Εκχύλισμα κρεμμυδιού κατά της Βερτισιλλίωσης ελιάς
Εκχύλισμα κρεμμυδιού κατά της Βερτισιλλίωσης ελιάς

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τη μεσογειακή αγροτική οικονομία, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικές απειλές από την κλιματική αλλαγή και τα παθογόνα που μεταδίδονται στο έδαφος, όπως το Verticillium dahliae.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας αξιολόγησε το διπλό ρόλο μιας σύνθεσης εκχυλίσματος κρεμμυδιού, πλούσιου σε οργανικές ενώσεις θείου, τόσο ως βιοδιεγερτικό όσο και ως αντιμυκητιακό παράγοντα.

Η έρευνα διεξήχθη σε τρία πλαίσια

–  ένας ελεγχόμενος κλιματικός θάλαμος με ελαιόδεντρα χωρίς καταπόνηση. 

–  ένα πειραματικό αγρόκτημα με ελαιόδεντρα υπό αβιοτική καταπόνηση. και 

–  δύο εμπορικούς ελαιώνες που επηρεάστηκαν από το V. dahliae.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στον κλιματικό θάλαμο, το εκχύλισμα κρεμμυδιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα βερτιτσιλλίωσης στα φύλλα ελιάς, με πιο έντονη μείωση που παρατηρήθηκε όταν το εκχύλισμα εφαρμόστηκε με άρδευση σε σύγκριση με τη διαφυλλική επεξεργασία.

Η θεραπεία αύξησε επίσης το μήκος της ρίζας έως και 37,1% σε σύγκριση με τους ελέγχους.

Σε δοκιμές αγρού, η άρδευση με εκχύλισμα κρεμμυδιού αύξησε τον αριθμό των νέων βλαστών κατά 148% και το μήκος των βλαστών κατά 53,5%.

Στους εμπορικούς ελαιώνες, τα επεξεργασμένα δέντρα παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα μηλονοδιαλδεΰδης, χαμηλότερη πυκνότητα V. dahliae και αύξηση 26,7% στην περιεκτικότητα σε λάδι στις ελιές.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα κρεμμυδιού μειώνει αποτελεσματικά το οξειδωτικό στρες και τον αποικισμό των παθογόνων, ενώ βελτιώνει την ανάπτυξη των φυτών και την περιεκτικότητα σε λάδι. 

Αυτό υποστηρίζει τη χρήση της σύνθεσης εκχυλίσματος κρεμμυδιού ως μια πολλά υποσχόμενη και βιώσιμη εναλλακτική λύση στις χημικές επεξεργασίες για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του ελαιόδεντρου.

με πληροφορίες  Teatro Naturale

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ