Friday, October 11, 2024
HomeκαλλιέργειεςΠεπόνια Όλο τον Χρόνο: Η Καινοτομία του Τυχερού Έβρου που Κατακτά την...

Πεπόνια Όλο τον Χρόνο: Η Καινοτομία του Τυχερού Έβρου που Κατακτά την Αγορά

Η καλλιέργεια πεπονιών στο Τυχερό Έβρου ανοίγει νέους ορίζοντες για τους Έλληνες παραγωγούς, με την καινοτομία που επιτρέπει την παραγωγή πεπονιών όλο τον χρόνο.

Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος καλλιέργειας όχι μόνο αυξάνει την παραγωγικότητα, αλλά και καθιστά το ελληνικό πεπόνι διαθέσιμο στην αγορά για όλες τις εποχές. Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε τις τεχνικές και τις προοπτικές αυτής της μεθόδου, καθώς και τα οφέλη που προσφέρει στους παραγωγούς και καταναλωτές.

Παλιές ποικιλίες που είχαν χαθεί, επανέρχονται δυναμικά χάρη στις προσπάθειες των καλλιεργητών στο Τυχερό του Έβρου, που παράγουν μοναδικά πεπόνια “long life”.

Από τους τυχερούς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα πεπόνια και να παρουσιάσει προϊόντα κυριολεκτικά με ονομασία προέλευσης, τα οποία έτσι πρέπει να τα αναζητούν οι καταναλωτές.

Από τους τυχερούς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα πεπόνια και να παρουσιάσει προϊόντα κυριολεκτικά με ονομασία προέλευσης, τα οποία έτσι πρέπει να τα αναζητούν οι καταναλωτές.

Δείτε το Βίντεο από την ΕΡΤ εδω

Πλούσια γεύση, ξεχωριστό άρωμα και διάρκεια στον χρόνο είναι τα χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών σύμφωνα με τον γεωπόνο Βαγγέλης Δέδογλου. Όπως εξηγεί μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα μετά την συγκομιδή και να είναι το φρούτο των χριστουγέννων. Χάρη σε αυτές του τις ιδιότητες από τις αρχές του 20ου αιώνα τα πεπόνια του Τυχερού ταξίδευαν για την Κωνσταντινούπολη.  «Για κάποιους οι υψηλές θερμοκρασίες φέτος ήταν καταστροφικές, αλλά για τα συγκεκριμένα πεπόνια ήταν μια καταπληκτική χρονιά».

Κατά το παρελθόν υπήρχε μεγάλη παραγωγή των δύο ποικιλιών της «χρυσής κεφαλής» και του «κρεμαστού», οι οποίες διαθέτουν ένα φυσικό συντηρητικό.  

Όπως λέει ο κ. Δέδογλου, υπάρχουν και άλλες περιοχές που παράγουν τις ίδιες ποικιλίες, αλλά οι συγκεκριμένες διαφέρουν ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό βοηθά η ιλύς του ποταμού, η άμμος και η άργιλος (πηλός).

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις παλιές μεθόδους καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές για να αυξηθεί η παραγωγή και να προσφέρεται ένα προϊόν για όλο τον χρόνο».

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο του χειμώνα αφθονούν στα σούπερ-μάρκετ τα πεπόνια εισαγωγής, τα οποία ως γεύση μοιάζουν με τα αγγουράκια θερμοκηπίου.

Πηγή ertnews.gr

Μάθετε περισσότερα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τις λύσεις που υπάρχουν, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr για ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με τον αγροτικό τομέα.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,257FansLike
1,331FollowersFollow

Recent Comments