλα δημοσιεύματα που καθημερινά «βομβαρδίζουν» με συχνά ασήμαντες λεπτομέρειες, που από μόνες τους η κάθε μία μπορεί να οδηγήσει και σε λάθος συμπεράσματα.

Αυτή λοιπόν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2023 θα την χαρακτήριζα σαν την εβδομάδα που οι τιμές στην Ελλάδα ανεβαίνουν ονομαστικά, χωρίς όμως να υπάρχουν οι ανάλογες εμπορικές συναλλαγές πραγματικού προϊόντος. Άρα οι “αναλύσεις” του τύπου “με μεγάλη ένταση ανεβαίνουν οι τιμές” έχουν μικρή αξία αν δεν συνοδεύονται από τους όγκους των συναλλαγών. 

Η Λακωνία ανέβηκε στα 9,05 €/κιλό με δύο βυτία του συνεταιρισμού των Αγίων Αποστόλων. Πράγματι αυτή η πράξη αποτελεί την επισφράγιση της ανοδικής τάσης των τελευταίων εβδομάδων. Δεν παύει όμως να είναι κατώτερη του 9,25 €/κιλό που πουλήθηκε πριν 2 μήνες το πρώτο και μοναδικό βυτίο, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί την μέχρι τώρα κορυφή όλης της Ελλάδας (βλ.Με 9,25 €/κιλό έκλεισε η διαπραγμάτευση στον Α.Σ. Αγίων Αποστόλων). 

Πολύ πιθανό αυτή η κορυφή αργότερα να ξεπεραστεί. Παραδοσιακά και συνήθως, ο Δεκέμβριος αποτελεί τον μήνα με την μεγαλύτερη προσφορά άρα και τις χαμηλότερες τιμές. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα επακολουθήσει. «Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά» όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα για να περιγράψουμε τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν  (Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδων της διεθνούς αγοράς 5/2/2023).

Εξ άλλου γνωρίζουμε πως όσο κι αν μειωθεί η παγκόσμια κατανάλωση, είναι βέβαιο πως το ισοζύγιο της 2023/2024 θα είναι ελλειματικό. Άρα ανοδική πίεση στις τιμές θα υπάρξει, αναμένοντας την άνοιξη το 2024 τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για την επόμενη εσοδεία 2024/2025.

Φέτος, έχουμε μια επιπλέον στρέβλωση του κανονικού εμπορίου για λόγους φορολογικούς. Φαίνεται πως αρκετοί παραγωγοί είναι απρόθυμοι να «κόψουν το λάδι τους» (να πουλήσουν το ελαιόλαδό τους) για να μην επιβαρύνουν την φορολογική τους δήλωση, προτιμώντας μετά την 01/01/2024 (βλ.Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 17/11/2023)

Το «ελληνικό παράδοξο» των τελευταίων ημερών και εβδομάδων θα πρέπει να συγκριθεί με το τι συμβαίνει στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Στην Ιταλία για τα καλά έξτρα (ποικιλία coratina), η καθαρή τιμή χωρίς το ΦΠΑ ανέβηκε μεν αλλά «φρέναρε», σταθεροποιήθηκε -προσωρινά;- περίπου στα 8,70 €/κιλό, τα οποία αποτελούν τιμή κατώφλι για τις ελληνικές εξαγωγές αφαιρουμένων των μεταφορικών, τουλάχιστον.

Η Ισπανία έχει το δικό της ενδιαφέρον. Το έξτρα μετά το καλοκαίρι ανέβηκε και έπιασε «ταβάνι» περί τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε ξεκίνησε μια πλαγιοκαθοδική κίνηση φτάνοντας μετά από δύο περίπου μήνες, τα μέσα Νοεμβρίου, σε ένα «πάτωμα» από το οποίο ξαναξεκίνησε μια βήμα – βήμα άνοδος. Ήδη αυτή την εβδομάδα οι τιμές τείνουν να αγγίξουν το «ταβάνι» του Σεπτεμβρίου χωρίς ακόμη να το έχουν πιάσει, περί τα 8,30 €/κιλό, δηλαδή ένα σκαλί πιο κάτω από την Ιταλική coratina που προαναφέραμε. Οι ισπανικές τιμές κινήθηκαν αυτούς τους μήνες σε ένα εύρος περί τα 80 σεντ. Πράγματα δηλαδή φυσιολογικά καθώς συνοδεύονται από ικανοποιητικές συναλλαγές περί τους 25-30 χιλιάδες τόνους το μήνα.

Για αυτό, εδώ στο olivenews.gr, στο Ελιά & Ελαιόλαδο, και τώρα στο κανάλι Olivenews Plus, στο Youtube, προσπαθούμε να βλέπουμε τη «μεγάλη εικόνα», το «δάσος», και όχι τα μεμονωμένα δέντρα. Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε τους αναγνώστες μας με αυτό τον καταιγιστικό ρυθμό (δήθεν) πληροφοριών που διαβάζουμε δεξιά και αριστερά.

Μετά από τη μεγάλη διαρκή άνοδο από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, τα ισοζύγια λίγο-πολύ αποκρυσταλλώθηκαν οπότε θα κινηθούμε με μικρά σκαμπανεβάσματα μέχρι να έχουμε πραγματικές ειδήσεις την άνοιξη.

Πουλάμε σταδιακά στην άνοδο, κρατιόμαστε χωρίς πανικό στις πτώσεις, επιδιώκουμε ένα καλό μέσο όρο, μένουμε συντονισμένοι σε αξιόπιστους ασύρματους με απλωμένους χάρτες και πυξίδες.

Πηγή www.olivenews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments