Friday, September 20, 2024
HomeUncategorizedΟι κτηνοτρόφοι των Χανίων θα βγάζουν τιμή από μόνοι τους για το...

Οι κτηνοτρόφοι των Χανίων θα βγάζουν τιμή από μόνοι τους για το αιγοπρόβειο γάλα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων μιλά στον ΑγροΤύπο για το τολμηρό εγχείρημα των κτηνοτρόφων Χανίων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων μιλά στον ΑγροΤύπο για το τολμηρό εγχείρημα των κτηνοτρόφων Χανίων.
Την κατάσταση στα χέρια τους επιχειρούν να πάρουν οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, όσον αφορά στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος που θα παράγουν από δω και στο εξής.
Όποιος δεν πληρώνει την τιμή που ορίζουν οι κτηνοτρόφοι, δεν θα παίρνουν γάλα

Από κοινού, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και Συνεταιρισμός Χανίων αποφάσισαν σε σύσκεψη την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στην πόλη, να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός σταθμού συγκέντρωσης γάλακτος, ούτως ώστε εκείνοι να καθορίζουν την τιμή του προϊόντος που παράγουν τα μέλη τους (100 στο σύνολο).
Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Βερυκάκης, ελήφθη απόφαση την Τρίτη για κατασκευή ενός σταθμού συγκέντρωσης αιγοπρόβειου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους των Χανίων. Στο σταθμό θα συγκεντρώνεται η παραγωγή των κτηνοτρόφων, θα βγαίνει τιμή από τους ίδιους τους παραγωγούς, δηλαδή θα κοστολογείται το γάλα ανάλογα τα έξοδα και τη συγκυρία και σε αυτή την τιμή, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν να προμηθεύονται από εκεί γάλα τα τυροκομεία της περιοχής, που είναι κοντά στα 30 σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Βερυκάκη, η απόφαση ελήφθη και τώρα τα δυο σχήματα κάνουν έρευνα αγοράς για το χώρο που θα χρειαστεί, τα μηχανήματα και το όχημα μεταφοράς του γάλακτος, αλλά και γενικότερα τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια ένταξης της επένδυσης σε κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενο (π.χ. τον Αναπτυξιακό), τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων. Σήμερα, αν υποθέσουμε ότι ήταν σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός, προσθέτει ο κ. Βερυκάκης, το πρόβειο γάλα θα κοστολογούνταν από τους κτηνοτρόφους των Χανίων στα 1,52 ευρώ, συν τον ΦΠΑ, ενώ σε αυτό θα προστίθεται πάντα και η αμοιβή των ίδιων των κτηνοτρόφων ανά ημέρα και ανά ώρες απασχόλησης βάσει και του ζωικού κεφαλαίου που διαθέτει.
Όπως εξηγεί ο κ. Βερυκάκης, οι τυροκόμοι των Χανίων, σήμερα δεν αποδέχονται την τιμή που ζητούν για το γάλα τους οι αιγοπροβατοτρόφοι των Χανίων και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σταματήσει η αρμεγή, καθώς δεν είναι συμφέρουσα για τους παραγωγούς. Αυτό αν συμβεί θα έχει ως αποτέλεσμα η γραβιέρα που σήμερα πωλείται στον καταναλωτή 16 και 17 ευρώ το κιλό, να φθάσει στα 40 και 50 ευρώ το κιλό, όπως συμβαίνει με εξεχητημένα τυριά της Ευρώπης, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες. Σημειωτέον ότι σήμερα, οι τιμές που προσφέρουν οι τυροκόμοι στους Χανιώτες κτηνοτρόφους έως το τέλος Δεκέμβρη, για να πάρουν το γάλα τους, δεν ξεπερνούν τα 1,20 ευρώ ανά κιλό, όπως υποστηρίζει ο κ. Βερυκάκης.
Δεν μπορεί να διπλασιαστεί η τιμή, λένε τυροκόμοι

Με αφορμή την απόφαση των παραγωγών να προχωρήσουν στην κατασκευή του σταθμού συγκέντρωσης γάλακτος, απευθυνθήκαμε σε ένα τυροκομείο των Χανίων, για να μας πουν πώς βλέπουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Σύμφωνα λοιπόν με όσα μας είπε η κα Μαρία Χονδράκη, τυροκόμος από τα Χανιά, η τιμή που πληρώνεται σήμερα το πρόβειο στην Κρήτη έχει ήδη πάει και τα 1,40 ευρώ το κιλό. Σίγουρα, προσθέτει η ίδια, τα κόστη έχουν ανέβει και για τους κτηνοτρόφους και πρέπει να πληρώνονται παραπάνω το γάλα, όμως με το διπλασιασμό της τιμής που ζητούν οι κτηνοτρόφοι, δεν…βγαίνει ο λογαριασμός για τα τυροκομεία…

Μπίκας Αλέξανδρος

Πηγή /www.agrotypos.gr
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments