Πώληση 28 τόνων ελαιολάδου από συνεταιρισμό στην Κρήτη - Οι τιμές πώλησης
Πώληση 28 τόνων ελαιολάδου από συνεταιρισμό στην Κρήτη - Οι τιμές πώλησης

Από 7 ευρώ ξεκινά η χρονιά για τα… «συνηθισμένα» έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις πρώτες τιμές που ανακοίνωσαν καλά δικτυωμένοι έμποροι στη Τριφυλία, με τα πρώτα βυτία να συγκεντρώνονται ήδη.

Από την άλλη, όσα πρωτόλαδα έχουν παραχθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα και αναπαύονται στις δεξαμενές κυρίως της Λακωνίας, είναι σε θέση να διεκδικήσουν τιμές γύρω στα 8,00 – 8,20 ευρώ για εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς η ιταλική αγορά άνοιξε στα 9,75 ευρώ με…13 ευρώ για τα ΠΟΠ και το ιταλικό εμπόριο θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τις λαμπερές πρασινοκίτρινες παρτίδες αυτές.

Επί του παρόντος, οι τιμές στη Ισπανία για τα φρέσκα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα κυμαίνονται μεταξύ 7 ευρώ και 7,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές για τα περσινά παίζουν μεταξύ 6,50 και  6,90 ευρώ το κιλό. Τα αγουρέλαια με αντίστοιχα οργανοληπτικά και χαρακτηριστικά του ελληνικού βρίσκονται και αυτά πέριξ των 8 ευρώ το κιλό, όπως στην Ελλάδα.

Φεύγει έως 8,20 ευρώ το λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, από 9,75 ευρώ ξεκινά το ιταλικό έξτρα

Πρόωρη πορεία διόρθωσης ακολουθεί στην αυγή της 2024/2025 η εγχώρια αγορά ελαιολάδου, µε τα πολύ καλά συµβατικά πρωτόλαδα να υποχωρούν από τις κορυφές των 10,20 ευρώ το κιλό προς τα 8,50 ευρώ το κιλό την περασµένη βδοµάδα, ενώ το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον τις επόµενες µέρες θα ενεργοποιείται στα 8,00 µε 8,20 ευρώ.

Τελειώνει ο Οκτώβριος και φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν υπάρχει σε αξιόλογες ποσότητες, καθώς οι βροχές που έπεσαν σε Ισπανία (κεντρικά και νότια), Ιταλία και Τυνησία, ανέστειλαν τη διαδικασία συγκοµιδής για 10-15 µέρες, µήπως και βελτιωθούν οι περιεκτικότητες στο παρά 5’ της βιολογικής διαδικασίας ελαιοσυσσώρευσης.  Επίσης, τα πολύτιµα χιλιοστά, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις επίσηµες εκτιµήσεις του ισπανικού υπουργείου γεωργίας για σοδειά 1,3 εκατ. τόνων, ενώ οι βροχές στην Ιταλία ήταν θα έλεγε κανείς δώρον άδωρον, αφού τα αρδευόµενα κτήµατα θα δώσουν ό,τι προβλεπόταν, ενώ τα ξερικά είχαν προ πολλού χάσει το παιχνίδι της νέας σοδειάς.

Από θέµα τιµών, το οριακό απόθεµα και η καθυστέρηση έναρξης της συγκοµιδής, υποχρεώνουν τον κλάδο σε µικροαναπροσαρµογή προς τα πάνω για τα περσινά λαµπάντε και παρθένα στην Ισπανία, προς τα 6,40 και 6,10 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, ενώ τα όποια έξτρα παρθένα δεν τιµολογούνται ως ποιοτικά και εµπορεύονται στα 6,50 µε 6,80 ευρώ το κιλό. Κάποιες αναλαµπές πάνω απ’ τα 7 ευρώ υπάρχουν, όµως αφορούν ελάχιστες συναλλαγές. Η Ιταλία µένει σταθερά πάνω απ’ τα 8,5 ευρώ το κιλό για τα περσινά και 9,75 ευρώ για τα πρώτα φετινά. Τα φρέσκα ιταλικά ΠΟΠ πάντως, πάνε µέχρι και…13 ευρώ.

Τις επόµενες µέρες θα αρχίσουν να βγαίνουν σταδιακά περισσότερα φρέσκα στην Ελλάδα, ενώ η Μεσσηνία (Τριφυλία και Καλαµάτα) καθώς και αρκετοί γειτονικοί ∆ήµοι του νοµού Λακωνίας και φυσικά η Κρήτη, πραγµατικά υποφέρουν από το έλλειµµα νερού. Να σηµειωθεί πως τα µετεωρολογικά µοντέλα βλέπουν αντικυκλώνα που θα καθίσει σαν οµπρέλα πάνω από τη χώρα για 10-15 µέρες, αποτρέποντας τις βροχές.

Κόβει µέχρι και 20.000 τόνους η επίµονη ανοµβρία του Οκτωβρίου

Οι εκτιµήσεις για ελληνική παραγωγή 250.000 τόνων νωρίς τον Σεπτέµβριο, είχαν λάβει υπόψη την εισροή επιτραπέζιων ποικιλιών, καθώς και τις πρώτες βροχές που ήρθαν σα µάννα εξ ουρανού τελευταία βδοµάδα του Αυγούστου στη ∆υτική Ελλάδα. Έκτοτε όµως, Πελοπόννησος και Κρήτη δεν έχουν δει στάλα νερό (<15 χιλιοστά, µικρή διείσδυση), µε αποτέλεσµα πλέον πολλοί να αµφισβητούν τους 220.000 τόνους των µέχρι πρότινος απαισιόδοξων ειδικών. Βέβαια, οι απόψεις του καθενός πια έχουν µικρή σηµασία, όσο διασταυρωµένες και να ναι, καθώς από µέρα σε µέρα αναµένονται οι επίσημες θέσεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας για τη νέα σοδειά.

Η εικόνα που δίνει ο καρπός από ξερικά κτήµατα, κυρίως στα νότια είναι αποκαρδιωτική, µε πολύ µικρά µεγέθη, πρόωρο µαύρισµα και ελαιοαπόδοση από 9% έως 15% στην καλύτερη των περιπτώσεων (1/11 µέχρι 1/7). Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες θετικές εξαιρέσεις λόγω τοπικού µικροκλίµατος και περισσότερων βροχών, κυρίως σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.  Τα πράγµατα είναι σαφώς καλύτερα στον αρδευόµενο κλήρο. Σε περιοχές της Λακωνίας, όπου το ποσοστό των ποτιστικών κτηµάτων είναι µεγαλύτερο συγκριτικά µε την υπόλοιπη Ελλάδα, η κατάσταση είναι καλή, µε αποδόσεις από 15% έως 25% (1/6 µέχρι 1/4). Ωστόσο, τα αρδευόµενα χωράφια πιθανότατα αναλογούν σε <25% των συνολικών. Πολλοί ευελπιστούν πως οι εµπειρίες της 2023/24 θα δράσουν ως καταλύτης, ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήµµατα, σαν το φράγµα στα Φιλιατρά, που ενώ έχει ολοκληρωθεί δεν έχουν ακόµη προχωρήσει σηµαντικά οι διαδικασίες για το αρδευτικό δίκτυο.

Πηγή elaiaskarpos.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αγορά ελαιολάδου, επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ… ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ !! και το παράδοξο είναι πως αδυνατίζεις αν τρώς με μέτρο.
    Τα έχουμε πει πως σας έχουν κοροϊδέψει και έχουν ενοχοποιήσει άλλα για να πουλάνε την σαβούρα τους. Αλλά δεν ακούτε. Κάντε έρευνα μόνοι σας για να γυρίσουμε στις παραδόσεις και όχι σε όσα πασάρουν οι εμποράκιδες και οι απατεώνες.
    Is pork fat better than oil?
    Lard is higher in monounsaturated fats-the good kind. Vegetable oil, on the other hand, is high in polyunsaturated fats which is why they are liquid at room temps and also likely bad for you.
    Οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν ζήσει επί χιλιάδες χρόνια χωρίς ελαιόλαδο. Μάλλον κάτι δεν γνωρίζεις για το πως ζουν οι 8 δις ανθρώπων. Το ελαιόλαδο δεν είναι τόσο καλό όσο λένε και ειδικότερα αυτό που κυρίως κυκλοφορεί παγκοσμίως. Αν παίρνεις από φίλους και γνωστούς καλώς αν αγοράζεις από το εμπόριο είναι άλλο ένα σπορέλαιο και μάλιστα εξίσου βλαβερό. Το καλό χοιρινό λίπος είναι δεκάδες φορές καλύτερο πιο υγιεινό και πιο θρεπτικό από τα νοθευμένα σπορέλαια και τα κάθε είδους ελαιόλαδα που ούτε για κάψιμο δεν κάνουν.
    According to a 2018 BBC report, researchers who analysed more than 1,000 raw foods, ranked pork fat as the 8th-most nutritious food and gave it a nutritional score of 74. The researchers explained that pig fat was a good source of B vitamins and minerals, and contained more unsaturated fats. Is pork fat healthy to eat?
    Pork fat contains a lot of vitamins A, B and D. These are vitamins and minerals that are very good for human health. Vitamin A helps prevent eye diseases, while vitamin D helps promote calcium absorption in the body. Is pork fat healthier than butter?
    Lard contains more monounsaturated fat than butter, and nearly 2x more oleic acid, an essential fatty acid that helps lower your “bad” cholesterol levels. If you’re concerned about your saturated fat consumption, there’s good news here as well: lard has less saturated fat than butter. Is pork fat the best fat?
    Pork fat ranked among top 10 most nutritious foods: Report …
    In addition, pork fat contains oleic acid with 60% monounsaturated fat. Monounsaturated oleic acid has been found to be good for the heart, arteries and skin, and also helps to regulate hormones. As a comparison, butter contains 45% monounsaturated fat. But as with many things, moderation is key. Why is pig fat so good?
    According to a 2018 BBC report, researchers who analysed more than 1,000 raw foods, ranked pork fat as the 8th-most nutritious food and gave it a nutritional score of 74. The researchers explained that pig fat was a good source of B vitamins and minerals, and contained more unsaturated fats than lamb or beef fat. Is pork a superfood?
    Pork is an excellent source of many vitamins and minerals, including thiamine, zinc, vitamin B12, vitamin B6, niacin, phosphorus, and iron.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ