Καθαρισμός των κλάδων με έλκη άμεσα για προστασία της δαμασκηνιάς από τη μονίλια
Καθαρισμός των κλάδων με έλκη άμεσα για προστασία της δαμασκηνιάς από τη μονίλια

Η Μονίλια (Brown rot) είναι η πιο διαδεδομένη μυκητολογική ασθένεια της καλλιέργειας της Δαμασκηνιάς σε παγκόσμιο επίπεδο και προκαλείται από τρία είδη: Monilinia fructicοla (G. Winter) που προσβάλει κυρίως τους καρπούς, Monilinia laxa (Aderh. & Ruhl.) που προσβάλει κυρίως τα άνθη και σπανιότερα τους καρπούς και Monilinia fructigena (Honey) που προσβάλει τα άνθη και τους καρπούς.

Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της μονίλιας καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη. Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.Τα σέπαλα, τα πέταλα, οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από τη μονίλια.

Να σημειωθεί ότι τα καλλιεργούμενα είδη δαμασκηνιάς είναι τα Prunusdomestica (Ευρωπαϊκή δαμασκηνιά), Prunussalicina (Ιαπωνική δαμασκηνιά) και το συγγενές είδος, τα κορόμηλα (Prunusinsititia). Αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά σε έκταση καλλιέργεια πυρηνοκάρπων στην χώρα μας, με την Ιαπωνική δαμασκηνιά να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος. Οι ποικιλίες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή δαμασκηνιά χαρακτηρίζονται από υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος (περί τις 700-1700 ώρες κάτω από 7οC), ενώ οι Ιαπωνικές ποικιλίες χαμηλότερες (περί τις 400-1500 ώρες). Γενικότερα, η δαμασκηνιά χαρακτηρίζεται ως μια καλλιέργεια με χαμηλές εισροές. Καλλιεργείται σε πληθώρα εδαφών και κλιμάτων, όμως σε περιοχές με ευνοϊκές συνθήκες για τη ανάπτυξη της μονίλιας θα πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση αυτής.

Δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ευνοούνται οι πρωτογενείς μολύνσεις στις ποικιλίες που βρίσκονται στο στάδιο C. Γι’ αυτό οι γεωπόνοι της Θεσσαλονίκης συστήνουν στους καλλιεργητές δαμασκηνιάς, κάλυψη των οπωρώνων όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Πηγή fresher.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ