Η συνεχιζόμενη κρίση στις τιμές των ροδάκινων, τα αυξημένα κόστη παραγωγής και η εμφάνιση νέας ασθένειας που προκαλεί παραμόρφωση των καρπών έχουν φέρει σε δεινή θέση τους ροδακινοπαραγωγούς από την Ημαθία και την Πέλλα. Κάποιοι μάλιστα ξεριζώνουν δέντρα ηλικίας 7 και 8 ετών, αναζητώντας πιο αποδοτικές καλλιέργειες ή μελετώντας ένα αβέβαιο μέλλον στην αγροτική παραγωγή.
«Κοιμόμαστε τα βράδια και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει»
Ο Τάσος Χαλκίδης, από τον Σύλλογο Γεωργών της Βέροιας Ημαθίας, περιγράφει το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί:
«Τα κόστη είναι τεράστια, οι τιμές χαμηλές και οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μεγάλες. Σε όλα αυτά προσθέστε τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Ήδη τα ροδάκινα άνθισαν και πρέπει να επενδύσουμε ξανά σε φάρμακα και ραντίσματα, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν θα έχουμε εισόδημα.»
Οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις αφορούν τόσο τη βροχόπτωση του καλοκαιριού όσο και τα παραμορφωμένα ροδάκινα. Ο κ. Χαλκίδης υπογραμμίζει ότι κυβερνητικά κλιμάκια αναγνώρισαν τη ζημιά και υποσχέθηκαν γρήγορες αποζημιώσεις, αλλά οι χρηματοροές δεν έχουν ξεκινήσει.
Μαζικό Ξερίζωμα Δέντρων και Καλλιεργητικές Εναλλακτικές
Σε πολλά χωριά, ειδικά γύρω από τη Βέροια, αρκετοί παραγωγοί βρέθηκαν με 100% ζημία και αναγκάστηκαν να ξεριζώσουν δέντρα ροδακινιάς. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη:
- Ακτινίδια
- Βερίκοκα
- Επιτραπέζια ροδάκινα
είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές για όσους απομακρύνονται από το συμπύρηνο ροδάκινο. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι αν η καλλιέργεια του συμπύρηνου δεν στηριχθεί, θα επηρεαστεί μια αλυσίδα επαγγελμάτων που βασίζεται σε αυτήν (συνεταιρισμοί, εργάτες γης, βιομηχανίες μεταποίησης κ.λπ.).
Ελλείψεις Εργατών Γης & Εκκρεμή Πορίσματα Αποζημιώσεων
Ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι αποτελεί η έλλειψη εργατών γης. Οι παραγωγοί ζητούν από το κράτος να θεσπίσει κίνητρα για τη νόμιμη και σταθερή απασχόληση εργατικού δυναμικού, ειδικά για τους ντόπιους. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ δεν έχει εκδώσει πορίσματα για τις ζημιές που προκάλεσαν η ανεμοθύελλα της 13ης Ιουνίου 2024 και το χαλάζι της 20ής Αυγούστου 2024, αφήνοντας τους παραγωγούς σε αβεβαιότητα:
«Παρά το γεγονός ότι έγιναν έλεγχοι, κανείς δεν μας έχει πει πότε θα δούμε τις αποζημιώσεις. Οι καταστροφές είναι μεγάλες και έχουμε ανάγκη από άμεση ενίσχυση.», τονίζει παραγωγός από την Ημαθία.
Οι ροδακινοπαραγωγοί απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία να επιταχύνει τις αποζημιώσεις, να μεριμνήσει για εργάτες γης και να βάλει σε εφαρμογή μέτρα που θα κάνουν βιώσιμη την καλλιέργεια του ροδάκινου. Ο Τάσος Χαλκίδης καταλήγει:
«Χωρίς το ροδάκινο, χάνεται μια ολόκληρη τοπική οικονομία. Αν δεν αλλάξει κάτι, οι νέοι δεν θα ξαναμείνουν εδώ. Και όταν χάνεις τους νέους από την ύπαιθρο, χάνεις το μέλλον σου.»
Η δεινή θέση των ροδακινοπαραγωγών σε Ημαθία και Πέλλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των δενδροκαλλιεργειών στις περιοχές αυτές. Με αυξημένα κόστη, χαμηλές τιμές και καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, η καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Το ξερίζωμα νεαρών δέντρων προμηνύει μια σημαντική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ενώ η πολιτεία καλείται να δώσει συγκεκριμένες λύσεις, όπως:
- Επιτάχυνση καταβολής αποζημιώσεων.
- Εξασφάλιση εργατικού δυναμικού.
- Στήριξη των τοπικών συνεταιρισμών.
Για περισσότερες αγροτικές ειδήσεις και αναλύσεις, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr και διαβάστε περισσότερες ειδήσεις που αφορούν τη φρούτο-παραγωγή, τις αποζημιώσεις και τις κινήσεις των παραγωγών στις ελληνικές καλλιέργειες!
Πηγή Agronewsbomb.gr