Πιέσεις δέχεται η ντόπια παραγωγή αμυγδάλου, ως αποτέλεσμα της πρακτικής των εμπόρων να εκμεταλλευτούν την … ανάγκη των αγροτών που έχουν πιεστεί υπέρμετρα φέτος από τα κόστη, για να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν, αλλά και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τους καταναλωτές (αυξημένες τιμές καυσίμων, ενέργειας κ.λπ.). Οι παραγωγοί περιμένουν να επανέλθει η κανονικότητα στις αγορές, ώστε να ανεβεί και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, η ζήτηση και συνεπακόλουθα οι τιμές.
Ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος στον ΠΣΑΦ και αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας τόνισε μιλώντας στον agrotypos ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς την συγκομιδή του αμυγδάλου φετινής εσοδείας στα 140 στρέμματα με πυκνή φύτευση (έχει παραδοσιακές αλλά και αμερικανικές ποικιλίες), που διαθέτει. Ο κ. Σπανούλης μαζί με τον ανηψιό του κατάφερε να μαζέψει 40 τόνους αμύγδαλο φέτος. Την ίδια ώρα, η ομάδα με 12 μέλη-παραγωγούς, που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού με την κωδική ονομασία Καρπολόγιο, που έχει συστήσει ο ίδιος, είχε φέτος μια παραγωγή της τάξης των 170 τόνων. Ο κ. Σπανούλης έχει κάνει δικό του σπαστήρα και κινείται αναλόγως των παραγγελιών που έχει. «Μόλις υπάρχει κάποια παραγγελία, τότε σπάζουμε αμύγδαλα και τα διαθέτουμε στον εκάστοτε πελάτη. Φέτος είχαμε καλή παραγωγή από άποψη όγκου, αλλά και ποιότητας λόγω και του ευνοϊκού καιρού. Το προϊόν παραδίδεται φρεσκο-σπασμένο μόλις γίνει η παραγγελία, διατηρώντας όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν έχει καμιά σχέση το προϊόν που έρχεται εισαγωγή στη χώρα μας με το ντόπιο, το φρέσκο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι καταναλωτές. Οι έμποροι από την άλλη, προσπαθούν φέτος, εκμεταλλευόμενοι τυχόν αδυναμία των παραγωγών σε οικονομικό επίπεδο, να συμπιέσουν την τιμή. Η απάντησή μας, είναι οι πρακτικές που υιοθετούμε μέσω της ομάδας και του συνεταιρισμού μας, ώστε το επόμενο διάστημα να πουλήσουμε σε ικανοποιητικές τιμές», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ένας άλλος παραγωγός από την περιοχή της Λάρισας μας ανέφερε επίσης πως η παραγωγή φέτος ήταν καλή, όπως και η ποιότητα, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, που καταγράφηκαν ζημιές από τον καιρό. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς, προσθέτει ο ίδιος, οι τιμές που ζητά να αγοράσει το εμπόριο είναι πιεσμένες προς τα κάτω και κινούνται στα επίπεδα των 6 με 6,5 ευρώ το κιλό στην χονδρική για την ψίχα.
Από την Οικοτεχνία Γκισάκη επίσης μας είπαν πως φέτος ήταν καλή η παραγωγή και η ποιότητα, αλλά υπάρχει μια κάπως περιορισμένη ζήτηση για το προϊόν, καθώς δεν είναι πρώτης ανάγκης …
Σύμφωνα εξάλλου με όσα λέει ο κ. Κώστας Δέδας, που διατηρεί στο Κιλκίς εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής πώλησης αμυγδάλου, οι πωλήσεις πήγαν πολύ καλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του τουριστικού ρεύματος, όμως σιγά – σιγά όπως είναι φυσιολογικό, η κατανάλωση αρχίζει και πέφτει.