Friday, September 20, 2024
HomeUncategorizedΜεγάλη ζήτηση και υψηλές τιμές φέτος για το σύκο Black Mission

Μεγάλη ζήτηση και υψηλές τιμές φέτος για το σύκο Black Mission

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους «μικρούς» αγρότες παρουσιάζει η εικόνα που υπάρχει στην καλλιέργεια του σύκου ποικιλίας black mission στην περιοχή της ΠΕ Κιλκίς. Με περισσότερα από 2.000 στρέμματα και άλλα πολλά που μπαίνουν σε διάφορες περιοχές του Δήμου Παιονίας, το ενδιαφέρον από πλευράς μικροκαλλιεργητών για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αφού υπάρχει έντονη εμπορική ζήτηση και οι τιμές του σύκου παραμένουν, τουλάχιστον για φέτος, υψηλές.
Από τα μέσα Αυγούστου και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η συγκομιδή συνεχίζεται, με τη φετινή παραγωγή να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Σύμφωνα με τον Γιώργο Θεοδωρίδη, γεωπόνο στην περιοχή της Γουμένισσας και παραγωγό σύκων, από τους πρώτους που έφεραν τα σύκα στην Παιονία, παρά τα προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, τα δέντρα άντεξαν χωρίς μεγάλες απώλειες.
«Λόγω καιρού, πολλά δέντρα έκαναν μειωμένη καρπόδεση και επειδή πολλά από αυτά είναι αυτογόνιμη ποικιλία δεν μεγάλωσαν και έδωσαν μικρότερη παραγωγή. Την ίδια ώρα, οι πολλές βροχές του Ιουνίου βοήθησαν την καλλιέργεια, αφού η περιοχή έχει έλλειμμα σε νερά», αναφέρει ο κ. Θεοδωρίδης. Τα σύκα της συγκεκριμένης ποικιλίας πωλούνται στη λιανική αγορά σε υψηλές τιμές, ενώ από τον παραγωγό φεύγουν στην τιμή των 1,60 ευρώ και λίγο παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος.
Πάντως, όπως λέει ο κ. Θεοδωρίδης, ετησίως υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, με τους παραγωγούς να αυξάνονται αντίστοιχα. «Έχουν μπει και σε άλλες περιοχές της Παιονίας. Οι καλλιέργειες σύκων έχουν εξαπλωθεί σε Αξιούπολη, Γοργόπη, Κάρπη, Φιλυριά, έως και τα Γιαννιτσά. Είναι η καλλιέργεια του μικρού αγρότη, γιατί δεν χρειάζεται εργάτες και δεν έχει πολλά έξοδα σε λιπάσματα ή φάρμακα, γενικώς αντέχουν τα δέντρα», καταλήγει ο κ. Θεοδωρίδης.
Πηγή ypaithros.gr
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments