Thursday, November 14, 2024
HomeδιάφοραΟ Παλιότερος Εν Ενεργεία Νερόμυλος στα Πλατανάκια Σερρών: Ένας Ζωντανός Θρύλος

Ο Παλιότερος Εν Ενεργεία Νερόμυλος στα Πλατανάκια Σερρών: Ένας Ζωντανός Θρύλος

Σύμφωνα με τον τόπο και το όνομα. Μέσα σε ένα μικρό δάσος από πλατάνια ακούγεται μόνο ο ήχος του νερού που πέφτει επάνω σε μια ρόδα.

Στο κάλεσμα του νερού ανταποκρίθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης και έφτασε στα Πλατανάκια Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλλες.

Ένας νερόμυλος συνεχίζει να γυρίζει ακούραστα επί 75 χρόνια και να αλέθει τις σοδειές των σιτηρών των παραγωγών της περιοχής, όπως λέει ο Νίκος Χαλκίδης διαχειριστής του νερόμυλου.

Μόλις 70 χλμ από τις Σέρρες η σύγχρονη τεχνολογία ανταγωνίζεται την παλαιότερη στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την εποχή της αγροτικής επανάστασης πριν από 10.000, όταν οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε έναν τόπο μόνιμα και έγιναν γεωργοί.

Η σύγκριση γέρνει την πλάστιγγα στην σύγχρονη βιομηχανία, αλλά ακόμη και σήμερα οι παραγωγοί πηγαίνουν στον νερόμυλο τα σιτηρά τους, όπως πριν από δεκαετίες, όταν ένας ευφυής πόντιος, ο Παναγιώτης Μωϊσίδης  αποφάσισε ότι θα ήταν χρήσιμος και τον κατασκεύασε μόνος του, σύμφωνα με τον Χρήστο Αβραμίδη. Το νερό μπαίνει στο αυλάκι και με την βαρύτητα δίνει κίνηση στις φτερωτές οι οποίες με ιμάντες γυρίζουν τις μυλόπετρες και αυτές αλέθουν, ενώ παράλληλα δίνουν ηλεκτρική ενέργεια στον μύλο.

Οι δυο ειδικοί λένε πως ο νερόμυλος από τα πρώτα μηχανικά έργα που κατασκευάστηκε μπορεί να αντικαταστάθηκε, αλλά το βιομηχανοποιημένο μηχάνημα γυρίζει με περισσότερες στροφές και είναι διαφορετικό το τελικό προϊόν των αλεύρων. Ο μυλωνάς έχει την δυνατότητα ανεβοκατεβάζοντας την επάνω πέτρα να βγάλει λιγότερο ή περισσότερο χονδρό άλευρο, π.χ. για ψωμί ή τραχανά. Από ένα νησί, πιθανότατα την Μήλο, που ήταν φημισμένη για τις πέτρες μεταφέρθηκαν οι ογκόλιθοι που αλέθουν κάθε είδους σιτηρά. Ήδη, η ζήτηση αυξάνεται και οι δουλειές των παραδοσιακών μυλωνάδων. Ανάλογα με την ποσότητα που αλέθουν οι πέτρες πιάνει δουλειά το γνωστό «μυλοκόπι» το ειδικό σφυρί, που πελεκάει τις μυλόπετρες και τελικά γίνεται τραγούδι.

Πηγή Ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία και τη σημασία αυτού του ιστορικού νερόμυλου και μείνετε ενημερωμένοι για τα πολιτιστικά νέα στο e-Agrotis.gr!

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

12,066FansLike
1,368FollowersFollow

Recent Comments