Monday, October 14, 2024
HomeειδήσειςΤο ΠΟΠ σκληρό τυρί Σύρου Σαν Μιχάλη ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορυφαία του...

Το ΠΟΠ σκληρό τυρί Σύρου Σαν Μιχάλη ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου

Εντός της δεκάδας των κορυφαίων σκληρών τυριών του κόσμου (8η θέση) της αντίστοιχης λίστας του Taste Atlas φιγουράρει το ΠΟΠ τυρί Σύρου, Σαν Μιχάλη, και επί τη ευκαιρία της νέας αυτής διεθνούς διάκρισης ο ιδρυτής του τυροκομείου Ζωζεφίνος, Στέφανος Βακόνδιος, τόνισε στον αέρα της ΕΡΤ τη σημασία του επιτεύγματος.

Όπως τόνισε ο παραγωγός το παραδοσιακό 100% αγελαδινό τυρί της Σύρου φέρει την ένδειξη ΠΟΠ από το 1996, και ξεχωρίζει για την επίγευση του. Η ονομασία του οφείλεται στο ομώνυμο χωριό στα βορειοδυτικά του νησιού, που με την σειρά του πήρε το όνομα του από το καθεδρικό εκκλησάκι του Άγιου Μιχάλη.

Λίγα λόγια για το Σαν Μιχάλη

Το Σαν Μιχάλη παράγεται από παστεριωμένο Συριανό αγελαδινό γάλα το οποίο συλλέγεται, υπό πολύ αυστηρές συνθήκες, από επιλεγμένα κοπάδια αγελάδων του νησιού που καταναλώνοντας τα βότανα που φυτρώνουν στο άνυδρο έδαφος του τόπου, δεσμεύουν τα αρώματα τους και τα προσδίδουν στο γάλα. Ίσως το σημαντικότερο μυστικό του κρύβεται στο χρόνο ωρίμανσης, ο όποιος διαρκεί από 4 έως 8 μήνες, πρόσθεσε.

Έχει ένα χρυσό δέρμα, η μάζα του είναι συμπαγής, με ακανόνιστες τρύπες και κοπή θρυμματισμένη όπως η παρμεζάνα. Το συγκεκριμένο τυρί χαρακτηρίζεται από στιβαρή υφή, απαράμιλλη γευστική πολυπλοκότητα, ζηλευτή ισορροπία ανάμεσα στην αλμύρα και τη γλυκύτητα, ενώ η διάρκειά του είναι εντυπωσιακή και οδηγεί σε μία πραγματικά νόστιμη επίγευση. Η ονομασία του τυριού προέρχεται από ένα βουνό στα βόρεια του νησιού όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό Σαν Μιχάλης, κατέληξε.

Πηγή ertnews

Για Περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,295FansLike
1,334FollowersFollow

Recent Comments