Έχει γίνει κομψό στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάζουν στους οικοδεσπότες του δείπνου ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για κρασί ή σοκολάτες.
Οι Βρετανοί είναι γνωστοί για την αγάπη τους για την εθιμοτυπία, καθιερώνοντας κανόνες και έθιμα που διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή. Μια νέα παράδοση έχει εμφανιστεί, τοποθετώντας το ελαιόλαδο στο επίκεντρο του εθίμου να φέρνεις ένα δώρο σε ένα δείπνο.
Ο νέος κωδικός δώρων κέρδισε δυναμική μετά από μια αναφορά από την Waitrose, μια βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που τοποθέτησε το ελαιόλαδο μεταξύ των πολυτελών φαγητών που μπορούν να προσφερθούν στα δείπνα αντί για το συνηθισμένο κρασί.
Το 2024 / 25 Αναφορά Waitrose Food & Drink επικαλέστηκε έρευνα καταναλωτών του περιοδικού British House and Garden. Διαπιστώθηκε ότι οι επισκέπτες είναι πιο πιθανό στις μέρες μας φτάνουν στα πάρτι με ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάτω από το μπράτσο τους αντί για κρασί.
Εκτός από το ελαιόλαδο, τόνισε η έκθεση Waitrose επιτραπέζιες ελιές, ξηρούς καρπούς, μέλι, βιοτεχνικό ξύδι και σπάνιο αλάτι ως προϊόντα διατροφής που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μπουκάλι κρασί ή ένα κουτί σοκολάτες ως δώρα σε δείπνα.
“Το να δώσουμε ένα μπουκάλι ποιοτικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του κρασιού και αποτελεί το τέλειο δώρο για ένα δείπνο», είπε η Sarah Vachon, ιδρύτρια της Citizens of Soil, μιας βρετανικής εταιρείας που πουλά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια και σακουλάκια από μικρής κλίμακας γυναίκες παραγωγούς. Olive Oil Times.
Έχοντας εργαστεί στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για πάνω από μια δεκαετία, η Vachon και ο επιχειρηματικός της συνεργάτης υπερασπίστηκαν τη νέα τάση φέρνοντας στους ανθρώπους ένα μπουκάλι ελαιόλαδο αντί για κρασί νωρίς στο ταξίδι τους με ελαιόλαδο.
“Η αντίδραση ήταν συντριπτικά θετική, και σύντομα ολόκληρη »cheat on wine — φέρε ένα καλύτερο μπουκάλι» δημιουργήθηκε η καμπάνια», είπε ο Vachon.
Το παράδοξο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι οι τιμές ρεκόρ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 42 τοις εκατό στη χώρα σε ένα χρόνο φτάνοντας περίπου τις 7.40 £ (8.88 €) ανά λίτρο, έχουν θέσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κατηγορία των πολυτελών τροφίμων και έχουν συμβάλει στην υψηλότερη ποιότητα ποιότητας ελαιόλαδου γίνεται ιδιαίτερα περιζήτητο και δημοφιλές ως δώρο δείπνου.
“Και τώρα που το προϊόν είναι τόσο ακριβό, οι καταναλωτές απαιτούν περισσότερα από αυτό», έγραψε η House and Garden. “Όπως και το κρασί, οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν ποια συστατικά έχουν μπει σε αυτό, πού καλλιεργήθηκαν οι ελιές και ποιος βρίσκεται πίσω από τη μάρκα».
Ο Vachon απέδωσε την αυξανόμενη δημοτικότητα της νέας εθιμοτυπίας για τα δώρα στην κατάσταση και την περιεκτικότητα που φέρει ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
“Κατάσταση από τη στάση του να επιδεικνύετε ένα πιο μοναδικό, στοχαστικό δώρο από το κλισέ μπουκάλι κρασί και χωρίς αποκλεισμούς, επειδή θα δυσκολευόσαστε να βρείτε μια δίαιτα ή έναν τρόπο ζωής που να μην μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», είπε.
Εκτός από τις υγιεινές ιδιότητες, το να φέρνεις έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα πάρτι έχει επίσης κρυφά οφέλη. Σε σύγκριση με ένα μπουκάλι κρασί, το οποίο μπορεί να έχει φύγει μέχρι το τέλος της νύχτας, το ελαιόλαδο μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες και να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές τροφίμων.
“Με την αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής, το αλκοόλ δεν ταιριάζει πάντα σε όλους, αλλά το ελαιόλαδο είναι μια επιλογή που περιλαμβάνει παγκοσμίως», είπε ο Vachon. “Είναι απολαυστικό αλλά και υγιεινό, διαρκεί περισσότερο από ένα βράδυ και ενισχύει το γεύμα με παρόμοιο τρόπο – όλα αυτά φέρνοντας τη δική του μοναδική ιστορία προέλευσης».
“Ακριβώς όπως το κρασί, ένα καλοφτιαγμένο ελαιόλαδο αντικατοπτρίζει το terroir και τον παρασκευαστή του, αποτελώντας έτσι ένα προσεγμένο και ξεχωριστό δώρο που μπορεί να απολαύσει ο καθένας, είτε περιχυθεί σε οποιοδήποτε γεύμα για γεύση, είτε χρησιμοποιηθεί για τα δυναμικά διατροφικά του οφέλη είτε απλά στο ενισχύστε ένα μαρτίνι,” αυτή πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο πιο δημοφιλής οδηγός εθιμοτυπίας της Βρετανίας, ο Debrett’s, αμφισβήτησε τη νέα τάση να φέρνεις ελαιόλαδο στα δείπνα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να προσβάλει τους οικοδεσπότες.
“Το καλής ποιότητας ελαιόλαδο γίνεται επιθυμητό, οπότε μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι μια καλή ιδέα δώρου, αλλά με προβληματίζει γιατί μπορεί να σημαίνει ότι ο οικοδεσπότης σας δεν έχει μια κουζίνα με επαρκείς πόρους», είπε στους Times η Liz Wyse, συντάκτρια στην 250χρονη εταιρεία.
Πηγή oliveoiltimes.com
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr