Η Κομισιόν θα εξετάσει την παροχή ετήσιου επιδόματος επικονίασης στη μελισσοκομία
Η Κομισιόν θα εξετάσει την παροχή ετήσιου επιδόματος επικονίασης στη μελισσοκομία

Η ΕΕ οφείλει να διασφαλίσει την ενίσχυση των επαγγελματιών μελισσοκόμων για ζημίες λόγω κλιματικής αλλαγής, τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα παροχής ετήσιου επιδόματος επικονίασης στη μελισσοκομία, που σήμερα δεν προβλέπεται.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Christophe Hansen απάντησε στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της μελισσοκομίας στην Ε.Ε.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος, σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την πρόταση για επίδομα, ότι «παρότι η νομοθεσία δεν προβλέπει επί του παρόντος ετήσιο επίδομα επικονίασης, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για το μέλλον του τομέα». 

Παράλληλα σημειώνει ότι η βιωσιμότητα του μελισσοκομικού τομέα στην ΕΕ και η καταπολέμηση της νόθευσης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν, που λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη του τομέα.

Επιπρόσθετα ο Επίτροπος, στην απάντησή του, αναφέρεται στις προβλέψεις της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τον κλάδο της μελισσοκομίας. Από την πλευρά της η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του επιδόματος επικονίασης και συνολικά τα θέματα του μελισσοκομικού τομέα.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου Hansen

Απάντηση του κ. Hansen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.2.2025)

1. Όπως αναφέρεται στις απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις 2466/2024 και 2537/2024, η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού μελισσοκομικού τομέα και η καταπολέμηση της νόθευσης του μελιού αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Επιτροπή. Προς τον σκοπό αυτό, παρέχεται σημαντική στήριξη στους/στις μελισσοκόμους στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), καθώς και μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών πολιτικής για την προστασία των επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, και του περιβάλλοντός τους. Εκτός από τη στήριξη του μελισσοκομικού τομέα στα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ, διατίθενται επίσης ενισχύσεις στους γεωργούς, συμπεριλαμβανομένων των μελισσοκόμων, για την υιοθέτηση φιλικών προς τις μέλισσες γεωργικών πρακτικών στο πλαίσιο οικολογικών προγραμμάτων και γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία περιοχών παροχής τροφής για επικονιαστές, η καλλιέργεια μελιτοφόρων φυτών και η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Τα πλέον πρόσφατα μέτρα που θεσπίστηκαν για την καταπολέμηση της νόθευσης του μελιού περιγράφονται λεπτομερώς στις προαναφερθείσες απαντήσεις.

2. Παρότι η νομοθεσία δεν προβλέπει επί του παρόντος ετήσιο επίδομα επικονίασης, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για το μέλλον του τομέα.

3. Στο πλαίσιο του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ 2023-2027, έχουν δεσμευτεί πάνω από 61 εκατ. EUR (δημόσιες δαπάνες) για τη στήριξη των μελισσοκόμων μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων για τη μελισσοκομία, μεταξύ άλλων για υπηρεσίες κατάρτισης και παροχής συμβουλών, για έρευνα, καθώς και για επενδύσεις στην εποχιακή μετακίνηση και την ανάλυση μελιού με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της εμπορικής προώθησής του. Πρόσθετη στήριξη διατίθεται επίσης στο πλαίσιο διαφόρων παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων για γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις, με τη διάθεση πάνω από 18 εκατ. EUR (δημόσιες δαπάνες) στους/στις μελισσοκόμους για την υιοθέτηση και τη διατήρηση βιολογικών μελισσοκομικών πρακτικών.

Η ερώτηση που είχε κατατεθεί από τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002941/2024 προς την Επιτροπή

Άρθρο 144 του Κανονισμού

Θέμα: Άμεση ανάγκη στήριξης του κλάδου της μελισσοκομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στην Ελλάδα

«Η ελληνική μελισσοκομία αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αύξηση του κόστους παραγωγής, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγωγές χαμηλού κόστους και οι εισαγωγές νοθευμένων μελιών, που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό προϊόν. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, περισσότερο από το 50 % του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο με φθηνά εισαγόμενα μέλια, κυρίως από την Κίνα και την Ουκρανία. Επιπλέον, φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα μείωσαν την παραγωγή μελιού σε ποσοστό άνω του 50 % φέτος, απειλώντας τη βιωσιμότητα και τον βιοπορισμό των μελισσοκόμων. Παρά τη στήριξη από το τομεακό πρόγραμμα μελισσοκομίας στο πλαίσιο της ΚΓΠ 2023-2027, η ενίσχυση που λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι είναι ανεπαρκής για την επιβίωση του κλάδου.

Η ΕΕ οφείλει να διασφαλίσει: α) την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς από νοθευμένα προϊόντα, β) την ενίσχυση των επαγγελματιών μελισσοκόμων για ζημίες λόγω κλιματικής αλλαγής, γ) τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, καινοτομίας και έρευνας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας, δ) την εξέταση χορήγησης ετήσιου επιδόματος επικονίασης και την ένταξη των μελισσοκόμων στα οικολογικά σχήματα της ΚΓΠ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Προτίθεται να προτείνει νέα μέτρα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας και της καταπολέμησης της νοθείας;

2. Θα εξετάσει την πρόταση για ετήσιο επίδομα επικονίασης ανά κυψέλη;

3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για τη στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα έντονες;

Οι Ευρωβουλευτές

Κώστας Αρβανίτης, Έλενα Κουντουρά, Νίκος Παππάς, Νικόλας Φαραντούρης»

Πηγή avgi.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ