ΑρχικήΕιδήσειςΠαγκόσμιος Θρίαμβος: Η Γραβιέρα Νάξου Αναδείχθηκε το Καλύτερο Τυρί στον Κόσμο για...

Παγκόσμιος Θρίαμβος: Η Γραβιέρα Νάξου Αναδείχθηκε το Καλύτερο Τυρί στον Κόσμο για το 2026 – Προσπέρασε την Ιταλική Παρμεζάνα

Μια ιστορική διάκριση για την ελληνική κτηνοτροφία και τυροκομία ήρθε από τον διεθνή γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas. Η Γραβιέρα Νάξου, το «καμάρι» των Κυκλάδων, ανακηρύχθηκε το Καλύτερο Τυρί στον Κόσμο για την περίοδο 2025/26, κατακτώντας την κορυφή και αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον «αιώνιο πρωταθλητή», την ιταλική Parmigiano Reggiano (Παρμεζάνα).

Η βαθμολογία προέκυψε από επαληθευμένες αξιολογήσεις χρηστών παγκοσμίως, με το Taste Atlas να εξυμνεί τη μοναδική γεύση και την ποιότητα του ναξιώτικου τυριού.

Το Προφίλ του «Παγκόσμιου Πρωταθλητή»

Σύμφωνα με το Taste Atlas, η Γραβιέρα Νάξου ξεχώρισε για τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Σύνθεση: Παρασκευάζεται κυρίως από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, με μικρή προσθήκη πρόβειου και κατσικίσιου (κατ’ ελάχιστον 80-20% αναλογία).
  • Ιστορία: Παράγεται στο νησί από τις αρχές του 1900.
  • Γεύση: Η ωρίμανσή του (τουλάχιστον 3 μήνες) του προσδίδει μια συμπαγή δομή και μια ήπια, ισορροπημένη γεύση, χαρακτηριστική των τυριών των Κυκλάδων.

Η πλατφόρμα τονίζει ότι τα αποτελέσματα είναι δίκαια και διαφανή, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί αλγόριθμοι για τον αποκλεισμό των bots.

Η «Χρυσή» Γραβιέρα του Νικόλα Πιτταρά

Η αξιολόγηση που έφερε την Ελλάδα στην κορυφή βασίστηκε σε δείγμα από το Τυροκομείο του Νικόλα Πιτταρά στη Νάξο. Ο 55χρονος παραγωγός, μιλώντας στο ypaithros.gr, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την επιτυχία, η οποία ήρθε μετά τη δεύτερη θέση της περσινής χρονιάς.

«Φτιάχνεις καλό τυρί όταν στα έξι σου έχεις σταθεί δίπλα στην αγελάδα. Από τη μία πλευρά εσύ κι από την άλλη η μητέρα σου, για να την αρμέξετε. Φτιάχνεις καλό τυρί όταν το ζεις αυτό που κάνεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι Σημαίνει αυτό για την Ελληνική Κτηνοτροφία

Η βράβευση αυτή δεν είναι μόνο μια τιμή για το συγκεκριμένο τυροκομείο, αλλά μια τεράστια ευκαιρία για το brand name «Ελλάδα». Αποδεικνύει ότι τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, όταν παράγονται με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, μπορούν να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν κολοσσούς της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την κτηνοτροφία, τέτοιες ειδήσεις δίνουν ελπίδα και προστιθέμενη αξία στον κόπο του Έλληνα παραγωγού.

Οι πληροφορίες βασίζονται στην ανακοίνωση του Taste Atlas και στο ρεπορτάζ του ypaithros.gr.

Πηγή: ypaithros.gr

Μείνετε Πάντα Ενημερωμένοι!

Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση είναι το πιο δυνατό εργαλείο για κάθε σύγχρονο αγρότη. Εξασφαλίστε ότι λαμβάνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις, τις αναλύσεις και τους οδηγούς που σας αφορούν.

➡️ Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερες ειδήσεις και αναλύσεις στο e-agrotis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ