ΑρχικήμελισσοκομίαΓιατί κρυσταλλώνει το μελί;

Γιατί κρυσταλλώνει το μελί;

Οι παράγοντες που συντελούν στην κρυστάλλωση των μελιών είναι:

  • Η υγρασία που εμπεριέχεται στο μέλι
  • Το είδος των άνθεων που συλλέγουν το νέκταρ οι μέλισσες
  • Οι κόκκοι γύρης που εμπεριέχονται
  • Η θερμοκρασία αποθήκευσης

Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν αλλοιώνεται αλλά ούτε έχει ημερομηνία λήξεως και μπορεί να ρευστοποιηθεί εύκολα σε ένα μπεν μαρί χωρίς απώλειες συστατικών από τη βιολογική ή θρεπτική ποιότητα του.

Χρώμα και ποιότητα
Το χρώμα του μελιού εξαρτάται άμεσα από την τοποθεσία και την ανθοφορία που συλλέγουν οι μέλισσες.

Τα σκούρα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία αφού είναι πλούσια σε ωφέλημα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό (κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, σίδηρος, νάτριο κλπ). Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν καλύτερο άρωμα και προτιμούνται για το φωτεινό και λαμπερό τους χρώμα!

Μέλι θυμαριού
Έντονα αρωματικό, εξαιρετικά ευχάριστο στην γεύση ενώ προτιμάται και για το λαμπερό ανοιχτόχρωμο χρώμα του. Ευρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων όλων των ποικιλιών μελιού στην χώρα μας, σαν η κορυφαία ποιότητα. Κρυσταλλώνει σε 8 έως 18 μήνες μετά από την παραγωγή του.

Μέλι πορτοκαλιάς
Θαυμάσιο άρωμα και μια άριστη προτίμηση. Κρυσταλλώνει πολύ σύντομα, από τον έναν έως δύο μήνες μετά από την παραγωγή του. Το χρώμα του είναι ανοικτό και φωτεινό κίτρινο. Η γεύση διαφέρει με την ποικιλία  του πορτοκαλιού. Όταν κρυσταλλώνει λαμβάνει ένα άσπρο χρώμα το οποίο επανέρχεται κατά την αποκρυστάλλωση.

Μέλι πεύκου
Αποτελεί το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Δεν είναι τόσο γλυκό και έχει λιγότερο ωφέλημα συστατικά από τα ανθόμελα. Έχει όμως λιγότερες θερμίδες από τα μέλια ανθέων. Είναι από τις ποικιλίες μελιού που αργεί πολύ να κρυσταλλώσει.

Τάσεις κρυστάλλωσης σε θερμοκρασία δωματίου
(των χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία αμιγών μελιών)

  • Μέλι θυμαριού, από 10 έως 18 μήνες
  • Μέλι πορτοκαλιάς, από 25 ημέρες έως 3 μήνες
  • Μέλι βαμβακιού, από 1 έως 2 μήνες
  • Μέλι καστανιάς, από 12 έως 18 μήνες
  • Μέλι ερείκης, από 1,5 έως 4 μήνες
  • Μέλι πεύκου, από 20 έως 30 μήνες
  • Μέλι κουμαριάς, από 3 έως 6 μήνες
  • Μέλι ηλίανθου, από 1 έως 2 μήνες
  • Μέλι ελάτης, δεν κρυσταλλώνει

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ