Η Φώφη Ιωάννου είναι το ζωντανό παράδειγμα του μότο «η ζωή σε πάει εκεί που ξέρει». Μετά από σειρά συμπτώσεων και ενώ εκείνη επέμενε να πηγαίνει κόντρα στη μοίρα της, βρέθηκε στα 25 της χρόνια στην κουζίνα του σπιτιού της να πειραματίζεται με κρέμες και λάδια για να φτάσει σήμερα – δέκα χρόνια μετά – να διαθέτει ένα σύγχρονο εργαστήριο και να παράγει προϊόντα πιστοποιημένα από τον ΕΟΦ, με τα CPNP τους και με άδεια πώλησης για Ελλάδα και Ευρώπη!
Μέσα σε ένα 24ωρο προσπαθεί να χωρέσει οικογένεια και δουλειά, διαθέτοντας ουσιαστικό χρόνο στα παιδιά της αλλά και στους φίλους της. Και τα καταφέρνει! Το χαμόγελο και η καλή της διάθεση είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν και παθιάζεται με ό,τι καταπιάνεται.
Συνέντευξη στην Ουρανία Σταμούλη
Κυρία Ιωάννου, πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τις μέλισσες, τα «κορίτσια» σας όπως τα αποκαλείτε;
Η ενασχόλησή μου με τις μέλισσες έγινε εντελώς τυχαία, τουλάχιστον έτσι θεωρούσα στην αρχή. Στο επάγγελμα είμαι λογίστρια, έψαχνα όμως να ασχοληθώ παράλληλα με οτιδήποτε αφορούσε την φύση. Έπεσα τυχαία πάνω σε ένα μια ιντερνετική ομάδα μελισσοκόμων, ξεκίνησα να τους διαβάζω και ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα με τον κλάδο της μελισσοκομίας. Την ίδια μέρα κιόλας βρήκα τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό και πήρα ό,τι χρειαζόμουν, φόρεσα την στολή και εμφανίστηκα μπροστά στους γονείς μου, ανακοινώνοντάς τους ότι θα ασχοληθώ με την μελισσοκομία. Τότε έμαθα ότι ο παππούς μου είχε στα νιάτα του μελίσσια. Θεώρησα ότι δεν έτυχε τελικά να πέσω πάνω σε εκείνη την δημοσίευση, την αγάπη για τα μελίσσια την είχαμε στο αίμα μας… Την αρχή την είχε κάνει ο παππούς μου ο Φίλιππος και ας μην τον είχα στην ζωή για να μου μάθει ό,τι ήξερε.. Και τώρα συνέχιζα εγώ.
Οι μέλισσες είναι πολύ έξυπνα ζώα… Μιλήστε μας γι’ αυτό. Πως γίνεται η επιλογή της βασίλισσας, των εργατριών και των κηφήνων σε κάθε κυψέλη; Ζουν αρμονικά μεταξύ τους και πως μπαίνουν οι κανόνες στην κοινωνία τους;
Τα μελίσσια είναι μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη κοινωνία. Οι εργάτριες δημιουργούν την νέα βασίλισσα με αυγό από την παλιά και η αντικατάσταση των βασιλισσών γίνεται είτε επειδή είναι μεγάλες σε ηλικία, άρα δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε, είτε είναι δυσλειτουργικές. Η βασίλισσα γεννάει 2 ειδών αυγά, είτε μη γονιμοποιημένο ωάριο είτε ένα γονιμοποιημένο αυγό. Τα μη γονιμοποιημένα αυγά βγαίνουν αρσενικές μέλισσες (κηφήνες), ενώ ένα γονιμοποιημένο αυγό έχει την δυνατότητα να γίνει εργάτρια ή βασίλισσα και αυτό καθορίζεται από τη διατροφή της. Οι μελλοντικές εργάτριες θα τραφούν με μέλι και γύρη, ενώ οι μελλοντικές βασίλισσες αποκλειστικά με βασιλικό πολτό. Μέσα στην κυψέλη υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη, όλοι ξέρουν τη θέση τους, όλοι εργάζονται για το καλό της κυψέλης τους και οι εργάτριες είναι πανέτοιμες να θυσιαστούν για να προστατέψουν κάθε μέλος της κοινωνίας τους.
Τα τελευταία φαινόμενα που είχαμε στον Βόλο – φωτιές και πλημμύρες – επηρέασαν τις μέλισσες; Ποια είναι η προστασία που μπορεί να τους προσφέρει ο άνθρωπος;
Η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα που εξαρτάται πλήρως από τον καιρό. Ο καιρός επηρεάζει τις ανθοφορίες αλλά και τη συμπεριφορά της μέλισσας. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ζήσαμε στον Βόλο πρωτόγνωρες στιγμές και κατ’ επέκταση ήταν αδύνατον να μην υπάρχουν καταστροφές και στην μελισσοκομία. Πάρα πολλοί μελισσοκόμοι έχασαν τα μελίσσια τους. Γνωρίζω αρκετούς μελισσοκόμους που μετά από αυτή τη συμφορά αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν γιατί δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα βάλουν με τα καιρικά φαινόμενα ή με το άγνωστο. Τώρα όσον αφορά γενικότερα την προστασία τους, εάν δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα και γεμίσουμε το μπαλκόνι ή τον κήπο μας με μελισσοκομικά φυτά, με πολλά είδη που ανθίζουν διαφορετικές εποχές το καθένα, κάπως θα τις βοηθήσουμε μιας και με την επέκταση της βιομηχανικής γεωργίας και την ανθρώπινη ανάπτυξη μειώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς οι φυσικοί βιότοποι των μελισσών. Τα φυτοφάρμακα και οι μονοκαλλιέργειες είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μελισσοκόμων.
Εσείς τι είδους μελιού παράγετε και ποια τα παράγωγά του; Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Δεν έχω πολλά μελίσσια, ποτέ δεν προσπάθησα να ανέβω πάνω από 50 κυψέλες, και μάλιστα αυτός ο αριθμός μειωνόταν δραματικά σε κάθε μου εγκυμοσύνη, αλλά το μέλι δεν ήταν για μένα ο κύριος στόχος μου. Βγάζω όποιες ποικιλίες μου δίνει η περιοχή μου, όπως ανοιξιάτικο ρείκι, καστανιά, φθινοπωρινό ρείκι, κουμαριά, και με αυτές κάλυπτα τις ανάγκες της οικογένειάς μου και μερικών φίλων… αλλά μέχρι εκεί. Θεωρώ ότι τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας χαρίζουν μεγαλύτερο κέρδος στον μελισσοκόμο. Εστίαζα στο κερί της μέλισσας, υπέροχο, αγνό, μυρωδάτο μελισσοκέρι, με το οποίο φτιάχνω τα καλλυντικά μου. Με την πρόπολη φτιάχνω βάμμα πρόπολης που δίνω πρωτίστως στα παιδιά μου για ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Γύρη, ένα φυτικό συμπλήρωμα για τον οργανισμό με περισσότερες από 200 γνωστές δραστικές ουσίες. Και τέλος, αφήνω τον βασιλικό πολτό που δεν ασχολήθηκα, γιατί απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό μελισσών, συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής και συλλογής. Όμως έχει θεαματικά αποτελέσματα στην άμυνα του οργανισμού, στη διανοητική και σωματική του τόνωση και ευεξία και τον συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους.
Πως σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με τα καλλυντικά; Τα δικά σας έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το μέλι… Ποια είναι τα οφέλη του για το δέρμα και τα μαλλιά;
Ενώ είχα μελίσσια από 22 χρονών, η αναζήτηση εργασίας στο επάγγελμα που σπούδασα με οδήγησε στην Αθήνα! Άγνωστη μεταξύ αγνώστων, δουλεύοντας πλέον στο επάγγελμα μου, άρχισαν να εμφανίζονται μπροστά μου άτομα που αγαπούσαν την μέλισσα ή που ήταν ήδη μελισσοκόμοι. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι στην Αθήνα υπήρχαν πάρα πολλές γυναίκες που είχαν σαν κύριο επάγγελμα την μελισσοκομία… Όχι απλά είχαν τα μελίσσια στο όνομα τους και τα δούλευαν οι άντρες τους, αλλά ήταν δικά τους… Φόρτωναν, ξεφόρτωναν μόνες τους, είχαν γνώσεις, τις λάτρευαν, ήταν ακριβώς όπως εγώ, με την ίδια ακριβώς τρέλα με εμένα. Η Εύα ήταν τότε η μελισσοκομική μου μαμά, ήταν το πρότυπό μου, ο τρόπος που μιλούσε, που δούλευε, οι γνώσεις της ήταν απίστευτες. Η Εύα ήδη έφτιαχνε καλλυντικά από τα «κορίτσια» της και πάντα μου έλεγε «διάβασε και μάθε»! Έτσι, λοιπόν, μου έμαθε τις ιδιότητες των βοτάνων, πώς το απλό μελισσοκέρι μετατρεπόταν σε μια φανταστική κρέμα, πώς να δίνω στην κρέμα τις ιδιότητες και την υφή που ήθελα ανάλογα με την περίπτωση. Τα πρωινά δούλευα στην εταιρία και τα απογεύματα έτρεχα σε ιδιωτικές σχολές και σεμινάρια για να μάθω ακόμη περισσότερα! Η πρώτη μου παρασκευή δεν άργησε να έρθει.. και ήμουν ενθουσιασμένη! Με τον καιρό εφάρμοζα ό,τι μάθαινα στις συνταγές μου. Τις τροποποιούσα συνεχώς, μέχρι να τις φέρω στα δικά μου μέτρα και γούστα! Ό,τι κρέμες έφτιαχνα, ταξίδευαν για Βόλο και με τον καιρό άρχισαν τα προϊόντα μου να έχουν το δικό τους κοινό. Τέσσερα χρόνια μετά, μια στάση πληρωμών από την εταιρεία μου ήταν το σημάδι που χρειαζόμουν για να καταλάβω πως ό,τι ήταν να μου δώσει η Αθήνα μου το έδωσε… Ο δρόμος οδηγούσε πλέον στο Βόλο.
Χρησιμοποιείτε συγκεκριμένο είδος μελιού στα προϊόντα σας; Υπάρχει κάποια παραδοσιακή συνταγή που ακολουθείτε στην παραγωγή των καλλυντικών σας;
Τα καλλυντικά μου έχουν σαν βάση το κερί της μέλισσας. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν το κερί της μέλισσας για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης Α που περιποιείται το δέρμα, συνδυάζοντας την αναπλαστική και αντιοξειδωτική δράση. Μέσα στα μελισσοκομικά πράγματα του παππού μου που βρήκα, ήταν και μια συνταγή για την παραγωγή σαπουνιού ελαιολάδου, ψυχρής μεθόδου και σαν κύριο συστατικό είχε το κερί, που μέχρι τώρα χρησιμοποιεί ο μπαμπάς μου στα σαπούνια του. Η συνταγή αυτή, ανανεώθηκε, προστέθηκαν κάποια επιπλέον φυσικά συστατικά για περισσότερο αφρισμό και μπήκε στη συλλογή «Μέλισσας Καμώματα».
Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος στα φυτικά προϊόντα; Μπορούν όλες οι ηλικίες να χρησιμοποιήσουν φυτικά καλλυντικά; Είναι το ίδιο αποτελεσματικά και στα παιδιά και στις μεγαλύτερες ηλικίες;
Τα τελευταία δέκα χρόνια που ασχολούμαι με τα φυτικά καλλυντικά, έχω διαπιστώσει ότι ο κόσμος τα εμπιστεύεται και τα αγαπάει. Προτιμούν τα φυτικά καλλυντικά, αγοράζουν με γνώμονα τα συστατικά τους που είναι ευεργετικά για το δέρμα τους, την υγεία και το περιβάλλον. Γενικά στις μέρες μας είναι αρκετά ενημερωμένος ο καταναλωτής. Τα φυτικά καλλυντικά είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία της επιδερμίδας σε οποιαδήποτε ηλικία ξεκινήσουμε να τα χρησιμοποιούμε. Προάγουν την ομορφιά και την ευεξία με φυσικό τρόπο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μικρούς και μεγάλους μιας και δεν περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, είναι ασφαλή και συμβατά με τον οργανισμό μας και σέβονται το περιβάλλον. Τα φυτικά καλλυντικά με πρώτη ύλη το μέλι περιέχουν όλα όσα χρειάζεται το πρόσωπο και το σώμα μας και φυσικά μπορείς να βρεις ό,τι προϊόν κυκλοφορεί και στα συμβατά καλλυντικά. Αντιρυτιδικές κρέμες προσώπου με βάση το μελισοκέρι, ορούς ματιών, αφρούς καθαρισμού με ανθόνερο λεβάντας, λάδια ενυδάτωσης σώματος, αντιηλιακά, serum μαλλιών με προβιταμίνη Β5 και κερατίνη για θρέψη και κρέμες μαλλιών, είναι μερικά από τα καλλυντικά που αγαπώ να δημιουργώ.
Πηγή: gegonota.news
Για Περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα Επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr