Οι κλιματικοί παράγοντες είναι για άλλη μια φορά καθοριστικοί στις σοδειές ηλίανθου των δύο βασικών χωρών παραγωγής στον κόσμο: της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Η συγκομιδή ηλίανθου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τη σημαντικότερη περιοχή του πλανήτη όπου γεννιέται περισσότερο από το 70% των εξαγωγών λαδιού που προέρχονται από αυτόν τον ελαιούχο σπόρο, έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ξηρασία που έχει βλάψει τις αποδόσεις ανά εκτάριο.
Στην Ουκρανία, το κύριο εξαγωγικό κέντρο παραγώγων ηλίανθου, έχει συγκομιστεί το 66% της σπαρμένης έκτασης, ως αποτέλεσμα της απουσίας βροχής, που σήμαινε τη συλλογή περίπου 6,7 εκατομμυρίων τόνων, ενώ πέρυσι σε αυτές τις ίδιες ημερομηνίες, το 42% των είχε συγκομιστεί η σπαρμένη έκταση, με όγκο 5,0 εκατ. τόνους.
Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή του ηλιελαίου στα λιμάνια της Ουκρανίας αυξήθηκε μεταξύ 20 και 30 δολαρίων ανά τόνο τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023, όταν ήταν μεταξύ 1.020 και 1.025 δολαρίων ανά τόνο στο λιμάνι CPT. Σύμφωνα με την APK-Inform, η υψηλότερη τιμή του ηλίανθου στην Ουκρανία καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2021, όταν κόστιζε μεταξύ 557,68 και 599,23 ευρώ ανά τόνο CPT.
Η πύλη Oil World προβλέπει ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές ηλιελαίου θα μειωθούν σε 13,91 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, από 16,02 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη εκστρατεία. Οι λόγοι είναι πειστικοί. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία συμβούλων, είναι πιθανό η παγκόσμια παραγωγή ηλιόσπορων κατά την αναφερόμενη εμπορική χρονιά να μειωθεί κατά τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια τόνους.
Από την πλευρά του, το USDA επιβεβαιώνει επίσης ότι θα υπάρξει έλλειμμα ηλίανθου το 2024/25. Η παγκόσμια παραγωγή θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων τεσσάρων εποχών λόγω της κακοκαιρίας που επηρέασε την καλλιέργεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την Ουκρανία, υπολογίζεται όγκος 12,5 εκατομμυρίων τόνων, δηλαδή 19% λιγότερος από την εκστρατεία 2023/24. Η Ρωσία, η δεύτερη θέση στην εξαγωγική αγορά – αυτή η θέση τείνει να κινείται λόγω του πολέμου – θα αποκτήσει 16,0 εκατομμύρια τόνους, με πτώση 6%.
Παράλληλα με αυτή τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα παραγώγων ηλίανθου, παρατηρείται αύξηση στις τιμές των άλλων πρώτων υλών στις αγορές του εξωτερικού. Εν τω μεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός μεταποιητικών εταιρειών έχει δηλώσει ότι η κερδοφορία των εργασιών επεξεργασίας είναι χαμηλή ή σχεδόν ανύπαρκτη.
Olimerca – Información Oleicola Independiente
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr