Εξετάζοντας προσεκτικά ποιες καλλιέργειες πήγαν καλά τον τελευταίο χρόνο, αυτό το οποίο προκύπτει και δια γυµνού οφθαλµού, είναι ότι, οι κερδοφόρες καλλιέργειες µετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι πατάτες, τα ακτινίδια, το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ντοµάτα. Αν µάλιστα συνυπολογισθεί η απώλεια παραγωγής λόγω ιδιαιτερότητας των κλιµατολογικών συνθηκών τότε µένουν µόνο, οι πατάτες και τα ακτινίδια.
Αντίθετα, µια πλειάδα κρίσιµων καλλιεργειών που δεσµεύουν τεράστιες εκτάσεις, όπως, σκληρό σιτάρι, καλαµπόκι, ηλίανθος, βιοµηχανικά ροδάκινα και βαµβάκι, για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων αποδεικνύονται ζηµιογόνα δραστηριότητα. Είτε γιατί οι καιρικές συνθήκες έβαλαν φραγµό στις µεγάλες αποδόσεις είτε γιατί οι συνθήκες της αγοράς δεν επέτρεψαν την κατοχύρωση µιας τιµής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καλλιέργειας
Και βέβαια, η νέα χρονιά δεν ξεκινάει µε τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μια παρατεταµένη ξηρασία κάνει ήδη δύσκολη τη σπορά των χειµερινών σιτηρών, οι ανησυχίες για την επάρκεια του αρδεύσιµου νερού είναι στο κόκκινο, τα σηµάδια ως προς τις συνθήκες αγοράς που θα επικρατήσουν δείχνουν κινήσεις σε µικρό εύρος και δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για τις τιµές παραγωγού, εποµένως απαιτείται µεγάλη προσοχή.
Την ίδια στιγµή, τα χρήµατα για την υποστήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής περιορίζονται, η αυτονοµία του προϋπολογισµού της ΚΑΠ κινδυνεύει και η εδώ διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Και αν παλιότερα το πρόβληµα στις πληρωµές ήταν οι «λαθροχειρίες» µιας µικρής µερίδας παραγωγών που δήλωναν περισσότερα από αυτά που παρήγαγαν (εποχές άµεσης σύνδεσης των ενισχύσεων µε την παραγωγή), σήµερα το πρόβληµα επικεντρώνεται στη διαρροή µεγάλου µέρους των κοινοτικών πόρων προς άλλες κατευθύνσεις, δηλαδή εκτός του κύκλου των παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Μόνο η τελευταία πληρωµή προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης που έγινε την περασµένη Τετάρτη, δείχνει µια µείωση των χρηµάτων που πιστώθηκαν στους λογαριασµούς των αγροτών της τάξεως του 8 – 10% σε σχέση µε τον περασµένο χρόνο (450 εκατ. ευρώ φέτος, αντί 488 εκατ. ευρώ πέρσι, δηλαδή λείπουν περί τα 35 εκατ. ευρώ). Κι αυτό χωρίς να ληφθεί υπόψη το ποσό που πιθανόν να αφαιρεθεί από το 1/3 των δικαιούχων άµεσων ενισχύσεων, λόγω του λάθους (52,3 εκατ. ευρώ) που έγινε το περασµένο καλοκαίρι κατά την εκκαθάριση του 2022.
Νέος αγρότης µε 230 στρέµµατα (40% µόνιµες και 60% εκτατικές καλλιέργειες), εισέπραξε πριν από τρεις µέρες ως προκαταβολή άµεσων ενισχύσεων το ποσό των 635 ευρώ και την ίδια στιγµή, αφαιρέθηκαν από το λογαριασµό του 1.644 ευρώ για εισφορές του ΕΛΓΑ (άµεση παρακράτηση) και 204 ευρώ για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για eco-schemes.
Η γεωργία, λοιπόν εξελίσσεται σε καλή δουλειά για να χάνεις λεφτά
Γιάννης Πανάγος – agronews.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr