Η καλλιέργεια πεπονιών στο Τυχερό Έβρου ανοίγει νέους ορίζοντες για τους Έλληνες παραγωγούς, με την καινοτομία που επιτρέπει την παραγωγή πεπονιών όλο τον χρόνο.
Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος καλλιέργειας όχι μόνο αυξάνει την παραγωγικότητα, αλλά και καθιστά το ελληνικό πεπόνι διαθέσιμο στην αγορά για όλες τις εποχές. Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε τις τεχνικές και τις προοπτικές αυτής της μεθόδου, καθώς και τα οφέλη που προσφέρει στους παραγωγούς και καταναλωτές.
Παλιές ποικιλίες που είχαν χαθεί, επανέρχονται δυναμικά χάρη στις προσπάθειες των καλλιεργητών στο Τυχερό του Έβρου, που παράγουν μοναδικά πεπόνια “long life”.
Από τους τυχερούς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα πεπόνια και να παρουσιάσει προϊόντα κυριολεκτικά με ονομασία προέλευσης, τα οποία έτσι πρέπει να τα αναζητούν οι καταναλωτές.
Από τους τυχερούς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα πεπόνια και να παρουσιάσει προϊόντα κυριολεκτικά με ονομασία προέλευσης, τα οποία έτσι πρέπει να τα αναζητούν οι καταναλωτές.
Δείτε το Βίντεο από την ΕΡΤ εδω
Πλούσια γεύση, ξεχωριστό άρωμα και διάρκεια στον χρόνο είναι τα χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών σύμφωνα με τον γεωπόνο Βαγγέλης Δέδογλου. Όπως εξηγεί μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα μετά την συγκομιδή και να είναι το φρούτο των χριστουγέννων. Χάρη σε αυτές του τις ιδιότητες από τις αρχές του 20ου αιώνα τα πεπόνια του Τυχερού ταξίδευαν για την Κωνσταντινούπολη. «Για κάποιους οι υψηλές θερμοκρασίες φέτος ήταν καταστροφικές, αλλά για τα συγκεκριμένα πεπόνια ήταν μια καταπληκτική χρονιά».
Κατά το παρελθόν υπήρχε μεγάλη παραγωγή των δύο ποικιλιών της «χρυσής κεφαλής» και του «κρεμαστού», οι οποίες διαθέτουν ένα φυσικό συντηρητικό.
Όπως λέει ο κ. Δέδογλου, υπάρχουν και άλλες περιοχές που παράγουν τις ίδιες ποικιλίες, αλλά οι συγκεκριμένες διαφέρουν ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό βοηθά η ιλύς του ποταμού, η άμμος και η άργιλος (πηλός).
«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις παλιές μεθόδους καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές για να αυξηθεί η παραγωγή και να προσφέρεται ένα προϊόν για όλο τον χρόνο».
Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο του χειμώνα αφθονούν στα σούπερ-μάρκετ τα πεπόνια εισαγωγής, τα οποία ως γεύση μοιάζουν με τα αγγουράκια θερμοκηπίου.
Πηγή ertnews.gr
Μάθετε περισσότερα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τις λύσεις που υπάρχουν, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr για ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με τον αγροτικό τομέα.