ΑρχικήΚαλλιέργειεςΕπανάσταση στη Γεωργία: Επιστήμονες Δημιούργησαν Σιτάρι που Παράγει Μόνο του το Λίπασμά...

Επανάσταση στη Γεωργία: Επιστήμονες Δημιούργησαν Σιτάρι που Παράγει Μόνο του το Λίπασμά του

Μια επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που καλλιεργούμε τα σιτηρά και να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής, έρχεται από τις ΗΠΑ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις (UC Davis) κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τροποποιημένη ποικιλία σιταριού που έχει την ικανότητα να «παράγει» το δικό της φυσικό λίπασμα, αξιοποιώντας το άζωτο της ατμόσφαιρας, ακριβώς όπως κάνουν τα ψυχανθή.

Η καινοτομία αυτή υπόσχεται να μειώσει την εξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα συνθετικά λιπάσματα, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη του αγρότη.

Πώς Λειτουργεί το «Αυτο-Λιπαινόμενο» Σιτάρι

Το «μυστικό» βρίσκεται στη συνεργασία του φυτού με τα βακτήρια του εδάφους. Η ομάδα του καθηγητή Eduardo Blumwald χρησιμοποίησε το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για να τροποποιήσει το σιτάρι ώστε να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες μιας φυσικής ουσίας που λέγεται απιγενίνη.

Ο Μηχανισμός:

  1. Το φυτό απελευθερώνει την επιπλέον απιγενίνη από τις ρίζες του στο έδαφος.
  2. Η ουσία αυτή διεγείρει τα βακτήρια του εδάφους να σχηματίσουν «βιοφίλμ» (κολλώδη προστατευτικά στρώματα) γύρω από τις ρίζες.
  3. Μέσα στο βιοφίλμ δημιουργείται περιβάλλον χαμηλού οξυγόνου, το οποίο επιτρέπει στα βακτήρια να χρησιμοποιήσουν το ένζυμο νιτρογενάση για να δεσμεύσουν το άζωτο από τον αέρα.
  4. Το δεσμευμένο άζωτο μετατρέπεται σε αμμωνία, την οποία το φυτό μπορεί εύκολα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξή του.

Τα Οφέλη: Από την Αφρική μέχρι τις ΗΠΑ

Τα πειράματα έδειξαν ότι σε συνθήκες ελάχιστης λίπανσης, το τροποποιημένο σιτάρι είχε σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα συμβατικά φυτά.

  • Για τις Αναπτυσσόμενες Χώρες: «Στην Αφρική, οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν λιπάσματα επειδή δεν έχουν χρήματα. Φανταστείτε να καλλιεργείτε φυτά που παράγουν φυσικά το λίπασμα που χρειάζονται», δήλωσε ο κ. Blumwald, τονίζοντας τη σημασία για την επισιτιστική ασφάλεια.
  • Για τις Ανεπτυγμένες Χώρες: Στις ΗΠΑ, όπου ξοδεύονται 36 δισ. δολάρια ετησίως για λιπάσματα, η εξοικονόμηση μόλις του 10% θα σήμαινε κέρδος άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τους αγρότες.

Περιβαλλοντική Ανάσα

Πέρα από το οικονομικό όφελος, η τεχνολογία αυτή αντιμετωπίζει και ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Σήμερα, τα φυτά απορροφούν μόλις το 30-50% του αζώτου από τα λιπάσματα. Το υπόλοιπο καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα, μολύνοντας λίμνες και θάλασσες, ή μετατρέπεται σε υποξείδιο του αζώτου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Η φυσική δέσμευση αζώτου εξαλείφει ουσιαστικά αυτή τη σπατάλη και τη ρύπανση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plant Biotechnology Journal και ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της μεθόδου και σε άλλα βασικά δημητριακά, όπως το ρύζι και το καλαμπόκι.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Plant Biotechnology Journal.

ΠΗΓΗ: Scitechdaily

Μείνετε Πάντα Ενημερωμένοι!

Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση είναι το πιο δυνατό εργαλείο για κάθε σύγχρονο αγρότη. Εξασφαλίστε ότι λαμβάνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις, τις αναλύσεις και τους οδηγούς που σας αφορούν.

➡️ Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερες ειδήσεις και αναλύσεις στο e-agrotis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ