HomeΔενδροκαλλιεργειαΜέχρι 4 ευρώ το πρώιμο αβοκάντο κερδίζει στρέμματα από τα εσπεριδοειδή

Μέχρι 4 ευρώ το πρώιμο αβοκάντο κερδίζει στρέμματα από τα εσπεριδοειδή

Σε µία ιδιαίτερη και κρίσιµη φάση βρίσκεται η καλλιέργεια αβοκάντο στη χώρα τη φετινή χρονιά, καθώς τα δέντρα που φύτευσαν προ λίγων ετών δραστήριοι παραγωγοί στο δήµο Πλατανιά των Χανίων, εισέρχονται σε παραγωγική ηλικία.

Παράλληλα όµως οι κλιµατικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο εχθρικές, µε αποτέλεσµα πολλά δέντρα να νεκρώνονται λόγω έλλειψης ενός «µπούσουλα» για τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται η καλλιέργεια για να ευδοκιµήσει.

Το αβοκάντο τραβάει κόσµο στα ελληνικά µικροκλίµατα που µπορεί να δοκιµαστεί, καθώς οι τιµές παραγωγού είναι διαχρονικά εξαιρετικές, µεσοσταθµικά στα 2,30 µε 2,50 ευρώ το κιλό, αν και κάποια πρώιµα φρούτα (πχ. ποικιλίας Ζουτάνο) πιάνουν µε σχετική ευκολία τα 3,50 µε 4,00 ευρώ, αν και έχουν µερίδιο µόνο στην εσωτερική αγορά, όπως εξηγεί στην εφηµερίδα Agrenda ο παραγωγός Καλογεράκης Αντώνης.

Οι ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας εντοπίζονται στην αδυναµία προσαρµογής στα ελληνικά δεδοµένα, µε εξαίρεση τα κεντρικά και νότια του νοµού Χανίων και λίγες περιοχές σε Ηράκλειο και Μεσσηνία-Λακωνία αντίστοιχα. Πέρυσι και φέτος το καλοκαίρι, οι πολύ πρώιµες ζέστες µέσα στο Μάιο κόστισαν σηµαντικό µέρος της καρπόδεσης, ενώ τα δέντρα στρεσαρίστηκαν στο όριο των αγρονοµικών αντοχών τους. Πάραυτα, οι αγρότες… ακόµα περιµένουν από Ιούνιο τους εκτιµητές του ΕΛΓΑ για τη ζηµιά από την καρπόπτωση, δίχως πλέον να έχουν µεγάλη εµπιστοσύνη στη λειτουργία του Οργανισµού. Ωστόσο, η ζήτηση για εξαγωγή είναι µεγάλη και η µειωµένη παραγωγή πιάνει πάντα µια βιώσιµη τιµή.

Τρεις καταλύτες για να στεριώσει η καλλιέργεια στα νότια της χώρας

Παρά την κατά καιρούς δηµοσιότητα που λαµβάνει το ελληνικό αβοκάντο, πολλοί αγνοούν τα οικονοµικά µεγέθη της φιλοξενούµενης καλλιέργειας, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Χονδρικά, οι δενδρώνες µε αβοκάντο υπολογίζεται πως καλύπτουν στην επικράτεια γύρω στα 12.000 µε 15.000 στρέµµατα. Τα µεγαλύτερα προβλήµατα της καλλιέργειας είναι ο κατακερµατισµένος κλήρος και η µεγάλη αναλογία προβληµατικών µε παραγωγικών κτηµάτων. Ωστόσο, δεν στεριώνει εύκολα σε κάθε µικροκλίµα, µε την πρώτη δυσκολία κάποιοι παρατούν τα κτήµατα, µε αποτέλεσµα ακόµα να µην έχει οργανωθεί σωστά η καλλιέργεια σε Οµάδες Παραγωγών, παρά το γεγονός πως υπάρχουν παραγωγικά δέντρα ακόµη και ηλικίας 60 ετών στα Χανιά.

Επίσης, λείπει ένα θεσµικό πλαίσιο για τις κοπές, καθώς αρκετοί µπαίνουν περί τα µέσα Σεπτεµβρίου και συλλέγουν ώστε να πάρουν τιµή, για ένα προϊόν όµως που ακόµη είναι άγουρο. Οι παραγωγοί χρειάζονται επίσης να υπάρξουν στο µέλλον και προγράµµατα προώθησης της καλλιέργειας.

Kερδίζει στρέμματα από τα εσπεριδοειδή

Μισό τονάζ, οκταπλά έσοδα και τετραπλά έξοδα. Το αβοκάντο αποτελεί συγκριτικά µε τα εσπεριδοειδή µια καλλιέργεια υψηλού ρίσκου και πολύ υψηλής ανταµοιβής, η οποία στα κλίµατα που ευδοκιµεί φέρνει ικανοποιητικό εισόδηµα και εξαιρετική ροή διάθεσης, αφού το φρούτο είναι ψηλά στις καταναλωτικές προτιµήσεις και η ευρωπαϊκή αγορά λειτουργεί µε αξιοσηµείωτο έλλειµµα. Ένας παραγωγός µε 40 δέντρα πορτοκάλι και παραγωγή ανά δέντρο 120 κιλά, βγάζει 4.800 κιλά το στρέµµα που µε τις χαµηλές τιµές των 10-15 λεπτών το κιλό φέτος στα Χανιά φέρνει 480-720 ευρώ έσοδα. Τα κόστη στο πορτοκάλι υπολογίζονται σε 500 ευρώ το στρέµµα, που σηµαίνει ότι υπό ιδανικές συνθήκες τα ξινά στα Χανιά επιστρέφουν έως 250 ευρώ το στρέµµα.

Αντίστοιχα, το αβοκάντο µε µέση πυκνότητα 20 δέντρα το στρέµµα, βγάζει σε µέσους όρους 100 κιλά το δέντρο και τονάζ 2.000 κιλά το στρέµµα. Σε µία κακή χρονιά µε µέση τιµή 2 ευρώ το κιλό, ο παραγωγός έχει βγάλει 4.000 ευρώ το στρέµµα, αφού όµως έχει πρώτα ξοδέψει 1.300 µε 2.000 ευρώ το στρέµµα σε έξοδα. Συµπέρασµα, το καλό κέρδος θέλει και γερή επένδυση. 

Πηγή Fresher.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

11,149FansLike
1,289FollowersFollow

Recent Comments