Μια νέα, αθόρυβη αλλά υπαρκτή απειλή για το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου και πυρηνελαίου βρίσκεται στα σκαριά στις Βρυξέλλες. Ο λόγος για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσπίσει αυστηρά ανώτατα όρια για τους Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες Ορυκτών Ελαίων (MOAH), ουσίες που μπορεί να ανιχνευθούν στα τρόφιμα και θεωρούνται δυνητικά επιβλαβείς.
Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η Κομισιόν προχωρά στην επιβολή ορίων βασιζόμενη σε αντιεπιστημονικές και αναξιόπιστες μεθόδους μέτρησης, μια κίνηση που θα έχει «ευρύτατες και δυσμενέστατες επιπτώσεις» για ολόκληρο τον ελαιοκομικό τομέα.
Τι είναι οι MOAH και Γιατί Υπάρχει Πρόβλημα;
Οι MOAH είναι χημικές ενώσεις που μπορεί να βρεθούν στα τρόφιμα από διάφορες πηγές (π.χ. λιπαντικά μηχανημάτων, υλικά συσκευασίας). Ωστόσο, η ελληνική επιστημονική κοινότητα, μέσω της 4Ε, επισημαίνει μια τεράστια αντίφαση: η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται τις αδυναμίες της προτεινόμενης μεθόδου μέτρησης, αλλά παρ’ όλα αυτά επιμένει να θεσπίσει όρια που θα τεθούν σε ψηφοφορία τον προσεχή Νοέμβριο.
Οι 3 Μεγάλες Ενστάσεις των Επιστημόνων
Η 4Ε τεκμηριώνει γιατί η προσέγγιση της Κομισιόν είναι επιστημονικά αβάσιμη:
- Αμφισβητούμενη Μέθοδος Μέτρησης: Η χημική μέθοδος που προτείνεται δεν μπορεί να ξεχωρίσει με ακρίβεια τις δυνητικά τοξικές ενώσεις MOAH από άλλες, αβλαβείς ουσίες που υπάρχουν φυσικά στο ελαιόλαδο. Ουσιαστικά, «τα βάζει όλα σε ένα τσουβάλι», με κίνδυνο να δώσει ψευδώς υψηλά αποτελέσματα και να «καταδικάσει» απόλυτα ασφαλή προϊόντα.
- Ασαφής Ορισμός Τοξικότητας: Η Κομισιόν, σύμφωνα με την 4Ε, αντιμετωπίζει όλες τις ύποπτες ενώσεις ως τοξικές, ακόμα και αν υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Αυτή η λογική του «σε περίπτωση αμφιβολίας, όλα είναι ένοχα» είναι πρακτικά απαράδεκτη στη Χημεία Τροφίμων.
- Αγνόηση των Φυσικών Συστατικών (ειδικά στο Πυρηνέλαιο): Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ειδικά στο πυρηνέλαιο, κατά τη διαδικασία της εκχύλισης, συμπυκνώνονται φυσικές, μη τοξικές ενώσεις του φυτού, οι οποίες όμως συνυπολογίζονται λανθασμένα από τη μέθοδο ως επικίνδυνες MOAH. Αυτό οδηγεί σχεδόν πάντα τα πυρηνέλαια να ξεπερνούν τα προτεινόμενα όρια.
Η Ελληνική Αντιπρόταση
Η 4Ε απορρίπτει τους συμβιβασμούς της Κομισιόν (π.χ. ελαφρώς υψηλότερα όρια ή χρονικές μεταθέσεις) και ζητά μια ξεκάθαρη, επιστημονική προσέγγιση: «Είτε θα τεκμηριωθεί πλήρως η τοξικότητα και θα βρεθεί αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης, είτε δεν μπορούν να θεσπιστούν όρια καταδικαστικά για το ελαιόλαδο».
Προτείνει τη δημιουργία μιας Μόνιμης Ομάδας Εργασίας σε εθνικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων (Γενικό Χημείο, ΕΦΕΤ, επιστήμονες, επαγγελματίες), η οποία θα αναλάβει τη χαρτογράφηση των ελληνικών ελαιολάδων και τον συντονισμό με τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες για τη διαμόρφωση μιας κοινής, επιστημονικά ορθής θέσης.
Μια νέα, αθόρυβη αλλά υπαρκτή απειλή για το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου και πυρηνελαίου βρίσκεται στα σκαριά στις Βρυξέλλες. Ο λόγος για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσπίσει αυστηρά ανώτατα όρια για τους Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες Ορυκτών Ελαίων (MOAH), ουσίες που μπορεί να ανιχνευθούν στα τρόφιμα και θεωρούνται δυνητικά επιβλαβείς.
Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η Κομισιόν προχωρά στην επιβολή ορίων βασιζόμενη σε αντιεπιστημονικές και αναξιόπιστες μεθόδους μέτρησης, μια κίνηση που θα έχει «ευρύτατες και δυσμενέστατες επιπτώσεις» για ολόκληρο τον ελαιοκομικό τομέα.
Τι είναι οι MOAH και Γιατί Υπάρχει Πρόβλημα;
Οι MOAH είναι χημικές ενώσεις που μπορεί να βρεθούν στα τρόφιμα από διάφορες πηγές (π.χ. λιπαντικά μηχανημάτων, υλικά συσκευασίας). Ωστόσο, η ελληνική επιστημονική κοινότητα, μέσω της 4Ε, επισημαίνει μια τεράστια αντίφαση: η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται τις αδυναμίες της προτεινόμενης μεθόδου μέτρησης, αλλά παρ’ όλα αυτά επιμένει να θεσπίσει όρια που θα τεθούν σε ψηφοφορία τον προσεχή Νοέμβριο.
Οι 3 Μεγάλες Ενστάσεις των Επιστημόνων
Η 4Ε τεκμηριώνει γιατί η προσέγγιση της Κομισιόν είναι επιστημονικά αβάσιμη:
- Αμφισβητούμενη Μέθοδος Μέτρησης: Η χημική μέθοδος που προτείνεται δεν μπορεί να ξεχωρίσει με ακρίβεια τις δυνητικά τοξικές ενώσεις MOAH από άλλες, αβλαβείς ουσίες που υπάρχουν φυσικά στο ελαιόλαδο. Ουσιαστικά, «τα βάζει όλα σε ένα τσουβάλι», με κίνδυνο να δώσει ψευδώς υψηλά αποτελέσματα και να «καταδικάσει» απόλυτα ασφαλή προϊόντα.
- Ασαφής Ορισμός Τοξικότητας: Η Κομισιόν, σύμφωνα με την 4Ε, αντιμετωπίζει όλες τις ύποπτες ενώσεις ως τοξικές, ακόμα και αν υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Αυτή η λογική του «σε περίπτωση αμφιβολίας, όλα είναι ένοχα» είναι πρακτικά απαράδεκτη στη Χημεία Τροφίμων.
- Αγνόηση των Φυσικών Συστατικών (ειδικά στο Πυρηνέλαιο): Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ειδικά στο πυρηνέλαιο, κατά τη διαδικασία της εκχύλισης, συμπυκνώνονται φυσικές, μη τοξικές ενώσεις του φυτού, οι οποίες όμως συνυπολογίζονται λανθασμένα από τη μέθοδο ως επικίνδυνες MOAH. Αυτό οδηγεί σχεδόν πάντα τα πυρηνέλαια να ξεπερνούν τα προτεινόμενα όρια.
Η Ελληνική Αντιπρόταση
Η 4Ε απορρίπτει τους συμβιβασμούς της Κομισιόν (π.χ. ελαφρώς υψηλότερα όρια ή χρονικές μεταθέσεις) και ζητά μια ξεκάθαρη, επιστημονική προσέγγιση: «Είτε θα τεκμηριωθεί πλήρως η τοξικότητα και θα βρεθεί αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης, είτε δεν μπορούν να θεσπιστούν όρια καταδικαστικά για το ελαιόλαδο».
Προτείνει τη δημιουργία μιας Μόνιμης Ομάδας Εργασίας σε εθνικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων (Γενικό Χημείο, ΕΦΕΤ, επιστήμονες, επαγγελματίες), η οποία θα αναλάβει τη χαρτογράφηση των ελληνικών ελαιολάδων και τον συντονισμό με τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες για τη διαμόρφωση μιας κοινής, επιστημονικά ορθής θέσης.
με πληροφορίες ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Μείνετε Πάντα Ενημερωμένοι!
Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση είναι το πιο δυνατό εργαλείο για κάθε σύγχρονο αγρότη. Εξασφαλίστε ότι λαμβάνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις, τις αναλύσεις και τους οδηγούς που σας αφορούν.
➡️ Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερες ειδήσεις και αναλύσεις στο e-agrotis.gr
