Συνεχιζόμενες Κινητοποιήσεις στον Πρωτογενή Τομέα
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά από τις χθεσινοβραδινές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μπλόκα:
- Γυρτώνης (Λάρισα)
- Ε65 (Καρδίτσα)
- Μεγαλοχώρι (Τρίκαλα)
- Ριζομύλου (Μαγνησία)
Κατά τη διάρκεια αυτών των συνελεύσεων, συζητήθηκε διεξοδικά το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών με το κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι απαντήσεις που έλαβαν χαρακτηρίστηκαν ως «αόριστες», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.
Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Για να δώσει νέα ώθηση στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός αγροτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025. Η διοργάνωση αυτή θα τιμηθεί από την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα παρευρεθεί στη λήξη της Συνόδου “Thessaloniki Summit 2025” – μια εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Οι αγρότες επιδιώκουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να θέσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και να απαιτήσουν ένα ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης των προκλήσεων που αφορούν την αποζημίωση της απώλειας παραγωγής, τον αναθεωρημένο κανονισμό ασφάλισης και τη μείωση της μεγάλης απόστασης μεταξύ των τιμών των προϊόντων από το χωράφι μέχρι το ράφι.
Μετακίνηση και Οργάνωση της Δράσης
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία, ενώ δεν αποκλείεται και η συμβολική παρουσία τρακτέρ, ως ένδειξη της αγροτικής τους ταυτότητας και πάλης. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το αγροτικό συλλαλητήριο θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα, από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα.
Σημαντική είναι και η εμπειρία του μπλόκου της Γυρτώνης, όπου, μετά τη γενική συνέλευση, οι αγρότες επιχείρησαν με τα τρακτέρ τους να αποκλείσουν την ΠΑΘΕ, αλλά βρήκαν μπροστά τους τις δυνάμεις της Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει περαιτέρω ένταση. Παρόμοιες συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν και στις περιοχές της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, πάνω στο Ε65, δείχνοντας τη συνεχή αποφασιστικότητα των αγροτών να διεκδικήσουν το δικαίωμα παραμονής και παραγωγής στη γη τους.
Η Μελλοντική Πορεία και οι Προκλήσεις
Ο βασικός στόχος των κινητοποιήσεων είναι η διασφάλιση της επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα και η αποτροπή της ερημοποίησης της υπαίθρου. Οι αγρότες δεν διαμαρτύρονται για το «παντεσπάνι», αλλά για το δικαίωμα να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και να συνεχίσουν να παράγουν, συμβάλλοντας στην ευημερία και τον εθνικό πλούτο της χώρας.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν κάλεσμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ουσιαστικού σχεδίου από την κυβέρνηση, το οποίο θα εστιάζει στον μικρομεσαίο αγρότη και τον κτηνοτρόφο, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες υποδομές και υποστήριξη για την ανάκαμψη και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα.
Διαβάστε περισσότερα στο e-agrotis.gr και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό χώρο!
Με πληροφορίες ertnews.gr